News

Cum s-a auzit cutremurul din 1977. Haos total, panică și țipete de ajutor. AUDIO

04.03.2021 | 15:46
Cum sa auzit cutremurul din 1977 Haos total panica si tipete de ajutor AUDIO
Zeci de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului din 4 martie 1977. Sursa foto - INFP
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă o înregistrare cu felul în care s-a auzit cutremurul din 4 martie 1977, un seism care a schimbat viața a mii de oameni pentru totdeauna. Sunt câteva secunde înfiorătoare, câteva secunde care au semănat moarte și au adus sfârșitul a 1570 de oameni. Pentru toți aceștia, nu a mai existat nimic, pentru toți aceștia nu a mai existat mâine.

La 4 martie 1977, ora 21.20, mulți aproape că se „gândeau” la somn. Cei care lucrau în schimbul 2 se pregăteau să încheie tura. Magazine deschise nu existau la acea vreme. Nicăieri. Nici în centru, nici la periferie. Câteva restaurante mai de lux aveau încă angajaţi la muncă. Nu şi prea multe de oferit. România trăia într-un comunism sumbru.

ADVERTISEMENT

La ora 21.21, țara era încă bine pentru toată lumea. 60 de secunde mai târziu, Pământul a avut alte planuri, unele care ne-au copleșit ca nație și care ne-au acoperit de moloz și praf. Prea mult praf, prea mult moloz. Infinit peste putințele noastre.

Cum s-a auzit cutremurul din 4 martie 1977

Este 21.22 și de nicăieri parcă se aude un zgomot. Un vuiet din ce în ce mai puternic, un șuier care se apropie amenințător și apoi liniștea este istorie. La 21.22 și alte 22 de secunde începe nebunia. Preț de 56 de secunde, 55 conform altor surse, România s-a cutremurat, s-a rupt și s-a prăbușit.

ADVERTISEMENT

Sunt zeci de secunde absolut înfiorătoare. Geamuri întregi se sparg sub apăsarea de beton a clădirilor, țipetele oamenilor îngrozesc, câinii urlă disperaţi şi panicaţi, se frâng case, scări, blocuri, destine. Mamele se prăvălesc peste prunci încercând să-i protejeze, tații își pierd din definiția de eroi de neclintit și tot ce le rămâne e o rugă către Ceruri pentru îndurare.

Toată lumea este speriată când se termină. E liniște, dar oamenii simt că ceva nu este în regulă. Deloc. În cartierele mărginașe se coboară în fața blocurilor sau se iese la porțile caselor. Se strâng în brațe, vorbesc, își plâng temerile.

ADVERTISEMENT

De altfel, în 4 martie 1977, era cam tot ce aveau! Omenia și bănătatea își trăiau zilele de supremație. Internetul este încă la ani lumină, Zuckerberg nici în gândul lui taică-său. Radio-ul și televizorul stau degeaba. Ultimul este mai degrabă suport pentru eternul pește de sticlă.

Cum s-a produs cutremurul din 4 martie 1977

Au existat mai multe studii ale specialiștilor după seismul din 4 martie 1977. Toate au arătat un singur lucru – cutremurul a avut caracter de multișoc. Concret, discutăm despre cel puțin patru șocuri principale la adâncimi diferite, de-a lungul planului de rupere.

ADVERTISEMENT

Mecanismul de faliere a șocului principal a fost invers, orientat pe directia NE-SV și ușor scufundat spre NV. Interesant este că deși în România existau la data cutremurului mai multe seismometre, doar unul dintre ele a reușit să înregistreze corect întreaga mișcare seismică.

Sursa foto – INFP

Vorbim despre aparatul de la stația INCERC din București, cartierul Pantelimon. Mișcarea seismică a fost resimțită puternic în întreaga țară, dar aproape violent în Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei.

Acum, reprezentanții structurilor de intervenție transmit că există o mare diferență față de 1977 în ceea ce privește gestionarea unei catastrofe.

Aceștia spune că în România este o evidență a clădirilor cu grad ridicat de risc, ceea ce permite intervenția rapidă și precisă în astfel de situații. După sesizarea cutremurului sunt blocate automat instalațiile cu risc, iar prin STS sunt alarmate instituțiile statului și Comitetul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT