News

Cum s-a îmbogățit procuroarea care a târât-o pe asfalt pe Sorina, fetița din Baia de Aramă. Maria Pițurcă a dat statul în judecată pentru un salariu mai mare

Maria Pițurcă este șef de secție la Parchetul Curții de Apel Craiova, deși a fost cercetată disciplinar în 2019 după incidentul petrecut la Baia de Aramă.
16.02.2023 | 15:42
Cum sa imbogatit procuroarea care a tarato pe asfalt pe Sorina fetita din Baia de Arama Maria Piturca a dat statul in judecata pentru un salariu mai mare
Maria Pițurcă a fost audiată, pe 10 iulie 2019, la Consiliul Suprem al Magistraturii, după ce a agresat-o pe Sorina Colaj foto: FANATIK, Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea, Facebook Azota Popescu, Ziarul de Mehedinți
ADVERTISEMENT

Maria Pițurcă a stârnit revolta unei țări întregi în vara lui 2019, atunci când, cu prilejul unei percheziții domiciliare efectuate pe 21 iunie la familia Șărămăt, asistenții maternali ai unei fetițe de 8 ani din Baia de Aramă, a bruscat-o pe minoră. Ulterior, Sorina, aflată în plasament la familia Șărămăt, a fost adoptată de familia Săcărin, care a dus-o în Statele Unite ale Americii, la New York, unde se află și în prezent.

Procurorul Maria Pițurcă a moștenit 3/8 din 6 terenuri, o casă și un imobil

Maria Pițurcă ocupa funcția de procuror la Curtea de Apel Craiova și a fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară în urma acelei întâmplări. Potrivit inspectorilor, aceasta a agresat fizic și psihic minora „prin târârea efectivă a acesteia pe asfalt, de la domiciliul asistenţilor maternali şi până la maşina organelor judiciare, în condiţiile în care aceasta s-a opus luării sale cu forţa, plângând şi ţipând”. La acel moment, s-a speculat că Pițurcă ar putea fi urmărită penal în acest caz.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Maria Pițurcă a rămas în funcție, fiind procuror șef secție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În această calitate, ea a completat ultima declarație de avere pe 12 mai 2022. Din documentul consultat de FANATIK reiese că anul trecut a intrat în posesia unei moșteniri consistente, alături de alte rude, portofoliul imobiliar al procuroarei devenind unul notabil.

Astfel, conform documentului, Maria Pițurcă a moștenit, în 2022,  câte o cotă de 3/8 din trei terenuri agricole (cu suprafețe de 28.200 metri pătrați, 400 metri pătrați și 5700 metri pătrați), precum și 3/8 din trei terenuri intravilane (de 4.100 metri pătrați, 1.000 metri pătrați și 300 metri pătrați), 3/8 dintr-o casă de locuit de 44 metri pătrați și 3/8 dintr-un alt imobil de 27 metri pătrați.  Toate aceste bunuri imobiliare se află în localitatea Orodel, din județul Gorj.

ADVERTISEMENT

Tot anul trecut, procurorul Maria Pițurcă a devenit proprietarul unei case din comuna doljeană Pielești, printr-un contract de vânzare-cumpărare. Până să intre în posesia părții sale de moștenire, Maria Pițurcă nu deținea decât un apartament de 52 metri pătrați în Craiova, dobândit în 2008 printr-un contract de vânzare cumpărare, după cum reiese din declarația de avere.

Maria Pițurcă a încasat venituri lunare de aproape 7.000 euro pe lună

La rubrica conturi și depozite bancare, Maria Pițurcă a notat că pe numele ei se află opt depozite bancare sau echivalente a căror valoare este de 16.304 lei, 48.597 lei, 32.205 lei, 27.044 lei, 42.547 lei, 87.140 lei, 124.981 lei și 2.107 euro, dar și trei conturi curente sau echivalente (inclusiv card), a căror valoare este de 432 lei, 2.050 lei și un euro. De asemenea, Maria Pițurcă are 48.000 de lei plasați în fonduri de investiții (inclusiv pensii private sau alte sisteme de acumulare).

ADVERTISEMENT

La rubrica veniturilor anuale, Maria Pițurcă a notat că a încasat un salariu de 202.728 lei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ceea ce înseamnă că salariul ei lunar a fost de 16.894 lei, adică aproximativ 3.400 de euro. Tot la venituri, Pițurcă a trecut suma de 118.610 lei (hotarâri judecătorești Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova) și 85.684 lei (hotarâri judecătorești Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj).

Astfel, veniturile totale anuale ale Mariei Pițurcă au fost de 407.022 lei, adică 33.918 lei pe lună, ceea ce înseamnă că a încasat un venit lunar de aproximativ 6.850 euro. Cu toate acestea, Maria Pițurcă nu este mulțumită de veniturile sale, astfel că a dat în judecată Parchetul de pe lângă ÎCCJ, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Ministerul Finanțelor Publice și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

ADVERTISEMENT

Maria Pițurcă cere în justiție mărirea coeficientului de multiplicare al indemnizației

Obiectul dosarului înregistrat la Tribunalul Vâlcea, pe 11 octombrie 2022, conform informațiilor de pe portal.just.ro, consultate de FANATIK, este „drepturi salariale ale personalului din justiţie – recalculare indemnizaţie de încadrare raportat la coeficientul de multiplicare 23”. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 31 martie 2023.

Printr-o ordonanță de urgență din 2006, toți angajații din sistemul juridic au dreptul de a beneficia de indemnizații brute lunare, calculate în raport cu coeficienți de multiplicare care variază de la 7 la 26, în funcție de vechimea în sistem și de funcția ocupată. În cazul Mariei Pițurcă, aceasta reclamă în justiție faptul că are dreptul la un coeficient de 23, care este corespunzător funcției de prim adjunct al procurorului general la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Maria Pițurcă este procuror șef secție la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ceea ce înseamnă că are dreptul, conform ordonanței, la un coeficient de multiplicare 18. Cel mai mic coeficient de multiplicare este 7 și revine celor care ocupă funcția de judecător, procuror, auditor de justiţie, cu 0-1 an vechime, în cadrul judecătoriilor și parchetelor de pe lângă judecătorii. Cel mai mare coeficient de multiplicare, 26, corespunde funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT