Sporturi

Cum a rămas performanţa Nadiei Comăneci INEGALABILĂ! “Nici ea nu a fost perfectă”

"Recordurile se fac pentru a fi doborîte", este o veche vorbă din sport. Nu este, însă, şi cazul performanţei realizate de Nadia Comăneci la Montreal. Evident, 10-le perfect nu poate fi...
18.07.2016 | 11:58
Cum a ramas performanta Nadiei Comaneci INEGALABILA Nici ea nu a fost perfecta

“Recordurile se fac pentru a fi doborîte”, este o veche vorbă din sport. Nu este, însă, şi cazul performanţei realizate de Nadia Comăneci la Montreal. Evident, 10-le perfect nu poate fi depăşit, dar antrenorii din gimnastica modernă spun că este, practic, şi imposibil de egalat.

Punctajul în gimnastică s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, iar sportivii pun de multe ori accent pe dificultatea exerciţiilor şi astfel devine din ce în ce mai greu să se apropie de perfecţiune. În plus, noul cod de punctare are cu totul alte note, iar cele mai bune prestaţii se învîrt în jurul a 15-17 puncte, dar nota perfectă a devenit foarte greu de atins. Poate chiar imposibil.

Americanii, care domină gimnastica actuală, inspiraţi chiar de performanţele obţinute de Nadia Comăneci la Montreal, sînt primii contestatari ai actualului punctaj şi reclamă faptul că li se răpeşte şansa de a egala performanţa Nadiei Comăneci.

Jurnalista americană Dvora Meyers a publicat în acest an cartea “The end of the perfect 10”, în care reclamă faptul că este imposibil pentru gimnastele din noua generaţie să egaleze performanţele Nadiei Comăneci.

“Simone Biles este, în opinia multora, cea mai bună gimnastă din toate timpurile. De altfel, ea va fi cu siguranţă campioană la Rio, trebuie doar să nu cadă pentru a lua aurul. Mulţi se aşteaptă ca Simone să egaleze performanţa Nadiei Comăneci şi să ia şi ea un 10 perfect. Greşit! Nu se va întîmpla! Au trecut 12 ani de cînd punctajul din gimnastică a devenit imposibil de explicat şi de descifrat. Iar oamenii care urmăresc gimnastica rămîn cu o singură întrebare. Ce s-a întîmplat cu 10-le perfect”, scrie Dvora Meyers în cartea ei.

“La 40 de ani de la momentul în care Nadia Comăneci a deschis era ’10-lui perfect’, gimnastica şi-a schimbat radical cursul. Perfecţiunea tinerelor sportive nu mai este căutată. Gimnastica din ziua de astăzi nu mai este legată aşa mult de precizie şi eleganţă, ci mai mult despre forţă. Pentru gimnastele din ziua de astăzi a devenit imposibil să atingă perfecţiunea. Dar, pînă la urmă, nici Nadia nu a fost perfectă” (Dvora Meyers)

Nadia Comăneci nu este nici ea de acord cu modul în care se face punctajul în gimnastica actuală şi a cerut celor care conduc destinele acestui sport să ofere din nou şansa sportivelor de a obţine nota 10.

“Cred că gimnastica a fost mereu asociată cu nota 10. Şi, într-un fel, acest lucru a fost îndepărtat. S-au pierdut foarte mulţi fani, care pur şi simplu nu înţeleg ce înseamnă o notă de 14 sau una de 15. Care e cea mai bună notă care se poate obţine? Fanii sînt confuzi şi e de înţeles. Conducătorii  acestui sport să găsească o soluţie pentru a aduce 10-le înapoi”, a explicat Nadia Comăneci.