Sport

Cum putea să se transforme Campionatul Mondial din 1986 într-un fiasco total! Singura dată când gazda inițială a refuzat sa mai organizeze turneul final

Campionatul Mondial din 1986 a fost organizat în Mexic, după ce inițial Columbia trebuia să fie gazdă. De ce au refuzat sud-americanii turneul final.
24.09.2022 | 08:45
Cum putea sa se transforme Campionatul Mondial din 1986 intrun fiasco total Singura data cand gazda initiala a refuzat sa mai organizeze turneul final
Columbia a câștigat, inițial, organizarea Campionatului Mondial din 1986
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 1986 a rămas în istorie datorită prestațiilor stelare ale lui Diego Maradona, care a adus titlul mondial în vitrina Argentinei, la opt ani de la precedentul succes. De asemenea, a fost prima oară în istorie când o țară organiza pentru a doua oară un turneu final, după ce Mexicul i-a luat locul Columbiei.

Columbia a câștigat, inițial, organizarea Campionatului Mondial din 1986

În 1973, Columbia și-a despus dosarul pentru organizarea Campionatului Mondial din 1986, iar FIFA a vizitat țara în același an. Sir Stanley Rous, președintele forului mondial, a fost mulțumit de promisiunile columbienilor, care mai aveau un as important în mânecă.

ADVERTISEMENT

Alfonso Senior Quevedo, reprezentantul CONMEBOL în Comitetul Executiv al FIFA și fostul președinte al Federației Columbiene de Fotbal, era bun prieten cu Sir Stanley Rous. Sud-americanii nu au avut niciun contracandidat, iar pe 9 iunie 1974 primeau vestea cea mare. Campionatul Mondial din 1986 urma să se dispute în Columbia.

“Așa cum am mai spus de câteva ori, când această țară își propune obiective, la scurt timp le și realizează. Este o competiție cu o semnificație aparte pentru Columbia, spunea Misael Pastrana Borrero, președintele Columbiei în 1974.

ADVERTISEMENT

Prima lovitură primită de Columbia. Decizia prin care FIFA a dat peste cap planurile sud-americanilor

Columbia știa, în 1974, că va organiza un Campionat Mondial pentru 16 echipe, însă s-a trezit, după opt ani, că la turneul final vor participa 24 de echipe. Astfel, FIFA schimba și cerințele pentru organizarea competiției. Columbienii aleseseră deja cinci stadioane din cinci orașe, dar acum aveau nevoie de 18 arene.

Dintre cele 18 arene, două trebuiau să aibă o capacitate minimă de 80.000 de locuri, pentru meciul de deschidere și finala turneului. De asemenea, columbienii erau obligați să modernizeze sau să construiască patru stadioane cu o capacitate minimă de 60.000 de locuri și alte 12 cu o capacitate minimă de 40.000 de locuri.

ADVERTISEMENT

În total, noul caiet de organizare avea 10 cerințe care urmau să crească costurile pentru Campionatul Mondial din 1986. La finalul turneului din 1982, din Spania, FIFA era sigură că totul va merge conform planului și Columbia urma să fie gazda competiției, dar totul a picat după câteva luni.

Anunțul care a șocat lumea fotbalului mondial. Columbia nu mai organiza turneul final din 1986

După câteva săptămâni cu zvonuri în lumea fotbalului, Belisario Betancur, președintele Columbiei din perioada 1982-1986, anunța că țara lui nu va mai organiza Campionatul Mondial din 1986. Era prima oară când FIFA întâmpina o asemenea problemă.

ADVERTISEMENT

“Risipa nu poate fi scuzată, așa că îi anunț pe compatrioții mei că ediția din 1986 a Campionatului Mondial nu va fi găzduită de Columbia. După consultări democratice, regula de aur nu a fost îndeplinită.

Campionatul Mondial trebuia să ajute Columbia și nu Columbia să ajute multinaționala Campionatului Mondial. Avem atâtea lucruri de făcut aici și nu avem timp să ne ocupăm de extravaganțele FIFA și ale partenerilor ei, era mesajul prin care Belisario Betancur făcea marele anunț, pe 26 octombrie 1982.

Mexic a câștigat fără probleme dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 1986

La scurt timp după anunțul Columbiei, FIFA a primit patru oferte pentru găzduirea Campionatului Mondial din 1986. Brazilia, Canada, SUA și Mexic s-au arătat interesate, însă sud-americanii s-au retras rapid. Americanii au spus, la rândul lor, pas, cu intenția de a candida pentru Mondialul din 1994. Canadienii au făcut și ei pasul în spate, așa că Mexicul a primit turneul final din 1986.

“Columbia este o țară pitică și nu-i place să facă lucruri mari. Am vrut ceva mare pentru țara mea, dar ea m-a dezamăgit”, avea să fie marele regret al lui Alfonso Senior Quevedo.

Columbia nu a mai organizat nicio competiție importantă până în 2001, când a fost gazda Copa America. La 20 de ani de la acest eveniment, columbienii au pierdut găzduirea competiției continentale din 2021, din cauza protestelor violente din țară, iar Copa America de anul trecut a fost disputată în Brazilia.

ADVERTISEMENT
Tags: