Fotbal international

Cum s-a dezvoltat fotbalul din Armenia cu banii veniți de la UEFA. Sprijin important din programul de 1,8 miliarde de euro

31.03.2021 | 13:02
Cum sa dezvoltat fotbalul din Armenia cu banii veniti de la UEFA Sprijin important din programul de 18 miliarde de euro
ADVERTISEMENT

România joacă la Erevan, împotriva Armeniei, miercuri de la ora 19:00. Este o partidă crucială în lupta pentru locul 2 în grupa J. Gazdele au început în forță, cu victorii în primele două etape, iar “tricolorii” vor avea o misiune mult mai complicată decât ar părea la prima vedere.

Mirel Rădoi a pornit grupa J din preliminariile pentru CM 2022 cu ochii pe Islanda și pe Macedonia de Nord. Dar treptat trebuie să accepte că un pericol poate chiar mai mare vine din partea Armeniei.

ADVERTISEMENT

Armenia – Islanda 2-0, pe 28 martie, a fost un rezultat care a oferit o nouă dinamică acestei grupe. Nordicii sunt în pericol să iasă din cursa pentru turneul final dacă nu vor repara rezultatul de la Erevan. Cu trei puncte obligatorii în Liechtenstein miercuri și măcar șase din duelurile din septembrie. Cu România, Macedonia de Nord și Germania, toate acasă. Misiune foarte complicată pentru o selecționată care traversează o perioadă de coșmar.

Armenia, șanse reale la locul 2 după victoria cu Islanda. “Tricolorii”, misiune grea la Erevan

Islanda riscă să iasă din calcule, iar Macedonia de Nord s-a dovedit un adversar sub eticheta care speria, de participantă la Euro 2020. Veștile bune se termină aici. Și apare Armenia. Care ar face un pas uriaș pentru locul 2 cu o victorie miercuri. Dar stă bine și cu un eventual egal. “Tricolorii” trebuie să facă o treabă profesionistă la Erevan. Să le taie elanul!

ADVERTISEMENT

Dar pentru asta trebuie întâi să înțeleagă faptul că rezultatul cu Islanda, care pe noi ne-a bătut în urmă cu doar câteva luni, nu este o întâmplare. Fotbalul din Armenia crește! Ba mai mult, este o creştere cu baze solide, în urma unui proiect pe termen lung.

În 2013, Armenia era câștigătoarea surpriză a unui premiu important oferit de UEFA, în cadrul Hat-trick Awards. Pentru așa numitul “grassroots project”. Federația Armeană a reușit atragerea multor copii spre fotbal prin centrele create.

ADVERTISEMENT

Armenia a folosit banii de la UEFA pentru îmbunătățirea infrastructurii. A organizat Euro U19 în 2019

Inaugurat înainte de Euro 2004, proiectul Hat-trick prevede un ajutor financiar pe care UEFA îl oferă celor 55 de federații din subordine pentru dezvoltarea fotbalului. Un total de peste 650 de milioane de euro care se împart pe parcursul a patru ani, conform ultimului plan aprobat. Din 2004 până în prezent, UEFA a investit 1,8 miliarde de euro în proiectul Hat-trick.

Sunt sume uriașe pe care fiecare federație le încasează, în funcție de proiectul pe care îl propune. Iar Armenia a fost mai mereu printre favoritele UEFA. Ca drept dovadă și turneul final U19 care a fost organizat la Erevan, în 2019.

ADVERTISEMENT

În 2013, anul în care Armenia a câștigat premiul din partea UEFA, au fost făcuți pași uriași pentru îmbunătățirea infrastructurii. Au fost construite 10 centre de antrenament pentru copiii de toate vârstele, dar și o academie cu infrastructură de top la Erevan. Peste 70 la sută din banii veniți de la UEFA au fost investiți în infrastructură.

Rezultatele s-au văzut imediat, cu peste 80.000 de copii care au fost atrași spre fotbal din centrele nou construite. Rezultatele încep să se vadă, iar Armenia a obținut promovarea în grupa valorică B din Liga Națiunilor. Din care face parte și România. Asta după ce în 2020 a reușit să câștige o grupă din care făcea parte și Macedonia de Nord.

Progrese uriașe sub comanda selecționerului Joaquin Capparos. Nicio înfrângere în ultimele 7 meciuri!

Victoria contra Islandei este cu atât mai prețioasă în condițiile în care din lot a lipsit Henrikh Mkhitaryan, cel mai valoros jucător armean din toate timpurile. Fotbalistul lui AS Roma este accidentat și nu va juca nici împotriva României.

Progresul Armeniei vine și datorită unui antrenor de top. Joaquin Capparos a fost numit în martie 2020 și a pierdut doar unul dintre cele opt meciuri disputate. A mai înregistrat cinci victorii și două remize.

“Este estențial să oferim șansa de a juca fotbal atât băieților cât și fetelor. Numai printr-o bază puternică putem crea jucători care să se lupte la cel mai înalt nivel pe viitor. Este datoria noastră să oferim oportunități tinerilor care vor să se antreneze pentru a ajunge fotbaliști de succes pe viitor”, a declarat Mkhitaryan înainte de Campionatul European U19 din Armenia, al cărui ambasador a fost.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,72 este cota pentru „ambele marchează” la meciul Armenia – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT