Life

Cum protejezi trandafirii din grădină pe timpul iernii. Greșeala uriașă pe care o fac gospodarii

Trandafirii sunt flori frumoase, dar în același timp sensibile și delicate, mai ales dacă este vorba despre plante care sunt crescute în grădină, în aer liber.
29.09.2021 | 15:16
Cum protejezi trandafirii din gradina pe timpul iernii Greseala uriasa pe care o fac gospodarii
Cum protejezi trandafirii din grădină pe timpul iernii. Greșeala uriașă pe care o fac gospodarii. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Toamna nu este numai sezonul culesului fructelor și legumelor, ci și pentru a pune la punct grădina, dar mare atenție pentru că unii gospodari fac o greșeală uriașă când vine vorba de flori.

Când se tun trandafirii? Acesta este întrebarea pe care și-o pune foarte multă lume și uneori răspunsul este unul eronat pentru că avem tendința să spunem că aceștia se taie la început de sezon rece.

ADVERTISEMENT

Ei bine, lucrurile stau complet diferit, asta pentru că majoritatea soiurilor de trandafiri nu au nevoie de o perioadă de repaos în iarnă, dovadă că înfloresc și cresc pe tot parcursul anului.

Cum ai grijă de trandafiri și când e bine să-i tunzi

Pentru a proteja cel mai bine aceste flori este indicat ca ele să nu fie tunse toamna, ci abia în primăvară. În felul acesta pagubele care pot duce la pierderea plantei vor fi mult mai mici.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect foarte important este și faptul că floarea are posibilitatea să mai înmugurească dacă este vorba de o toamnă lungă și călduroasă.

În plus, pericolul ca trandafirul să înghețe peste iarnă este mult mai mic atunci când nu este tuns și este lăsat în voia sa până în următorul sezon cald.

ADVERTISEMENT

Printre primele flori care devin active în primăvară se numără și trandafirul ceea ce înseamnă că din mugurii din vârfurile lăstarilor pornesc noi vieți.

Sfaturi utile pentru a proteja trandafirii. Ce trebuie să știi

Unul dintre cele mai importante sfaturi legat de îngrijirea trandafirilor este mușuroirea, o operațiune care are grijă de flori în iernile foarte geroase. În felul acesta altoiul este la loc sigur de îngheț.

ADVERTISEMENT

Operațiunea se realizează la sfârșitul lunii noiembrie sau la început de decembrie și este una simplă. Din pământ bine mărunțit se face un mușuroi de circa 20-25 cm cu care se va acoperi apoi altoiul trandafirului.

Mare atenție: nu folosiți pământul care se află deja în jurul plantei pentru că riscați să scoateți floarea din rădăcină. Pământul trebuie să fie adus din altă parte a grădinii.

Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca tufele de trandafiri, doar că în acest caz crengile lor se vor culca la pământ. O altă metodă este aceea de a acoperi plantele cu pânză de tip AGRIL care asigură o protecție mare la vântul uscat și la ger.

Fertilizarea trandafirilor nu se face niciodată toamna. Regula spune că acest pas se face cu aproximativ 2 luni înainte de venirea primului îngheț.

De asemenea, irigarea solului se realizează chiar dacă este frig afară, când pământul nu este înghețat. Udarea se face de la rădăcina plantei.

ADVERTISEMENT
Tags: