News

Cum puteau fi salvați Patrizia, Cristian și Bianca. Anchetă a procuraturii din Italia

Procurorii italieni vor să afle dacă tragedia din 31 mai, când trei tineri români au murit luați de ape, putea fi evitate. Cazul e departe de a fi rezolvat.
05.06.2024 | 08:50
Cum puteau fi salvati Patrizia Cristian si Bianca Ancheta a procuraturii din Italia
Cum puteau fi salvați Patrizia, Cristian și Bianca. Anchetă a procuraturii din Italia. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Potrivit presei din Italia, procurorul Massimo Lia a anunțat că a fost demarată o anchetă ”pentru omor din culpă in rem”, astfel că anchetatorii vor să știe dacă tragedia putea fi evitată. Ar exista anumite semne de întrebare asupra modului de acționare al salvatorilor, în condițiile în care tinerii ar fi sunat de 3 ori la numărul de urgență 112. Un elicopter menit să-i salveze a ajuns prea târziu, 30 de minute mai târziu.

Cum puteau fi salvați Patrizia, Cristian și Bianca

”Vom efectua toate investigațiile necesare, pentru a stabili dacă operațiunile de salvare au fost oportune. Cu toate acestea, aș dori să precizez că, în prezent, nu există elemente specifice care să ne determine să mergem în această direcție, dar verificările sunt într-o fază incipientă”, a declarat procurorul, conform Corriere della Sera.

ADVERTISEMENT

Două tinere, Patrizia Cormos și Bianca Doros, au murit după ce au fost luate de ape în timp ce se aflau în localitatea Premariacco din Udine. Alături de tinere se afla Cristian Molnar, adolescent care nu a fost găsit momentan. Procuratura din Udine, la solicitarea ministrului Protecției Civile, Nello Musumeci, îi cercetează acum pe salvatori, pentru a vedea dacă au acționat la timp și dacă au făcut-o corect.

Ar exista anumite semne de întrebare în condițiile în care una dintre tinere a efectuat patru apeluri la 112, astfel că există suspiciuni că salvatorii s-ar fi mișcat prea încet. În primul apel, Patrizia ar fi urlat la telefon ”veniți să ne salvați”. După ce a oferit datele personale operatorilor i-a rugat pe aceștia să-i sune mama.

ADVERTISEMENT

Se pare că evenimentul tragic s-a derulat foarte rapid, astfel că la ora 13:25 prin zonă trecea un șofer de autobuz pe podul din Romano, cu câteva momente înainte de tragedie. Viitura a lovit acel loc după patru minute. ”Patrizia a dat patru apeluri la numărul unic de urgență 112. Ultimul rămas fără răspuns. Primul apel a fost la ora 13.29, celelalte în minutele imediat următoare”, a explicat procurorul Massimo Lia.

Solicitarea Patriziei a fost catalogată drept ”asistență tehnică urgentă în atenția pompierilor”. A sunat la 112 și șoferul autocarului respectiv, care a alertat carabinierii și pompierii. Au sunat la 112 și alți martori, la ora 13:47, când pompierii se aflau deja la fața locului.

ADVERTISEMENT

Un elicopter trebuia să ajungă la tineri mult mai repede

Martorii spun că băiatul, Cristian Molnar, a încercat să ajungă la pompieri, însă a fost tras de curent. Pompierii au încercat să-i salveze pe cei trei tineri, aruncându-le frânghii, însă planul acestora a eșuat. În cele din urmă tinerii au fost luați de viitură și au murit. Un pompier a decis să își riște viața și a sărit în apă după tineri, însă fără succes.

Pe internet există multe înregistrări video și fotografii, însă nimeni nu a îndrăznit să îi salveze. Mai mult, elicopterul a ajuns cu întârziere la fața locului. ”Ceea ce mă doare cel mai tare este că toată lumea a făcut fotografii și înregistrări video și nimeni nu le-a salvat. Nimeni. Poate că ar fi putut să le salveze. Nu era important să se facă filmări”, a declarat mama Patriziei.

ADVERTISEMENT

Primarul din Premariacco, Michele de Sabata, spune că nimic nu li se poate reproșa salvatorilor. ”Serviciile de salvare au fost chemate cât mai repede posibil. Cei care se aflau pe pod au trăit un moment dramatic și s-au simțit neajutorați și incapabili să intervină. De ce salvarea tehnică nu s-a transformat imediat în ajutor medical va fi clarificat de procuratura din Udine, care încearcă să recupereze și să reasambleze toate piesele”, a explicat primarul.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica...
Irinel Columbeanu a ajuns în sapă de lemn, uitat într-un azil, iar fiica lui a provocat un moment uluitor în România
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Vila lui Ceaușescu, scoasă la vânzare. Prețul e incredibil de mic
Vila lui Ceaușescu, scoasă la vânzare. Prețul e incredibil de mic
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO