Life

Cum prepară Elena Merișoreanu rețeta de mucenici muntenești: “Nu îi mai facem cu nimic deosebit”

Elena Merișoreanu a spus cum prepară rețeta sa de mucenici muntenești. Desertul este consumat de mulți români pe 9 martie.
07.03.2025 | 00:23
Cum prepara Elena Merisoreanu reteta de mucenici muntenesti Nu ii mai facem cu nimic deosebit
Rețeta de mucenici muntenești preparată de Elena Merișoreanu. Sursa foto: theromaniancookbook.com, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Merișoreanu a dezvăluit rețeta sa de mucenici muntenești. Desertul preparat de cântăreață nu este unul complicat și e nevoie de foarte puține ingrediente.

Elena Merișoreanu, rețeta de mucenici muntenești. Cum prepară cântăreața îndrăgitul desert

Pe 9 martie este sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici, zi în care multe gospodine respectă tradiția și prepară un desert foarte apreciat de români. Mucenicii au două variante, și anume cea muntenească sau cea moldovenească.

ADVERTISEMENT

Inclusiv vedetele pregătesc acest desert, printre care și Elena Merișoreanu. Interpreta de muzică populară a dezvăluit cum prepară mucenicii muntenești și a oferit detalii importante, care au legătură inclusiv cu timpul de fierbere.

Născută în satul Parsoeni, din județul Hunedoara, Elena Merișoreanu respectă mai multe tradiții, iar prepararea mucenicilor nu reprezintă o excepție pentru artistă.

ADVERTISEMENT

În fiecare an, cântăreața folosește doar câteva ingrediente pentru mucenicii muntenești. De pe listă nu lipsesc nuca și zahărul, dar nici scorțișoara sau extractul de vanilie.

“Moldovenii fac cele mai sofisticate preparate pentru mucenici, dar la noi se fac cu zeamă. Miezul de nucă se dă întâi prin mașină. Se pun mucenicii în apă și se fierb timp de câteva minute, apoi se adaugă în apă zahăr după gust. Cam aceasta este rețeta mea, la noi se fac mai simplu”, a explicat Elena Merișoreanu pentru Wowbiz.ro.

ADVERTISEMENT

După ce fierb, se mai adaugă vanilia sau scorțișoara, după gust, dar și nuca pisată. “În rest nu îi mai facem cu nimic deosebit”, a adăugat interpreta de muzică populară.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie mâncați mucenicii

Mulți români adoră mucenicii, însă aceștia trebuie consumați cu grijă pentru a nu apărea probleme de digestie. Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu a explicat că este nevoie de moderație, dar și de echilibru, iar mucenicii nu trebuie consumați în exces.

“La mucenici avem două variante. Sunt cei moldovenești care sunt făcuți din aluat cu făină albă, sunt unși cu miere sau cu un sirop din zahăr și apoi presărată nucă deasupra. Aceștia sunt cei clasici, dar acum mai sunt unii cu scorțișoară, unii cu cocos. Depinde fiecare de rețetă.

Avem și mucenicii muntenești care sunt din aluat crud și fiert, eventual cu nucă, scorțișoară și se prepară cu acel sos. Ambele variante conțin carbohidrați, ambele variante conțin zahăr, respectiv nucă.

În ceea ce privește sănătatea, dacă nu avem nicio problemă mai ales cu glicemia, dacă nu suntem într-un proces de slăbire sau nu avem probleme cu obezitate, atunci sunt ok”, a explicat specialista pentru sursa menționată anterior.

În cazul în care ai probleme cu glicemia, ești într-un proces de slăbire sau ai probleme cu excesul de greutate, atunci este recomandat să consumi mucenici în cantități mici.

Nutriționistul a mai spus că sunt și mucenici prăjiți și nu fierți, iar aceștia ar trebui evitați. “Cei care se pun la cuptor sunt varianta mai simplă și mai sănătoasă”, a mai spus Ana – Maria Demetrescu.