News

Cum s-a calculat eficacitatea de 95% a vaccinului anti coronavirus. Nu trebuie confundată cu eficiența

27.11.2020 | 07:00
Cum sa calculat eficacitatea de 95 a vaccinului anti coronavirus Nu trebuie confundata cu eficienta
ADVERTISEMENT

Companiile Pfizer și Moderna au indicat o eficacitate îmbucurătoare a vaccinului anti coronavirus. Veștile au făcut imediat înconjurul lumii. Speranța unui leac care va eradica pandemia a fost întâmpinată cu multă bucurie. Dar ce înseamnă cu adevărat eficacitatea de 95%? Specialiștii spun că ea nu trebuie să fie confundată cu eficiența unui vaccin.

Datele colectate de la peste 43 de mii de oameni în cazul Pfizer, respectiv 30 de mii de la studiile Moderna, au trasat direcția pentru aprobarea cât mai rapidă a vaccinului salvator. Ambele companii speră să obțină un răspuns pozitiv de la autoritățile competente pentru a lansa antidotul spre finalul lunii decembrie sau la începutul anului 2021.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum se calculează eficacitatea în funcție de o formulă matematică, ce înseamnă această rată, dar și cât de mult poate să difere față de eficiența unui vaccin. Îți prezentăm analizele Pfizer și Moderna pentru a explica modul în care s-a ajuns la un ”95%” plin de optimism.

Ce este rata de eficacitate a vaccinului anti coronavirus

COVID-19 coronavirus vaccine
Sursa foto: Hepta.ro

”Eficacitatea vaccinului se măsoară prin compararea numărului de participanți infectați care au primit vaccinul candidat cu numărul de infectări din grupul placebo”, spune virusologul Johan Neyts.

Eficacitatea și eficiența sunt strâns legate, dar nu reprezintă același lucru. Experții în vaccinuri spun că este crucial să nu le amestecăm. Eficacitatea este doar o măsurare efectuată în timpul unui studiu clinic în condiții controlate.

ADVERTISEMENT

”Eficiența reprezintă cât de bine funcționează vaccinul în lumea reală”, a spus Naor Bar-Zeev, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, potrivit New York Times.

Există posibilitatea ca eficiența vaccinurilor anti coronavirus să se potrivească cu eficacitatea lor impresionantă din studiile clinice. Dar dacă vaccinurile anterioare sunt un barometru, atunci eficiența este , în general, mult mai mică. Ea poate fi determinată doar după o perioadă mai lungă după ce antidotul a fost lansat în lume.

ADVERTISEMENT

Două companii spun că vaccinurile lor au rată eficacitate de 95%. Ce înseamnă asta?

Am putea presupune că 95 din 100 de persoane vaccinate vor fi protejate de Covid-19. Dar nu așa funcționează matematica în acest caz.

Rata de eficienţă a unui vaccin vizează proporţia oamenilor din viaţa reală care nu au dezvoltat boala sau au făcut o formă uşoară a infecţiei după ce au fost vaccinaţi. Determinarea ratei de eficienţă va fi calculată în anii următori.

ADVERTISEMENT

În schimb, rata de eficacitate a unui vaccin se referă la proporţia oamenilor vaccinaţi care, în condiţiile controlate ale unui studiu clinic, nu au dezvoltat boala sau au făcut o formă uşoară de Sars-CoV-2.

Cum se calculează rata de eficacitate a vaccinului anti coronavirus și cum a ajuns Pfizer la 95%

În primul rând trebuie precizat că în cadrul experimentelor o parte din voluntari au primit vaccinul, restul au primit un placebo. Formula matematică prin care se calculează acest indice atât de important este următoarea:

  • VE (Vaccine efficacy) – rata de eficacitate
  • ARU (Attack rate of unvaccinated people) –  numărul de persoane infectate din categoria placebo
  • ARV (Attack rate of vaccinated people) – numărul de persoane infectate care au primit vaccinul

Să luam cazul Pfizer pentru a înțelege mai bine cum s-a calculat indicele. Compania farmaceutică împreună cu BioNTech a strâns 43.660 de voluntari pentru faza a treia a studiului clinic. Jumătate au primit potențialul vaccin, cealaltă jumătate un vaccin fals (placebo). Au fost injectate 2 doze.

Au fost raportate 170 de cazuri de infecție cu coronavirus în rândul oamenilor care au luat parte la teste. Dintre aceste cazuri, 162 de infecții au fost la categoria placebo sau vaccinuri cu soluție salină simplă, în timp ce opt cazuri au fost la participanții care au primit vaccinul anti coronavirus. Aplicând aceste date în formula matematică prezentată mai sus se obține rata de eficacitate de 95%.

”Protecția rapidă pe care o oferă acest vaccin – combinată cu profilul său de tolerabilitate la toate grupele de vârstă studiate până acum – ar trebui să contribuie la transformarea acestui vaccin într-un instrument important pentru abordarea pandemiei actuale”, a precizat Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech.

”Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au declarat Pfizer și partenerul său BioNTech.

10 voluntari au prezentat forme severe, dintre care 9 au fost prezente în cadrul persoanelor care au primit un vaccin fals.

Ce s-a întâmplat în cazul Moderna?

primul vaccin anti-Covid
Luna decembrie poate aduce primul vaccin anti-Covid pe piață din lume. Anunțul oficial. Sursa foto: hepta.ro

Compania Moderna intenționează să se înscrie pentru a primi o Autorizație de Utilizare de Urgență de la FDA (Food and Drug Administration) din SUA. Acest lucru ar trebui să se întâmple în următoarele săptămâni. Autorizația se va baza pe analiza finală a 151 de cazuri și o urmărire a pacienților de peste 2 luni.

“Această analiză intermediară pozitivă din studiul de fază 3 ne-a oferit prima validare clinică conform căreia vaccinul nostru poate preveni boala Covid-19, inclusiv o formă severă a acesteia,” spune Stéphane Bancel, director general la Moderna.

Momentan, datele publicate au indicat o eficacitate de 94,5%. S-au depistat 95 de cazuri de Covid-19 în rândul celor 30.000 de persoane înscrise la faza a treia a studiului clinic. Doar 5 dintre participanți făceau parte din grupul care primise dozele anti Covid, restul de 90 luaseră placebo. Au fost 11 cazuri severe, toate din categoria vaccinului fals.

Concluzii legate de rata de eficacitate a vaccinului anti coronavirus

Așadar, chiar dacă veștile sunt extraordinare după doar un an de la descoperirea virusului, trebuie înțelese diferențele majore dintre eficiență și eficacitate. Impactul vaccinului va putea fi observat după ce va fi lansat. Participanții la studiu vor fi monitorizați în următorul an.

O eficacitate de 95% este un vis pentru cercetători, dar în lumea reală, în funcție de vârstă, boli, mediul de viață, eficiență poate să scadă destul de mult.

Vaccinul antigripal salvează multe vieți deși rata de eficiență se încadrează undeva între 40% și 60%. Conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), anul trecut în America rata a fost de doar 29%.

Eficiența în SUA – vaccin antigripal. Foto: cdc.gov

Ce sunt studiile clinice și care sunt cele 4 faze

Studiile clinice sunt proiecte de cercetare pe persoane care se înscriu voluntar. Ele sunt făcute pentru a răspunde la întrebări legate de efectele unui medicament, vaccin, alte terapii sau dacă o boală răspunde sau nu la tratamentul deja existent, conform studiiclinice.org.

Studiile de fază I – Cercetătorii testează un medicament nou într-un grup restrâns de oameni pentru prima dată. Apoi evaluează siguranța tratamentului și identifică efectele secundare. Oamenii care participă la aceste studii sunt fie voluntari sănătoși , fie pacienti.

Studiile de fază II – Medicamentul nou este administrat unui grup mai mare de oameni, pacienți, pentru a verifica dacă este eficient și pentru a-i evalua efectele secundare.

Studiile de fază III – Medicamentul nou este administrat unor grupuri mai mari de oameni. Cercetătorii confirmă eficacitatea și notează efectele adverse. Apoi fac comparații cu alte tratamente utilizate și colectează informații ce vor permite medicamentului sau tratamentului să fie utilizat în siguranță.

Studiile de fază IV – Sunt studii care se desfășoară după ce medicamentul apare pe piață, după ce tratamentul a fost autorizat. Furnizează mai multe informații despre tratament, riscuri, beneficii și cel mai bun mod de utilizare.

ADVERTISEMENT