Life

Cum recunoști carnea tocată proaspătă din vitrinele supermarketurilor. Un măcelar a dezvăluit cel mai important detaliu

Trebuie să fii foarte atent în momentul în care alegi să cumperi carne tocată. Unele produse nu sunt proaspete și cu siguranță nu vrei să faci o greșeală.
07.03.2025 | 00:18
Cum recunosti carnea tocata proaspata din vitrinele supermarketurilor Un macelar a dezvaluit cel mai important detaliu
Cum recunoști carnea tocată proaspătă. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

E important să recunoști carnea tocată proaspătă, chiar dacă se află în vitrinele supermarketurilor. Același lucru este valabil și când vorbim de carnea normală, fie ea de pui, porc, sau vită.

Metoda prin care recunoști carnea tocată proaspătă

Deși marile magazine ne promit în general produse proaspete și de înaltă calitate, nu puține au fost cazurile în care anumite persoane s-au confruntat cu probleme după ce au achiziționat unele alimente.

ADVERTISEMENT

Sunt și situații în care unele produse sunt luate din vitrine, iar mai apoi uitate la casele de marcat, revenind mai târziu tot în vitrină. Pentru a evita posibilele pericole, niște detalii pot face diferența.

Un măcelar cu experiență a dezvăluit metoda prin care poți să recunoști carnea tocată proaspătă. Menționăm faptul că în general, carnea tocată stă la baza multor preparate. Fără ea nu putem prepara ardei umpluți, burgeri și nici celebrele sarmale.

ADVERTISEMENT

Sunt gospodine care aleg să toace singure carnea. Mai sunt însă și situații în care nu avem alternative, astfel că o cumpărăm gata tocată. Culoarea însă ne poate spune cam tot ceea ce trebuie să știm.

De ce devine carnea deschisă la culoare

John Karangis, bucătar șef și vicepreședinte al departamentului de inovație culinară de la Shake Shack, a explicat cum recunoști carnea tocată proaspătă. Potrivit acestuia, carnea trebuie să aibă o culoare roșu aprins, arată Chowhound.

ADVERTISEMENT

În același timp, textura contează și ea. E important ca textura să fie umedă și nicidecum lipicioasă. Explicația este foarte simplă. Culoarea intensă este practic rezultatul interacțiunii dintre mioglobină, o proteină din țesutul muscular și oxigen.

ADVERTISEMENT

În momentul în care carnea se învechește, oxidarea o face să se închidă la culoare. Practic carnea nu mai este la fel de proaspătă. Și tocmai din acest motiv, cel mai bine ar fi să evităm carnea preambalată.

Culoarea poate fi puțin distorsionată, iar la fel și textura. Astfel, e posibil să nu fim siguri de ceea ce cumpărăm. Pe de altă parte, dacă apelăm la un măcelar, putem afla mai multe detalii și putem observa carnea mai îndeaproape.

Un alt sfat esențial e legat de consum. E recomandat ca dacă nu preparăm carnea tocată după ce am cumpărat-o, să o depozităm corect. Aceasta poate sta la frigider maxim 5 zile, sau congelată rapid după achiziționare.