News

Cum s-a modificat legea pensiilor! De când cresc, de fapt, pensiile

26.08.2019 | 08:39
Cum sa modificat legea pensiilor De cand cresc de fapt pensiile

FANATIK îți spune cum s-a modificat legea pensiilor pentru că trebuie să știți că dacă de la 1 septembrie 2019, punctul de pensie crește de la 1.100 la 1.265 de lei, respectiv cu 15%, aceasta nu este singura shimbare care se va petrece. Practic, cele mai multe prevederi din Legea pensiilor se aplică abia din 2021. De la anul, din 2020, pensiile vor crește cu 40 la sută, pentru ca în 2021 pensionarii să mai primească un plus de 5,6.

Cum s-a modificat legea pensiilor!

Mai exact, din septembrie 2020, pensiile urcă de la 1.265 de lei la 1.775 de lei pentru ca la diferență de un an de zile punctul de pensie să ajungă de la 1.775 de lei la 1.875 de lei. Din 2022, pensiile se indexează cu inflația la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Nu se termină aici pentru că se schimbă și formula de calcul. Tot din 2021, cuantumul pensiei se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință.

Atenție! Toate pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi vor fi recalculate, dar asta nu înseamnă neapărat că fiecare în parte va crește. În cazul în care în urma recalculării ar rezulta o pensie mai mică, aceasta nu va scădea, pentru că legea prevede că se ia în calcul suma mai mare și astfel beneficiarul va rămâne cu aceiași bani ca și până atunci. Masteratul și doctoratul devin și ele vechime în muncă și vor fi luate în calcul la anii necesari pensionării.

Cum s-a modificat legea pensiilor! Pensie
Pensionarii se vor bucura de o creștere importantă abia de la anul. Sursa foto – facebook

De când cresc, de fapt, pensiile

De asemenea, vor fi considerate vechime în muncă stagiul militar, concediul pentru creșterea copilului, deportarea, prizonieratul, detenția politică sau pensia de invaliditate. Acestea sunt și în legislația actuală. Și „mamele eroine” se pot pensiona mai devreme. Practic, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus pentru fiecare naștere.

În sfârşit se poate ”cumpăra” şi vechime. Nu se pot depăși 5 ani în total, dar se vor putea plăti perioade diferite. În noua lege se scrie negru pe alb că pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe țară de la acel moment. Sunt, ca de fiecare dată, şi contre în jurul legii. Astfel, nu se vor lua în calcul la vechime perioadele în care angajatorii nu virează contribuțiile sociale. Prevederea a fost îndelung contestată de către sindicate, care au spus că angajaţii nu au niciun control efectiv pentru a putea vedea dacă firmele chiar virează banii și nici nu le pot forța. Trebuie să ştiţi că nu va mai exista nici pensionare anticipată fără penalizare.