Sport

Cum revoluționează UEFA regula fair play-ului financiar! Ce înseamnă noua “taxă de lux” pe care vrea să le-o implementeze cluburilor

UEFA vrea să înlocuiască regula fair play-ului financiar cu o "taxă de lux", termen împrumutat din sporturile americane. Cluburile ar avea mai mult spaţiu de manevră.
21.08.2021 | 13:12
Cum revolutioneaza UEFA regula fair playului financiar Ce inseamna noua taxa de lux pe care vrea sa leo implementeze cluburilor
Cum revoluționează UEFA regula fair play-ului financiar! Ce înseamnă noua "taxă de lux" pe care vrea să le implementeze cluburilor
ADVERTISEMENT

Este o vară fierbinte pe piaţa transferurilor din Europa, dar cu mai multe probleme financiare ca niciodată printre granzii din fotbal. Efectele pandemiei încep să se vadă şi multe cluburi uriaşe se confruntă cu grave probleme financiare.

Cum revoluționează UEFA regula fair play-ului financiar!

Barcelona s-a despărţit de Leo Messi deşi cele două părţi au ajuns la o înţelegere pentru că regulile financiare din La Liga erau încălcate şi catalanii nu şi l-au mai permis pe starul argentinian. Asta în timp ce mai multe cluburi s-au mulţumit în această vară cu transferuri de jucători liberi.

ADVERTISEMENT

Între timp, UEFA se pregăteşte să renunţe la celebrul fair play financiar şi să înlocuiască această regulă cu o aşa numită “taxă de lux”, termen împrumutat din sporturile americane şi care ar trebui să funcţioneze ca peste ocean.

Problemele au început imediat după declanşarea pandemiei de coronavirus

Problemele au început în luna martie a anului trecut când întreaga planetă s-a oprit din cauza pandemiei de coronavirus. Cluburile au fost lovite puternic, având în vedere că au rămas fără banii pe bilete, cu venituri mai mici din vânzarea tricourilor şi a altor accesorii plus tururi la stadion şi alte venituri generate de diverse activităţi.

ADVERTISEMENT

Drepturile tv au rămas la acelaşi nivel în condiţiile în care ligile importante ale Europei au făcut un efort să ducă la bun sfârşit campionatul, chiar dacă acestea s-au prelungit inclusiv în lunile de vară, la fel şi Champions League.

Însă, scăderea veniturilor nu a venit şi cu scăderea cheltuielilor. Contractele erau semnate, salariile trebuiau să rămână la acelaşi nivel, iar regulile fair play-ului financiar nu aveau cum să fie respectate.

ADVERTISEMENT

Planul pe termen lung al UEFA, forţat să fie pus în aplicare mai devreme

În anul 2010, UEFA a introdus regula fair-play-ului financiar conform căreia balanţa de venituri şi cheltuieli a unui club trebuie să fie echilibrată într-un interval de trei ani, intenţia fiind aceea de a stopa cluburile să investească sume uriaşe de bani fără nicio barieră.

Pandemia a dat peste cap această regulă şi a forţat mai repede schimbarea la care UEFA o avea deja în plan, dar nu se gândea să o aplice atât de timpuriu. Există cluburi care au bani şi nu sunt lăsaţi să investească pentru că echipa nu generează venituri la nivelul cheltuielilor.

ADVERTISEMENT

Aceste echipe susţineau că mai întâi trebuie lăsate să cheltuie ca să aibă rezultate şi performanţa să genereze şi creşterea veniturilor, asta în timp ce forul european a susţinut că nu vrea cluburi care investesc excesiv fără nicio regulă.

Fotbalul are nevoie de bani, iar cluburile care vor să cheltuie sunt limitate

Astfel, UEFA a decis că este nevoie de o schimbare. Fotbalul are nevoie mai mult ca oricând de bani, iar cei care au trebuie lăsaţi să cheltuie pentru că aceşti bani pot fi folosiţi şi pentru a ajuta cluburile aflate în situaţii foarte dificile.

Unul dintre principalele criterii pe care UEFA vrea să le aplice odată cu reforma fair play-ului financiar este ca echipele să nu cheltuie mai mult de 70% din buget pentru salariile fotbaliştilor. Această discuţie a putut fi auzită în premieră la conferinţa de presă a lui Juan Laporta, care a explicat de ce nu poate rămâne Messi.

Laporta a spus atunci că Barcelona cu noul contract al lui Messi înregistrat ar avea bugetul de salarii mai mare decât bugetul clubului. Salariile ar fi reprezentat 110% din veniturile catalanilor, o valoare incredibilă.

Chiar şi fără Messi, situaţia este dramatică la Barcelona. Salariile ajung la 90% din venituri şi Laporta a precizat că trebuie să se facă eforturi ca acest plafon să scadă până la 70% cât e maximumul acceptat de UEFA.

Ce înseamnă taxa de lux?

Ce înseamnă taxa de lux? Cluburile care depăşesc pragul de 70% din buget pe salarii să plătească o taxă: la fiecare 1000 de euro depăşiţi faţă de prag, 1000 de euro să fie plătiţi către UEFA. Dacă abaterile continuă şi în al doilea an, la fiecare 1000 de euro ar urma să fie plătiţi sub formă de “taxă de lux” alţi 1500 sau chiar 2000 de euro către UEFA.  Banii ar urma să fie folosiţi de UEFA în fondul de premiere al echipelor participante în cupele europene, fiind împărţiţi între echipele care respectă regulile.

Modelul este folosit în sportul american şi este cunoscut sub numele de “Luxury Tax”. Marea majoritate a echipelor din sportul american îşi permit să investească sume fabuloase în sport şi tocmai de aceea echipele care trec de plafonul salarial vor plăti sume uriaşe suplimentare care sunt împărţite între celelalte echipe.

Adoptarea noilor reglementări este aşteptată să se facă la Nyon, în luna septembrie

În analiza de cheltuieli ar intra salariile, sumele de transfer şi comisioanele plătite de cluburi către impresari şi terţi. Astfel, obiectivul este ca UEFA să aibă un control mult mai eficient asupra veniturilor şi cheltuielilor pe care le înregistrează cluburile de fotbal.

O decizie a UEFA este aşteptată la Nyon luna viitoare. Însă ceea ce va decide forul va fi valabil doar în cupele europene. Fiecare ligă în parte va avea propriile reglementări financiare.

Noua “taxă de lux” care este probabil să fie anunţată de cei de la UEFA peste o lună la Nyon este o readaptare a regulilor fair play-ului financiar, dar care dă undă verde cluburilor care au bani de cheltuit, cu menţiunea că taxele vor fi usturătoare când plafonul va fi depăşit.

  • 90% din veniturile Barcelonei sunt reprezentate de salarii în acest moment 
  • 115.000.000 de euro a plătit Chelsea pentru Lukaku în această vară
ADVERTISEMENT
Tags: