Este sezonul în care legumele se pun la murat. Gospodinele au grijă să pună în borcane, pentru a le servi la iarnă: gogonele, morcovi, dovlecei, varză, vinete sau castraveți. Multora li se pare dificil să facă asta, dar până nu vor încerca nu vor constata că este foarte ușor și rapid.
Castraveții murați sunt foarte consumați de români, mai ales în sezonul rece, când îi asortează cu o friptură de porc, de pui, cu o mâncărică de cartofi sau îi pun într-un sandviș sau într-o salată. Specialiștii avertizează să avem grijă la cantitatea de murături, căci conțin multă sare.
Sunt persoane care preferă să cumpere din magazine castraveți murați, însă nu pot fi comparați cu cei făcuți acasă. Asta pentru că în primul rând sunt mai sănătoși, dar și mai delicioși. Rețeta pe care v-o sugerăm este formată din ingrediente simple.
Aveți nevoie de: 3 kilograme de castraveți potriviți ca mărime, de 500 de mililitri de oțet din vin de 9 grade, de 200 grame de zahăr, de sare, de hrean, de cimbru, de mărar proaspăt, de 3 morcovi, de apă și de 2 plicuri de salicilat.
Primul pas presupune să spălați bine castraveții după care să-i lăsați la scurs. Ulterior, așezați în borcane cimbru și mărar proaspăt, după care tăiați hreanul bastonașe, la fel și castraveții. Morcovii se vor tăia rondele și se vor aranja printre castraveți.
Când sunt gata, așezați în borcane castraveții, puneți apă, după care goliți-o într-o cratiță. Mai departe, adăugați sare, oțet și zahăr după gust. Lăsați compoziția să dea în clocot, nu este nimic greșit în acest proces, deși pare că nu ați respectat toți pașii.
La final, adăugați și salicilatul și amestecați bine până când totul se va topi. Umpleți borcanele și șigilați-le. Depozitați-le într-un loc răcoros. Ideală este o pivniță. Castraveții se vor putea servi spre mijlocul toamnei sau la iarnă.
Dacă vi se par prea sărați pentru a fi mâncați, ce puteți face este să puneți castraveții în apă pentru 5 minute. Sarea din ei se va mai elimina și apoi vor fi numai buni pentru a fi asortați cu bucatele favorite. Papilele gustative vor fi încântate.
Castraveții murați sunt considerați un beneficiu pentru organism. Asta pentru că pot întări sistemul imunitar, te pot trezi dintr-o stare de mahmureală, joacă un rol protector contra bacteriilor nocive din organism și reglează sistemul digestiv.