Life

Cum prepari clătitele cu varză ca la restaurant. Ingredientul care le face pufoase și savuroase

Trucuri pentru a găti clătitele cu varză ca la restaurant. Ai nevoie de un ingredient pentru a le face pufoase și savuroase.
22.11.2024 | 20:03
Cum prepari clatitele cu varza ca la restaurant Ingredientul care le face pufoase si savuroase
Rețeta de clătite cu varză ca la restaurant. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clătitele cu varză sunt foarte delicioase și le poți prepara acasă exact ca la restaurant. Ai nevoie de un singur ingredient pentru a le face pufoase.

Cum prepari clătitele cu varză ca să-ți iasă pufoase și delicioase. Ingredientul de care ai nevoie

Atunci când ne gândim la clătite, primele feluri care ne vin în minte sunt cele pentru desert, care pot conține cremă de ciocolată, gem sau dulceață, dar există și cele aperitiv sau fel principal, care sunt delicioase.

ADVERTISEMENT

Un preparat culinar foarte gustos îl reprezintă clătitele cu varză. Textura clătitelor este una moale și pufoasă, în același timp, fiind combinată cu o umplutură aromată de varză.

Acest preparat poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca fel principal, ținând cont de modul de servire, dar și de ingredientele utilizate.

ADVERTISEMENT

Felul de mâncare are influențe din bucătărie asiatice, dar și din cele est-europene. În România, varza este un ingredient folosit la multe preparate, mai ales în zona Ardealului.

În Asia, sunt întâlnite versiuni asemănătoare sub formă de clătite sărate cu varză. Un exemplu este dat de okonomiyaki din Japonia, această modalitate de preparare fiind printre cele mai cunoscute.

ADVERTISEMENT

Clătitele okonomiyaki au varza tocată direct în aluat. O altă variantă este aceea în care se pot face clătite cu umplutură de varză, simplă sau care conține și alte ingrediente.

Indiferent de cum le prepari, e important să ții cont de câteva sfaturi utile. Dacă adaugi ulei sau unt topit în tigaie, clătitele vor deveni mai fragede și mai moi. Aluatul se poate ajustat dacă adaugi mai multă făină sau lichid, după cum e nevoie.

ADVERTISEMENT

Înainte să torni aluatul, tigaia trebuie să fie bine încinsă. Aceasta trebuie să fie lăsată la foc mediu, care să nu fie prea puternic.

Varza trebuie condimentată bine înainte, adăugând sare, piper și chimen, dar și boia de ardei sau pastă de tomate. Pentru a echilibra aciditatea verzei, dacă este acră, poți să adaugi o linguriță de zahăr.

Clătite cu umplutură de varză: ingrediente și mod de preparare

Pentru clătite, ai nevoie de 2 ouă, 300 ml lapte, 200 ml apă minerală, 200 g făină, un praf de sare și 2 linguri de ulei (poți folosi și unt topit).

Ingredientele pentru umplutura de varză sunt următoarele: 500 varză albă, tocată mărunt, o ceapă medie, tocată fin, 2 linguri de ulei, o linguriță de pastă de tomate, sare și piper, 1/2 linguriță chimen și o legătură de mărar proaspăt. Mai ai nevoie de smântână sau iaurt, pentru servire, dar și de brânză rasă.

Ouăle se bat cu un praf de sare într-un bol mare. Se adaugă, treptat, laptele, amestecând continuu, după care se încorporează făina cernută, ca să eviți cocoloașele.

Apa minerală și uleiul se toarnă și ele, amestecând până când aluatul devine lichid și omogen. Se lasă deoparte timp de 15 minute.

Se încălzește o tigaie antiaderentă, care se unge cu puțin ulei, iar clătitele se coc pe rând. Se toarnă câte un polonic mic de aluat. Clătitele ar trebui să fie subțiri și elastice.

Uleiul se încinge într-o tigaie mare și se sotează ceapa până când devine aurie. Se adaugă varza tocată mărunt și se gătește la foc mediu.  Se amestecă des, timp de 10 – 15 minute, până când aceasta se înmoaie. Se mai adaugă sare și piper după gust, dar și chimen.

Poți pune, la final, o linguriță de pastă de tomate pentru a oferi culoare și gust. Tigaia se ia de pe foc și se presară mărarul tocat. Se ia câte o clătită și se așază 1 – 2 linguri de umplutură de varză pe mijlocul acesteia. Se rulează clătita ca pe un rulou, dar se poate plia și în formă de plic.

Clătitele umplute se așază pe un platou. Se pot reîncălzi ușor în tigaie, dar și la cuptor, acoperite cu o folie de aluminiu. Se servesc calde, simple sau cu smântână/iaurt și brânză rasă deasupra. Poți presăra și puțin mărar proaspăt.

Mai există și o variantă de clătite cu varză murată. Pentru acestea, modul de preparare este asemănător cu cele cu varză simplă

Clătitele cu varză okonomiyaki

Ingredientele de care ai nevoie pentru aluat sunt următoarele: 150 g făină de grău, 150 ml apă sau dashi (supă japoneză), 2 ouă mari, 1/4 linguriță sare, 1/4 linguriță de praf de copt, 300 g varză albă, tăiată foarte fin, și 2 – 3 cepe verzi, tăiate rondele subțiri.

Pentru această rețetă, mai ai nevoie de 4 – 6 felii subțiri de bacon sau pancetta, 50 g creveți (opțional) și ulei vegetal, pe care îl vei folosi pentru a unge tigaia.

Făina, apa (sau dashi), ouăle, sarea și praful de copt se combină într-un bolt mare. Se amestecă bine până când obții un aluat omogen și ușor fluid, notează libertatea.ro.

Varza tăiată fin și ceapa verde se adaugă și ele, apoi se amestecă cu grijă pentru a încorpora legumele în mod uniform. Se încălzește o tigaie antiaderentă mare la foc mediu, apoi se unge cu puțin ulei vegetal.

Se toarnă în tigaie jumătate din compoziție și se modelează sub forma unui disc gros de aproximativ 2 cm. Dacă adaugi creveți sau bacon, se așază deasupra clătitei înainte de a o întoarce.

Se gătește la foc mic timp de 4 – 5 minute pe o parte, până când partea inferioară devine aurie și bine legată. Clătita se întoarce cu grijă, cu ajutorul a două spatule, și se gătește pentru încă 4 – 5 minute pe cealaltă parte.

În caz că ai folosit bacon, acesta devine crocant și vine gătit. Clătita se întoarce, la final, pe prima parte, pentru un minut, ca să te asiguri că este bine gătită, iar legumele sunt fragede.

Se repetă procesul cu aluatul rămas. După ce sunt gata toate clătitele, acestea se pot servi calde, alături de sosurile preferate.

ADVERTISEMENT
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni...
Horațiu Potra, mercenarul din Legiunea Străină săltat de polițiști, promitea acum 6 luni renașterea unui club de tradiție din România: „Voi readuce echipa în top!” » A pierdut primăria la 200 de voturi!
Călin Georgescu s-a afișat cu un ceas elvețian Tissot, la interviul pentru Sky...
Călin Georgescu s-a afișat cu un ceas elvețian Tissot, la interviul pentru Sky News. Cât costă accesoriul de lux purtat de idolul suveraniștilor
Câți bani se câștigă pe TikTok, în România. Sumele amețitoare produse de influencerii...
Câți bani se câștigă pe TikTok, în România. Sumele amețitoare produse de influencerii folosiți în campania electorală
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum...
Cine sunt cunoștințele din fotbal ale periculosului Horațiu Potra. Oamenii se tem acum să vorbească
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Anca Țurcașiu a spulberat misterul în sfârșit. Cine este, de fapt, iubitul ei...
Anca Țurcașiu a spulberat misterul în sfârșit. Cine este, de fapt, iubitul ei mai tânăr. Surpriză uriașă, și el este persoană publică, iar un detaliu uluitor a ieșit la iveală chiar acum
Regele Charles a dezvăluit marele secret al coroanei purtate de regretata Regina Elisabeta...
Regele Charles a dezvăluit marele secret al coroanei purtate de regretata Regina Elisabeta a II-a. Ce făcea cu bijuteria greoaie când nu o vedea nimeni
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și...
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și Revelion. Mai sunt câteva camere
“Ar trebui ca votul să devină obligatoriu!”. Soluția psihiatrului Gabriel Diaconu la problemele...
“Ar trebui ca votul să devină obligatoriu!”. Soluția psihiatrului Gabriel Diaconu la problemele actuale ale României
Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii...
Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Crăciun din ultimii 20 de ani. „Sărbători la suta de grame sau la bucată”
Culisele Familiei Regale. Cine face coroanele monarhilor britanici
Culisele Familiei Regale. Cine face coroanele monarhilor britanici
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu...
Cine e, de fapt, iubitul Ancăi Țurcașiu. E vedetă în showbiz și nu e deloc așa tinerel cum se credea. Călin e și el divorțat
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
De ce nu sunt arestați Georgescu, Potra, Sechila și ceilalți golani neolegionari
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
CUTREMUR în POLITICĂ! Au DECIS ACUM! Moment CRUCIAL
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cine este românul care a murit carbonizat în cabina unui tir la Milano
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul...
Cât de mult au ridicat audiențele Realitatea Plus femeia-locomotivă Anca Alexandrescu și candidatul ezoteric Călin Georgescu
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări!...
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena