Interviu

„De ce s-a aliat cu Sandu? A pătat Generaţia de Aur!”

 ...
12.10.2013 | 19:17
De ce sa aliat cu Sandu A patat Generatia de Aur

 

ioan nicolae-constantin iacov 9709

 Domnule Iacov, staţi departe de fotbal de ceva timp, regretaţi că aţi ales să faceţi acest lucru?

– Eu nu regret nimic din ce am făcut. Însă stau să vă întreb şi eu pe dumneavoastră: de ce oare credeţi că îmi mai trebuie mie acest fenomen cînd văd ce se întîmplă în fotbalul păstorit de Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir?

Mircea Sandu spune că a ales să nu mai candideze pentru şefia FRF. De ce credeţi că a luat această decizie?
– A luat decizia respectivă din cauza proceselor pe care le are. Fiţi liniştiţi, că dacă nu avea pe cap acel mediatizat proces cu Adrian Mititelu şi sechestru pus pe avere, atunci nici în ziua de azi nu se gîndea să se retragă vreodată de la FRF.

„Popescu nu e în stare să conducă o căruţă în Dolj”

Gică Popescu şi-a anunţat deja candidatura pentru şefia FRF, Mircea Sandu a spus că îl va susţine, credeţi că fostul mare internaţional va cîştiga alegerile?
– Nu pot să cred cum Gică Popescu a putut să aleagă să se asocieze cu Mircea Sandu şi să accepte susţinerea unui astfel de personaj. Consider că fostul nostru mare internaţional a pătat cu adevărat prin această alegere reputaţia „generaţiei de aur”. Cei doi s-ar putea ca într-o zi să conducă FRF din altă parte, înţelegeţi voi de unde, deoarece ştiţi ce procese au amîndoi pe cap.

Nu este capabil Popescu să conducă FRF?
– Acest Gică Popescu nu este capabil să conducă nici măcar o căruţă cu doi măgari pe la el prin Dolj, dar să mai fie şi preşedintele FRF? Aproape toate afacerile pornite de el le-a terminat pe butuci. A dus la faliment toate proiectele sale. Este grav că astfel de oameni se gîndesc să conducă fotbalul românesc. Însă mult mai dureros este că omul poreclit „Baciu” l-a luat ca model de conducere pe Mircea Sandu.

„Îmi amintesc cum blocaseră uşile să nu mai intre cei cu drept de vot”

Nici după trei ani de cînd aţi pierdut alegerile pentru şefia FRF, nu aţi uitat de Mircea Sandu?
– Cum pot să uit un om care m-a lucrat în ultimul hal la alegerile din 2010? El a obţinut 192 de voturi din parcă 259, iar eu am obţinut 67. Cred că am strîns destul de bine în condiţiile de atunci. Îmi aduc aminte că oamenii lui Sandu blocaseră uşile ca să nu mai intre în sală cei care aveau drept de vot la acele alegeri, cică respectivii întîrziaseră. Mai mult, cu o seară înainte, acoliţii acestui om căraseră pe rupte membrii votanţi cu autocarele la Bucureşti. Ăsta este Mircea Sandu şi cu acest personaj se aliază acum Popescu.

În condiţiile astea credeţi că Popescu va reuşi să cîştige alegerile?
– Doar dacă eşti nebun la cap poţi să mai votezi astfel de oameni. Nu pot să cred că astfel de personaje, care figurează ca inculpaţi în marile procese prin tribunalele din România, pot să mai candideze la preşedinţia FRF.

„Cel poreclit <Naşul> îi are pe conştiinţă pe fanii Craiovei”

Aş dori să fiţi sincer. Vă bate gîndul să candidaţi din nou la şefia FRF?
– Ca să fiu sincer cu tine îţi spun că mă bate gîndul să candidez din nou, însă parcă aş vrea totuşi să mai aştept puţin înainte să anunţ acest lucru. Pînă la această oră doar Adrian Porumboiu mi se pare un candidat serios, dacă vrea cu adevărat să se bată oficial pentru această funcţie, deoarece Gică Popescu s-ar putea să nu mai apuce să candideze.

Ce vreţi să spuneţi?
– Păi ţi-am spus mai devreme, Gică Popescu şi Mircea Sandu s-ar putea să conducă din altă parte Federaţia, deoarece eu sper că într-o zi ei vor plăti pentru faptele de care sînt acuzaţi. Lui Mititelu i s-a făcut o mare nedreptate, iar cel pe care voi îl porecliţi „Naşu” îi are pe conştiinţă pe fanii Universităţii Craiova şi pe familia patronului Ştiinţei.

„Cînd mi-i trimiteau pe Deaconu şi Colţescu, plîngeam în tribună!”

Nu v-a bătut gîndul să reveniţi şi să investiţi din nou la o altă echipă?
– Poate că m-a bătut gîndul, dar să ştii că nu mai vreau să investesc bani, iar apoi să fiu luat de prost de Sandu şi Dragomir. Păi dacă reveneam în fotbal ca investitor, în şase luni echipa la care eu eram se bătea sigur la retrogradare. Nu vreau să-mi mai aduc aminte ce mi-au făcut atunci cînd eram la FC Naţional. îi aveam trimişi la meciuri pe Deaconu şi pe Colţescu şi eram nimicit etapă de etapă. Aveam nişte arbitraje contra mea de îmi venea să plîng în tribune.

Nici măcar Rapidul nu v-a tentat să-l preluaţi?
– Într-o zi să ştii că poate m-am gîndit la acest club, dar pînă la urmă nu am vrut să fiu ars de marele şacal George Copos, şacalul şacalilor. Şi ştii de ce? Pentru că eu l-am ars pe el! Am făcut afaceri senzaţionale cu acest om, atunci cînd i-am vîndut Rapidului pe Săpunaru, Herea şi Ryan Griffths. Am cîştigat şi procese contra lui.

„Cristescu şi Zamfir, săracii, au preluat peste 20 de milioane de euro datorii”

Apropo de Herea, nu credeţi că aţi pierdut de pe urma transferului lui la FC Sion?
– Ştiu ce vrei să spui. Te referi la clauza de 500.000 de euro pe care eu o aveam de încasat de pe urma transferului lui Herea la o altă formaţie. Stai liniştit că am ştiut eu ce am făcut. Am renunţat la această clauză deoarece sînt prieten cu Zamfir şi cu Cristescu. Oricum, ei, săracii, au preluat de la Copos un club cu peste 20 de milioane de euro datorii, acum mă apucam şi eu să-i mai nenorocesc cu banii aia?

Dacă nu veţi candida la şefia FRF veţi mai reveni în fotbal?
– Îmi e greu să spun asta acum. Staţi să văd eu ce oameni îşi mai anunţă intenţia să candideze la şefia FRF, iar apoi vă asigur că o să mai auziţi de Constantin Iacov. Am obţinut 67 de voturi pe vremea lui Mircea Sandu, iar dacă voi candida contra unor oameni competenţi şi cinstiţi, nu văd de ce la anul nu voi avea şanse mult mai mari.

„Sandu trebuia să fie bărbat cînd Meme a lovit un suporter, nu acum”

Ce părere aveţi de faptul că Mircea Sandu doreşte să-l declare persona non-grata pe Mihai Stoica?
– Mircea Sandu este un laş! El trebuia să fie un bărbat adevărat atunci cînd Meme a lovit cu pumnul un suporter, nu acum cînd a văzut că managerul Stelei s-a luat de oamenii de la FRF. Eu am spus chiar în emisiunea lui Horia Ivanovici, de acum cîţiva ani, că acest oficial nu mai trebuia primit pe stadioane după ce a bătut un fan.

Este Mihai Stoica un personaj chiar atît de hulit?
– Mihai Stoica este un manager bun, însă din păcate în unele cazuri are un comportament care nu îi face cinste. în loc să evite conflictele, mai rău le aprinde, iar acest lucru după părerea mea nu dă bine de loc imaginii Stelei. Mai multe nu vreau să comentez pentru că nu este problema mea.

„Practic, Steaua nu are adversar”

Cum comentaţi situaţia în care a ajuns Gigi Becali?
– Cu toate că în decursul anilor, în unele cazuri, Gigi Becali s-a purtat urît cu mine, îmi pare rău că omul ăsta a ajuns în puşcărie. Consider că dînsul a investit destui bani la Steaua, iar performanţă din păcate pentru el şi pentru suporterii echipei sale a avut doar după ce echipa a fost preluată de Laurenţiu Reghecampf.

Este Steaua cea mai puternică echipă din România?
-După ultimele rezultate şi trofee cîştigate, de departe consider că Steaua este cea mai bună şi cea mai titrată echipă din fotbalul românesc. în ultimul campionat practic nu a avut adversar, iar după acest început de sezon cred că tot această formaţie va cîştiga titlul în România.

„FC Naţional a fost nimicită şi măcelărită”

În acest moment cu ce vă ocupaţi?
– Este clar pentru toată lumea că am dispărut din peisajul fotbalistic, iar în acest moment pot să zic că sînt ieşit la pensie (n.r. – rîde) Revenind la lucruri serioase, pot să spun că mă ocup de afaceri, am timp să călătoresc mult mai mult şi îmi este destul de bine.

Vă e dor de FC Naţional?
– Să ştii că îmi este dor, făcusem în Parcul cu Platani o echipă frumoasă pentru Liga I, care din păcate a trebuit să fie nimicită şi măcelărită de unul şi de altul. Dacă nu am fost cu sistemul, atunci a trebuit să plătesc, nu mi-a căzut bine, dar pînă la urmă asta a fost situaţia. Oricum, să ştii că eu cînd am cedat clubul tot nu l-am lăsat în aceste condiţii băgat în datorii.

„M-am gîndit să cumpăr Rapidul, dar pînă la urmă nu am vrut să fiu ars de marele şacal George Copos, şacalul şacalilor. Şi ştii de ce? Pentru că eu l-am ars pe el! Am făcut afaceri senzaţionale cu acest om, atunci cînd i-am vîndut Rapidului pe Săpunaru, Herea şi Ryan Griffths. Am cîştigat şi procese contra lui” (Constantin Iacov)