Dacă vrei un preparat simplu și ușor de făcut, atunci un piure de conopidă poate fi alegerea perfectă. Îl poți prepara simplu, dar și cu alte ingrediente, mai ales dacă vrei să fie cât mai cremos.
Cu mai multe beneficii pentru sănătate, conopida este o legumă cruciferă apreciată pentru valoarea sa nutrițională. Poate fi utilizată pentru diverse preparate, dar poate fi pusă și la murat.
Această legumă conține multe fibre, lucru care contribuie la o digestie sănătoasă, precum și la prevenirea constipației. Acestea mențin, în același timp, sănătatea microbiomului intestinal.
Mai mult, conopida este o sursă bogată de antioxidanți, care contribuie la protejarea celulelor de stresul oxidativ, precum și de efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidanții sunt asociați cu un risc redus de cancer, mai ales cel de colon, de prostată și de sân.
Conopida ajută și la menținerea sănătății inimii, la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a circulației sângelui. Este săracă în calorii, așa că specialiștii recomandă introducerea ei în dietă.
Se poate folosi în ciorbe sau supe de legume, dar se poate găti și la cuptor sau gratinată. Un preparat delicios este piureul de conopidă.
Chiar dacă nu este la fel de popular precum piureul de cartofi, este un fel de mâncare pe care mulți îl vor aprecia dacă încearcă să-l facă acasă.
De altfel, piureul de conopidă reprezintă o alternativă mai sănătoasă pentru cel de cartofi. Nu este deloc greu de preparat și are o textură cremoasă, dar și un gust foarte bun.
Primul pas pentru a găti acest preparat este să alegi o conopidă proaspătă și fermă, care să fie albă, fără semne de decolorare sau alte pete. Se desface în bucăți mici dacă vrei o textură a piureului cât mai cremoasă.
Dacă vrei să faci piureul mai rapid, atunci poți fierbe conopida. O variantă mai bună este gătirea la abur, care va păstra mai multe substanțe nutritive ale conopidei, iar piureul va avea o textură mai ușoară.
Se fierbe sau se gătește la abur timp de 10 – 15 minute. Conopida este gata atunci când devine foarte moale. Dacă este ușor de străpuns cu furculița, atunci este perfectă. Nu uita să adaugi sarea, după gust. Se pasează conopida cu ajutorul unui blender.
Pentru un piure și mai cremos, poți adăuga 1 – 2 linguri de unt. O altă variantă este să adaugi câteva linguri de smântână sau brânză.
Dacă preferi o variantă mai ușoară, poți să adaugi, în loc de unt, ulei de măsline extravirgin. La început, adaugă o lingură, apoi mai poți completa după gust.
În cazul în care piureul are o textură prea groasă, mai poți adăuga câteva linguri de lapte, apa de la conopidă sau chiar supă de legume. Se adaugă treptat, apoi se amestecă până când obții consistența dorită.
Dacă vrie un plus de aromă pentru piure, poți adăuga usturoi, proaspăt sau pudră, dar și rozmarin sau nucșoară. Alte variante sunt mărarul și pătrunjelul, care îi oferă prospețime. Parmezanul ras sau o cantitate mică de cheddar îi dau un gust sărat.
Boia afumată, chimenul sau turmericul sunt și ele variante foarte bune de condimente pe care să le folosești atunci când faci piure de conopidă, scrie libertatea.ro.
Este de preferat să consumi piureul de conopidă atunci când e cald. Deasupra lui poți să adaugi o bucățică de unt proaspăt, dar și puțin piper proaspăt măcinat.
Piureul de conopidă poate fi garnitură pentru carne, pește, dar și pentru alte preparate. Este foarte sănătos, are un gust bun și nu durează mult să-l prepari.
Mai sunt și alte rețete de piure de conopidă pe care le poți încerca. Cel cu unt și smântână reprezintă o variantă delicioasă, la fel și piureul de conopidă cu parmezan și usturoi.