Fotbal international

Cum s-a descurcat „secundul” fără Dan Petrescu. Posibil talisman pentru CFR Cluj la meciul cu ȚSKA Sofia

03.12.2020 | 09:01
Cum sa descurcat secundul fara Dan Petrescu Posibil talisman pentru CFR Cluj la meciul cu TSKA Sofia
Cum s-a descurcat „secundul” fără Dan Petrescu. Posibil talisman pentru CFR Cluj la meciul cu ȚSKA Sofia. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Valeriu Bordeanu (43 de ani) este „secundul” pe care și l-ar dori orice antrenor din Liga 1. O poate confirma Dan Petrescu, cel care a luat ultimul titlu cu CFR Cluj fără să stea pe banca ardelenilor.

Chiar dacă „Bursucul” a plecat de la cârma campioanei înaintea meciului cu ȚSKA Sofia, tehnicianul în vârstă de 52 de ani și-a lăsat staff-ul să pregătească și să conducă echipa la penultimul meci din grupele Europa League.

ADVERTISEMENT

La partida programată în Gruia, joi, 3 decembrie, ora 22:00, „secunzii” Bordeanu și Curelea vor fi ajutați de preparatorii fizic Bogdan Aldea și Cristian Dragota și de antrenorul cu portarii Cristian Moldovan.

Valeriu Bordeanu, „secundul” de titlu al lui Dan Petrescu

Cu Dan Petrescu pe bancă, CFR Cluj a câștigat campionatul în ultimele trei sezoane. La ultimul titlu, „SuperDan” a fost privat de șansa de a îi pregăti pe ardeleni la cele mai importante meciuri din finalul play-off-ului. Pe 28 iulie 2020, în ziua în care CFR urma să primească vizita lui FC Botoșani, conducerea din Gruia a anunțat că Petrescu s-a infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Din acel moment, antrenorul principal a fost izolat și nu a mai putut lua loc pe bancă, CFR Cluj având de jucat trei meciuri extrem de importante într-un interval de două săptămâni. A fost și momentul în care responsabilitatea câștigării celui de-al șaselea titlu din istorie a căzut pe umerii „secundului” Valeriu Bordeanu. Celălalt asistent al lui Petrescu, Costin Curelea, fusese și el infectat cu coronavirus, pe 19 iulie, și se afla în carantină.

Fostul elev al lui Petrescu de la Unirea Urziceni i-a făcut o surpriză antrenorului chiar în ziua în care acesta a aflat că suferă de COVID-19. Cu Bordeanu pe bancă, CFR Cluj a câștigat meciul cu FC Botoșani, scor 1-0.

ADVERTISEMENT

FCSB și U Craiova nu au rezistat nici ele în fața lui Bordeanu

Ultimele două meciuri din play-off-ul sezonului 2019-2020 au fost dueluri de foc pentru Valeriu Bordeanu. Fostul fundaș stânga nu și-a dezamăgit însă mentorul și a reușit să treacă testele cu brio.

Mai întâi, CFR Cluj s-a deplasat la București pentru meciul cu FCSB, ardelenii având nevoie de victorie pentru a ține aproape de Craiova în lupta la titlu. Zis și făcut pentru Valeriu Bordeanu. După 85 de minute în care a „plouat” cu ocazii la poarta lui Vlad, Susic a deblocat tabela. Itu a marcat și el două minute mai târziu și a stabilit rezultatul final, FCSB – CFR Cluj 0-2, iar titlul avea să fie decis în „finala” de pe Oblemenco.

ADVERTISEMENT

După cele două „extemporale” trecute cu notă mare, pentru Bordeanu a urmat „examenul” final. Antrenorul, care are în palmares, ca jucător, două titluri, unul cu Steaua (2001) și unul cu Unirea Urziceni (2009) și o Supercupă a României cu Rapid (2003), a reușit să contribuie decisiv la câștigarea unui campionat și de pe banca tehnică.

Fără Petrescu chiar și la derby-ul cu U Craiova, CFR Cluj s-a descurcat de minune și a câștigat cu 3-1, chiar în fieful „leilor din Bănie”. Partida nu a fost însă una simplă pentru Bordeanu. Oltenii au condus cu 1-0, după reușita lui Nistor, dar ardelenii au întors rezultatul prin golurile marcate de Vinicius, Boli și Deac, din penalty.

Având în vedere că a activat doar ca antrenor secund, în momentul în care CFR Cluj a avut nevoie de serviciile sale, Valeriu Bordeanu și-a demonstrat competența și pentru funcția de antrenor principal, fiind un demn continuator al lui Alin Minteuan.

Actualul tehnician de la CSM Reșița s-a aflat într-o situație similară, în urmă cu un an de zile, după plecarea lui Toni Concecaio, atunci când a câștigat patru meciuri consecutiv, netezind astfel drumul ardelenilor spre titlul de campioană din 2019.

Valeriu Bordeianu, responsabil să obțină o nouă victorie vitală

Omul de încredere al lui Dan Petrescu are din nou o misiune complicată. Pentru ca CFR Cluj să își păstreze intacte speranțele la „primăvara” europeană, în penultimul meci din grupa A, cu ȚSKA Sofia, în care Valeriu Bordeanu va sta pe bancă în calitate de deținător al licenței PRO, nu există decât o singură variantă: victoria.

Clasament Europa League, grupa A

  1. AS Roma 10 puncte
  2. Young Boys 7 puncte
  3. CFR Cluj 4 puncte
  4. ȚSKA Sofia 1 punct

Ultima etapă din faza grupelor UEFA Europa League este programată pe 10 decembrie, atunci când, de la ora 19:55, CFR Cluj va juca pe terenul lui Young Boys, în timp ce ȚSKA Sofia va primi vizita Romei.

ADVERTISEMENT
Tags: