Fotbal intern

Cum putea să aibă Dinamo stadion nou la începutul anilor ’90! Planul inovativ al lui Mircea Lucescu

16.04.2020 | 17:03
Cum putea sa aiba Dinamo stadion nou la inceputul anilor 90 Planul inovativ al lui Mircea Lucescu
Cum putea să aibă Dinamo stadion nou la începutul anilor '90! Planul inovativ al lui Mircea Lucescu (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

Un stadion nou este visul oricărui fan al lui Dinamo, iar ideea putea să prindă contur la începutul anilor ’90. FANATIK îţi prezintă planul pe care Mircea Lucescu îl avea pentru o nouă arenă în Şoseaua Ştefan cel Mare, într-un moment de glorie pentru “câini”.

Dinamo putea să aibă un stadion nou la începutul anilor ’90

Revoluţia din decembrie 1989 a schimbat total societatea românească, implict şi fotbalul. La finalul sezonului 1989-1990, când Dinamo a reuşit eventul şi jucase în semifinalele Cupei Cupelor, trupa “câinilor” a început să se destrame. Fotbaliştii erau doriţi în străinătate, iar Mircea Lucescu le-a propus conducătorilor clubului câteva variante prin care echipa putea să rămână în fruntea clasamentului.

ADVERTISEMENT

În 1997, când Vasile Ianul, fostul preşedinte al lui Dinamo, a fost acuzat de gestiune frauduloasă, Mircea Lucescu a dezvăluit propunerile făcute, printre care se afla şi metoda prina care “câinii” putea să aibă un stadion nou.

“Eu am avut patru propuneri pentru ca Dinamo să rămână o echipă de frunte. Iată-le pe scurt: 1. Cedarea lui Răducioiu sub formă de împrumut pe un an şi 1 milion de dolari sau definitivă pentru 4 milioane. Astfel, am fi păstrat restul lotului intact.

ADVERTISEMENT

2. Transferul în străinătate doar al jucătorilor trecuţi de 28 de ani şi banii obţinuţi din vânzare să fie investiţi în echipă. 3. Împrumutul lui Răducioiu la Bologna, moment în care aceasta s-ar fi asociat cu Dinamo şi ar fi investit în ea. 4. Vânzarea în bloc a echipei, iar toţi banii să fie investiţi în infrastructură, în special în construirea unui mare stadion”, spunea Mircea Lucescu în 1997.

Dinamo a ratat şansa să intre în programul EURO 2020

După ce UEFA a anunţat că Bucureştiul va găzdui patru meciuri la EURO 2020, competiţie care a fost amânată pentru 2021, patru stadioane din Capitală au fost reconstruite. Arena din Şoseaua Ştefan cel Mare trebuia să intre în acest proiect, dar totul a fost blocat de mai mulţi factori.

ADVERTISEMENT

În toamna anului trecut, Compania Naţională de Investiţii (CNI) a anunţat motivele pentru care nu a putut fi reconstruit stadionul lui Dinamo. De-a lungul ultimilor ani au fost vehiculate două locaţii pentru noua arenă a “câinilor”: pe actualul loc al stadionului sau pe locul vehicului Velodrom.

“În anul 2016, la momentul în care CNI a solicitat documentația completă în vederea introducerii spre promovare a investiției privind stadionul Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo București, a informat CNI de existența unor impedimente juridice de predare a amplasamentului.

ADVERTISEMENT

Astfel, CS Dinamo a informat CNI de existența unor lucrări derulate în perioada 2000-2008, în baza unui contract încheiat în anul 1999 privind modernizarea Stadionului Central. În anul 2010, lucrarile au fost sistate și figureaza în evidența contabilă a beneficiarului ca “investiții în curs”.

Așadar, este necesară clarificarea aspectelor legate de derularea și finalizarea investițiilor realizate de CS Dinamo în baza contractului amintit anterior (contract care nu are nicio legatură cu activitatea și programele CNI SA)”, anunţa CNI.

Stadionul lui Dinamo, vechi de aproape 68 de ani

Dinamo joacă pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare din 1952, după ce construcţia arenei a durat un an. De-a lungul timpului, casa “câinilor” a fost renovată de mai multe ori, ultimele modificări fiind făcute în 2001 şi 2006. În plus, stadionul beneficiază de o instalaţie de nocturnă din 2003.

  • 15.032 de locuri este capacitatea stadionului din Şoseaua Ştefan cel Mare
ADVERTISEMENT