Poate te-ai întrebat cum de avioanele reușesc să ajungă la timp în aeroport, deși zborul a fost unul mai lung. Un fost pilot de avion a explicat ce se întâmplă în timpul unui zbor și ce nu observă pasagerii.
Chad Kendall, fost pilot comercial și profesor asociat de aviație la Metropolitan State University din Denver, a dezvăluit că liniile aeriene știu cum să își umple programul. Astfel, de cele mai multe ori pasagerii ajung la timp la destinație.
Dezvăluirile făcute de acesta vin după ce datele Biroului de Statistică a Transporturilor din SUA au arătat că avioanele se confruntă cu întârzieri mai mari la plecarea de la poartă, au nevoie de mai mult timp pentru a rula înainte de decolare și petrec mai mult timp în aer.
În ciuda acestui fapt, s-a înregistrat o scădere a numărului de zboruri care sosesc după ora programată. Iar asta înseamnă că mai multe zboruri sosesc devreme sau la timp. Care este însă motivul?
Kendall a declarat că liniile aeriene au avut numeroase stimulente pentru a fi punctuale. Este vorba despre un criteriu de referință pentru performanță pe care piliții încearcă să îl respecte.
„Criteriul de referință pentru performanță stabilit de Departamentul Transporturilor se bazează pe sosirea cu mai puțin de 15 minute înainte de ora de sosire programată”, a spus acesta, conform The Sun.
Și totuși cum ajung avioanele la timp în aeroport în ciuda faptului că zborul e lung? Patrick Smith, autor și pilot comercial de peste 30 de ani, a dezvăluit, de asemenea, un truc puțin cunoscut.
Smith a spus că piloții primesc un orar bazat pe condițiile meteorologice și traficul aerian. Și mai mult de atât, ora de sosire de pe orarul pilotului este cu mult mai devreme decât cea de pe biletul pasagerului.
Acesta este și motivul pentru care piloții fac tot posibilul să se încadreze în orarul menționat. De cealaltă parte, pasagerii au o surpriză în momentul în care fie aterizează mai devreme, fie la timp, deși zborul era întârziat.