News

Cum s-a întâmplat accidentul aviatic din Indonezia: Avionul a căzut ca un fulger în mare

10.01.2021 | 09:54
Cum sa intamplat accidentul aviatic din Indonezia Avionul a cazut ca un fulger in mare
Cum s-a întâmplat accidentul aviatic din Indonezia: Avionul a căzut ca un fulger în mare Foto: AFP via Daily Mail
ADVERTISEMENT

Un pescar, martor al prăbușirii avionului companiei indoneziene Sriwijaya Air, a povestit jurnaliștilor că aparatul de zbor s-a prăbușit ca un fulger în apă apoi a explodat.

Echipele de căutare și salvare au adus la mai saci care conțineau rămășițe umane ale pasagerilor și resturi ale epavei avionului prăbușit.

ADVERTISEMENT

Avionul Boeing B737-500, care decolase sâmbătă de la aeroportul internațional Soekarno-Hatta pentru un zbor intern cu durata de 90 de minute, a dispărut de pe radar la mai puțin de patru minute de la decolare.

La bord se aflau 62 de persoane, dintre care 10 copii

Avionul Sriwijaya Air – cu 62 de persoane la bord – a decolat de la aeroportul internațional Soekarno-Hatta sâmbătă la ora locală 14:36 pentru un zbor de 90 de minute peste Marea Java între Jakarta și Pofntianak din vestul Kalimantanului – secțiunea indoneziană a insulei Borneo.

ADVERTISEMENT

Dar la ora locală 14:40 – la doar patru minute după decolare – avionul Boeing B737-500 s-a prăbușit de la peste 3.300 de metri altitudine în mai puțin de 60 de secunde, martorii susținând că au auzit două explozii.

Fotografii publicate de presa din Jakarta arată echipele de intervenție în caz de urgență transportând la țărm saci grei, printre care și saci cu rămășițe umane.

ADVERTISEMENT

Căpitanul EKo Surya Hadi, comandantul unei bărci de salvare locale, a mai spus televiziunii locale că s-au găsit rămășițe umane: „Am găsit părți ale corpului, veste de salvare, avtur (combustibil pentru turbina de aviație) și resturi ale avionului”, relatează Daily Mail.

Foto: EPA via Daily Mail

Avionul a căzut ca un fulger în mare și a explodat în apă

Un pescar, pe nume Solihin, a spus că a fost pe mare când a asistat la prăbușirea avionului în apa din apropierea navei sale: „Avionul a căzut ca un fulger în mare și a explodat în apă. Era destul de aproape de noi, cioburile unui fel de placaj aproape mi-au lovit nava.”

ADVERTISEMENT

Șaizeci și doi de pasageri și membri ai echipajului se aflau la bordul avionului cu o vechime de 26 de ani, inclusiv 10 copii, a declarat reporterilor ministrul național al Transporturilor, Budi Karya Sumadi. 56 erau pasageri, inclusiv șapte copii și trei bebeluși, cu doi piloți și patru membri ai echipajului de cabină.

Avionul dispărut este un model mai vechi decât avionul Boeing 737 MAX implicat în două accidente fatale anterioare – inclusiv accidentul indonezian Lion Air din 2018, care a ucis 189 de persoane.

Familiile celor dispăruți se tem acum de cel mai rău după ce salvatorii care caută zborul SJ182 au declarat că au descoperit resturi suspectate în oceanul de la nordul capitalei.

Localnicii de pe o insulă din apropiere au declarat că au auzit două explozii înainte de a descoperi piese de metal, cabluri și fragmente dintr-o pereche de blugi plutind în mare.

Un purtător de cuvânt al Boeing a spus: „Suntem la curent cu rapoartele din Jakarta și monitorizăm îndeaproape situația. Lucrăm pentru a aduna mai multe informații.”

Potrivit datelor de la FlightRadar24, avionul a atins o altitudine de aproape 3.350 de metri înainte de a scădea brusc la circa 75 de metri. Apoi a pierdut contactul cu controlul traficului aerian.

„Zborul Sriwijaya Air # SJ182 a pierdut peste 3.000 de metri altitudine în mai puțin de un minut, la aproximativ 4 minute după plecarea din Jakarta”, a declarat agenția de urmărire pe contul său oficial de Twitter.

Compania aeriană bugetară Sriwijaya Air are aproximativ 19 avioane Boeing care zboară către destinații din Indonezia și Asia de Sud-Est.

Sectorul aviației din Indonezia are de mult timp de o reputație de siguranță slabă, iar companiilor sale aeriene li s-a interzis odată intrarea în spațiul aerian american și european.

ADVERTISEMENT