News

Cum reușesc hoții români să deschidă orice lacăt? Anunț al Poliției din Zaragoza: ”Folosesc chei magice”

Polițiștii din Spania spun că hoții români din această țară au evoluat și au identificat metode aproape ”magice” de a deschide orice lacăt sau încuietoare.
09.06.2023 | 17:08
Cum reusesc hotii romani sa deschida orice lacat Anunt al Politiei din Zaragoza Folosesc chei magice
Cum reușesc hoții români să deschidă orice lacăt. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Informația a fost oferită de unul dintre cei mai buni ofițeri spanioli, premiat de Poliția Națională pentru modul în care luptă zilnic cu hoții. Bărbatul a încerca să explice populației cum reușesc hoții să fie eficienți. În Spania ar exista două mari categorii de hoți, majoritatea fiind din România și Croația, deci din Europa, sau cei veniți de peste Ocean, din Cuba și Columbia.

Cum reușesc hoții români să deschidă orice lacăt

Într-un interviu acordat publicației Hoy Aragon, polițistul spaniol a vorbit despre ”rabos”, mai exact ”băieții răi”, așa cum au fost porecliți hoții din această țară. Hoții sunt cu adevărat diabolici și au metode clare de a sparge o casă sau un apartament, după ce studiază foarte atent locul și au chiar și chei ”magice”, care pot deschide orice lacăt sau încuietoare.

ADVERTISEMENT

“Acești infractori sunt foarte alunecoși și plini de suspiciuni. Vin, comit furtul și apoi pleacă. De obicei, îi urmărim în momentul în care intră, dar suntem capabili să îi demascăm și pe cei mai deștepți. Ei evită sensurile giratorii și intră în străzi secundare pentru a vedea dacă ne întâlnim frontal cu ei când se întorc. Intră în centre comerciale sau magazine cu ferestre mari pentru a se uita prin ele și a ne detecta”, a explicat polițistul.

Din păcate pentru mulți hoți, joaca de-a șoarecele și pisica între ei și Poliție îi are mai mereu în ipostaza șoricelului care în cele din urmă este prins. Totodată, polițistul a precizat că bandele de hoți din România sunt foarte ”pretențioase” și nu primesc pe oricine în rândurile lor, cu atât mai puțin străinii. Spre deosebire de sud-americanii care acceptă cetățeni de toate naționalitățile, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Hoții români dau mari bătăi de cap spaniolilor, însă nici turiștii nu sunt feriți de probleme. Polițiștii spun că hoții de buzunare se mișcă atât de rapid, încăt victimele nici măcar nu realizează ce au pățit. Un astfel de incident a devenit viral în luna mai în Spania, filmarea prezentând modul de operare al hoților.

Mai exact, în imagini se vede cum mai mulți turiști din Piața Spania din Sevilla sunt deposedați de bani în timp ce admiră naivi peisajul. Un ghid turistic din zonă e obișnuit cu astfel de întâmplări și a oferit mai multe detalii. ”Modul lor de operare este diferit în fiecare an. Îl schimbă. În timp ce aceştia (turiştii – n.r.) îşi fac poze sau vorbesc sau îi ţin pur şi simplu ei ocupaţi cu întrebări de genul o anumită adresă, de unde sunt sau aşa mai departe, profită şi le taie genţile şi le fură obiectele din geantă. În momentul în care fură şi sunt prinşi, automat în câteva secunde pasează obiectul altor persoane.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt sume destul de mari, le împart în diferite părţi. În Sevilla, în general au fost români, poţi să mergi pe stradă şi îi auzi la fiecare pas. În general de etnie rromă. Care fură sau încearcă să le ceară bani turiştilor. Şi chiar nu îi lasă în pace. Insistă, merg după ei”, explica ghidul turistic Lazlo Demeter, pentru presa din Spania.

O altă tactică preferată de hoți e cea a îmbrățișării, prin care se hoțul se preface că este prieten cu victima, sau o veche cunoștință, și o ia în brațe. Nedumerită, persoana îmbrățișată rămâne fără portofel în câteva secunde. Asta, când nu fură din magazine, vile sau baruri, cum este și cazul unei rețele de hoți de 40 de indivizi, care a produs o pagubă de nu mai puțin de 1 milion de euro în acest mod.

ADVERTISEMENT

Hoții sunt instruiți și nu se tem de oameni, nici măcar de cei ai legii, și mereu acționează în grup. Situația e disperată pentru spanioli, care s-au trezit în ultimii ani că acești hoți din România au furat inclusiv șine de cale ferată, sau panouri fotovoltaice și eoliene pe care le-au vândut la fier vechi. “Sunt profesionişti. Ştiu exact când şi cum să procedeze”, explica Rosa Reina, o polițistă din Sevilla.

ADVERTISEMENT