News

Cum rezistă clădirile la cutremurele din Japonia. Secretul a fost dezvăluit: ”Se încearcă amortizarea șocului”

Japonezii au vorbit, în contextul cutremurului din Turcia, unde au murit deja aproape 5.000 de oameni, despre secretul lor.
07.02.2023 | 20:24
Cum rezista cladirile la cutremurele din Japonia Secretul a fost dezvaluit Se incearca amortizarea socului
Ingineri japonezi. Foto: xiphos-japan.com
ADVERTISEMENT

Mai exact, secretul care face ca toate clădirile din Japonia să rămână intacte după un seism, oricât de puternic ar fi acesta.

De ce rezistă clădirile la cutremurele din Japonia

În Turcia nu a fost cazul pentru că mii de clădiri s-au prăbușit, iar acum autoritățile desfășoară o anchetă pentru a afla de ce s-au prăbușit așa de ușor blocurile sau casele.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat Digi 24, mai mulți ingineri japonezi, care lucrează acum la podul de la Brăila, au explicat cum se construiește în Japonia pentru a se asigura că dezastrul nu e total în cazul unui cutremur mare.

”Sunt foarte apropiat de suferința celor care au murit sau sunt răniți în acest cutremur, de asemenea noi avem turci care lucrează în companie și dacă au fost persoane care s-au putut întoarce în Turcia i-am lăsat să se întoarcă în perioada aceasta.

ADVERTISEMENT

Când am fost în Turcia m-am uitat la infrastructura de acolo și coloanele care țin casele mi s-au părut cam subțiri, nu sunt foarte puternice și cred că asta a fost una dintre probleme. Clădirile japoneze sunt făcute special ca să reziste la aceste mișcări de cutremur, inclusiv există legi speciale, stricte, pentru a limita astfel de dezastre”, a transmis Masaaki Nakayama, manager de proiect.

Așadar, fără să răsucească cuțitul în rana turcilor, clădirile din această țară au fost construite superficial și nu au fost pregătite pentru un astfel de cutremur, cred experții japonezi.

ADVERTISEMENT

”În ultima vreme au fost destul de multe cutremure mari și în Japonia, o dată la un an, un an și jumătate, numai că sunt afectate doar anumite zone. În Japonia, clădirile mai mici au mai multe șanse să cadă, însă cele mari sunt construite cu respectarea strictă a unor legi speciale, iar din acest motiv rămân în picioare.

Aceste cutremure nimeni nu are cum să știe unde și când se vor întâmpla. Sincer, am fost foarte șocat atunci când am primit aceste vești legate de Turcia și sunt foarte trist pentru ce s-a întâmplat acolo. Dacă e vreo posibilitate de a ajuta, doar trebuie să ne spuneți”, a completat specialistul.

ADVERTISEMENT

Același scenariu l-a invocat și Yuda Uchina, cel care ocupă funcția de engineering manager. Concluzia e că un astfel de cutremur nu poate fi combătut decât prin măsuri specifice, pe care turcii cel mai probabil le-au ignorat din lipsă de experiență sau nepăsare.

”În Japonia se întâmplă foarte multe cutremure și au fost unele foarte mari, însă aceste legi speciale care sunt făcute pentru constructori, care să minimizeze aceste distrugeri. În momentul de față, Japonia este o țară sigură. La noi, la clădirile mai mici, fundația este foarte puternică și este calculat nivelul la care casa ar trebui să se miște la cutremur și este făcută special să nu cadă.

La clădirile mai înalte nu se încearcă trecerea în forță a clădirii peste cutremur, ci prin amortizarea șocului și maleabilitate. Nu am fost în Turcia, nu pot să vă detaliez cauzele exacte ale prăbușirii acelor clădiri, foarte multe la număr, însă cred că totul se rezumă la faptul că Turcia nu are o mare experiență cu cutremure foarte mari și mă gândesc dacă nu cumva asta a afectat și modul lor de construcție a infrastructurii”, a explicat și Yuya Uchida, engineering manager.

ADVERTISEMENT