News

Cum recunoști dacă ești vaccinat pentru variolă. Semnul este vizibil pe braț. Explicațiile medicului Octavian Jurma. Foto

Cum recunoști dacă ești vaccinat pentru variolă? Iată o întrebare la care cunoscutul doctor Octavian Jurma oferă un răspuns. Semnul care indică această procedură medicală.
08.06.2022 | 19:28
Cum recunosti daca esti vaccinat pentru variola Semnul este vizibil pe brat Explicatiile medicului Octavian Jurma Foto
Cum recunoști dacă ești vaccinat pentru variolă. Semnul este vizibil pe braț. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o nouă postare explicativă pe contul său de Facebook, medicul Octavian Jurma vine cu informații prețioase în contextul exploziei cazurilor de variola maimuței la nivel mondial.

Cum recunoști dacă ești vaccinat pentru variolă. Semnul este vizibil pe braț

Conform cunoscutului specialist, vaccinul împotriva variolei umane (smallpox) oferă o protecție de peste 80% și fata de variola maimuței (monkeypox). Această imunitate se păstrează și la decenii distanță.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, mulți cetățeni se întreabă cum pot afla dacă sunt vaccinați împotriva variolei.

Printr-o metodă simplă, bazată pe cicatricile lăsate în urmă de vaccin, medicul Octavian Jurma ne arată cum putem verifica dacă am primit în trecut acest ser.

ADVERTISEMENT

”O cicatrice deprimată cum se vede și în imagine (n.r. mai jos) este semn că ai fost vaccinat împotriva variolei.

Cicatricea care rămâne în urma vaccinului BCG (care încă se administrează obligatoriu) este mai elevată (umflată)”, spune medicul.

ADVERTISEMENT

Peste 1.000 de cazuri de variola maimuței raportate la OMS în aproape 30 de țări

Infecția cu variola maimuței se extinde pe scară largă în Europa și pe alte continente. Deocamdată, în România nu a fost confirmat niciun caz, dar cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă.

”Când va ajunge? Probabil va fi confirmat până la finalul verii. Ce vor face autoritățile? Probabil nimic. Poziția oficială a României este în prezent negarea riscului epidemic și măsurile de sănătate publică sunt strict pasive, bazate pe gestionarea cazurilor care ajung în spital. Nu mai avem nici legislația necesară pentru a izola bolnavii infecțioși și a împiedica răspândirea comunitară a unei boli contagioase”, spune doctorul.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial, totalul infectărilor cu variola maimuței, raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a ajuns la circa 1.000 de cazuri. Până acum, virusul a fost confirmat în aproape 29 de țări.

La mijlocul acestei săptămâni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că riscul ca variola maimuţei să se instaleze în ţări non-endemice este real, dar poate fi prevenit în acest stadiu.

În cele 29 de țări care au raportat astfel de cazuri începând din luna mai, nu a fost anunțat încă niciun deces.

ADVERTISEMENT