News

Cum reușesc blocurile înalte din Japonia să reziste la cutremure mari. Ce au inventat niponii

Indiferent cât sunt de înalte, blocurile din Japonia sunt construite pentru a rezista la cutremure mari. Niponii au inventat o serie de elemente de siguranță în caz de seisme.
07.02.2023 | 09:27
Cum reusesc blocurile inalte din Japonia sa reziste la cutremure mari Ce au inventat niponii
Cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure mari. Invențiile niponilor în materie de construcții. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cutremurele devastatoare din Turcia, soldate deja cu mii de morți și zeci de mii de răniți, au scos în evidență importanța consolidării clădirilor în fața riscului de seism.

Cum rezistă blocurile înalte din Japonia la cutremure mari. Invențiile niponilor în materie de construcții

Dacă e să vorbim de România, la ora actuală, numai în Capitală sunt peste 180 de clădiri cu risc seismic care prezintă pericol public, iar consolidarea lor este absolut necesară pentru evitarea unor uriașe tragedii.

ADVERTISEMENT

Când vorbim de consolidare și siguranță în fața cutremurelor, gândul ne zboară automat la Japonia. Deși este o zonă în care cutremurele sunt frecvente, aici oamenii nu au grija că blocurile în care locuiesc se pot prăbuși.

Țara asiatică are orașe cu clădiri uriașe, blocuri și case de diverse tipuri și mărimi, legate prin rețele moderne de transport rapid. Toate aceste aglomerări urbane sunt de neclintit, deși seisme puternice au loc frecvent în zonă.

ADVERTISEMENT

În Japonia, la cutremure cu magnitudini ridicate, cum au fost cele din Turcia, blocurile nu cad. Se prăbușesc doar imobilele vechi, situate în zonele rurale,  unde epicentrul se află sub respectivele localități și unde se produc modificări de relief.

Siguranța japonezilor în lupta cu aceste cutremure are un secret: izolarea seismică. În prezent, în acest stat, specialiștii au pus la cale zeci de soluții pentru izolare seismică.

ADVERTISEMENT

De exemplu, sub construcțiile noi există sisteme care stabilizează clădirea când totul în jurul ei se mișcă. Toate aceste planuri se nasc în laboratoare, prin programe de cercetare.

Primele soluții de izolare modernă a construcțiilor au fost aplicate la clădirile universitare. La originea invenției stă profesorului cercetător Akira Wada, o somitate în societatea japoneză.

ADVERTISEMENT

Acesta conduce comisiile de expertiză la imobile atunci când are loc un seism devastator. De o jumătate de secol face cercetare în acest domeniu.

Indiferent cât de veche este clădirea există soluții de consolidare anti-cutremur

Vestea bună oferită de profesorul Wada este că există soluții indiferent cât de veche este clădirea. Metodele de consolidare nu impun neapărat evacuarea imobilelor sau consolidări care să modifice estetic structuri cu valoare arhitecturală.

Conform Știrile ProTV, sistemele inventate de specialistul nipon au fost folosite și la București, la sediul Primăriei și la o aripă a unui spital. Acestea sunt acum izolate seismic.

Revenind la Japonia, autoritățile de aici s-au orientat în ultimii ani către toate clădirile vechi aparținând instituțiilor de stat. E vorba de școli, grădinițe, spitale și campusuri universitare. Ele au primit niște proteze metalice care să le asigure suficientă rezistență la seisme mari.

Prin urmare, un seism puternic va provoca daune, în unele cazuri majore, dar esențial este că aceste construcții nu se vor prăbuși.

Cel mai important aspect: cei din interior vor putea scapă cu viață. Cei din Japonia au realizat intervenții pe exteriorul clădirilor.

Niponii japonezii au soluții eficient și pentru imobilele monument, foarte vechi, cum sunt sute în România.

Acestora li se aplică, în subteran, o soluție ingenioasă. Ea presupune săpături și intervenții pe sub fundația uzată a structurii.

Tot subsolul stă așezat într-un perimetru subteran prevăzut cu prinderi flexibile. Acestea nu-i permit să se miște la cutremur.

Specialiștii spun că o astfel de soluție ar putea fi aplicată la multe blocuri din București, aflate într-un stadiu avansat de degradare și cu un risc seismic ridicat.

ADVERTISEMENT