News

Cum s-a petrecut explozia de la Beirut. De ce azotatul de amoniu este atât de periculos și ce tragedii a mai provocat în trecut

06.08.2020 | 15:18
Cum sa petrecut explozia de la Beirut De ce azotatul de amoniu este atat de periculos si ce tragedii a mai provocat in trecut
Sursa Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, 4 august, Capitala Libanului a fost devastată de două explozii uriaşe, care au distrus centrul Beirutului, au ucis peste 130 persoane şi au rănit cel puțin 5.000 de cetățeni.

Din primele informații, la baza deflagrației s-a aflat o cantitate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, la nivel mondial au existat multe tragedii provocate de această substanță extrem de periculoasă, care s-au soldat cu mii de morți și de răniți.

De ce azotatul de amoniu, substanța care a provocat tragedia de la Beirut, este atât de periculos

Explozia devastatoare petrecută la portul din Beirut, marți seară (4 august), care a ucis peste 130 de persoane și a rănit alte câteva mii a provenit dintr-o unitate de depozitare care adăpostește cantități enorme de azotat de amoniu, potrivit informațiilor provenite de la fața locului și citate de mai multe publicații internaționale.

ADVERTISEMENT

Într-o fază inițială, explozia a dus la izbucnirea unui incendiu, în timp ce cea de-a doua, una de proporții gigantice, a adus un nor apocaliptic de fum și a trimis un val de șoc care s-a ridicat prin oraș, a distrus sute de clădiri și a rănit mii de persoane.

Nitratul de amoniu, care este utilizat în îngrășăminte și fabricarea de bombe, este o sare obținută din amoniu și acid azotic și este foarte exploziv. Cu cât nitratul de amoniu este mai mare sau NH4-NO3, cu atât este mai mare capacitatea sa explozivă.

ADVERTISEMENT

Primul ministru libanez, Hassan Diab, a declarat că din 2014 au fost stocate în port 2.700 de tone, sau peste 2.900 de tone, de azotat de amoniu, scrie LiveScience . Acesta a recunoscut că oficialii portului au avertizat în dese râduri asupra pericolelor de a stoca atât de multe substanțe chimice explozive în port.

Nitratul de amoniu este adăugat frecvent pentru a crește conținutul de azot al îngrășământului. Este relativ stabil în majoritatea condițiilor și este ieftin de fabricat, ceea ce face ca substanța chimică să fie o alternativă populară la alte surse de azot mai scumpe.

ADVERTISEMENT

Ce tragedii a mai provocat de-a lungul istoriei acest nitrat de amoniu

În istorie, de această substanță se leagă de o serie lungă de tragedii care au dus la numeroase pierderi materiale, dar mai ales umane. Pe 21 septembrie 1921 a explodat o clădire a fabricii de azot BASF din Oppau, Germania. Au explodat aproximativ 400 din cele 4500 de tone de îngrăşământ depozitate acolo. 559 de oameni au murit, 1977 au fost răniţi.

Apoi, o altă catastrofă de proporții a avut loc pe 16 aprilie 1947 în Texas City, SUA, când cele două nave Grandcamp şi High Flyer, care se aflau în port, au explodat. La bordul uneia dintre nave erau 2300 de tone de nitrat de amoniu, iar la bordul celeilalte, 900 de tone de nitrat de amoniu şi 1800 de tone de sulf.

Accidentul, care a ucis 583 de persoane şi a rănit peste 5.000, a fost provocat de incendii izbucnite succesiv pe cele două nave.

Și în România s-a înregistrat o uriașă tragedie din cauza acestei substanțe chimice, în localitatea Mihăileşti din judeţul Buzău. Un camion încărcat cu 20 de tone de nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat în dimineaţa zilei de 24 mai, pe E85, chiar la intrarea în localitate. Un număr de 18 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 13 au fost grav răniţi în urma deflagraţiei.

În 2015 a avut loc cel mai recent dezastru cu nitrat de amoniu, în Tianjin, China. Atunci, un incendiu a izbucnit într-un depozit din oraşul-port pe 12 august. În aproximativ treizeci de secunde, a avut loc o explozie mai mică, apoi o explozie masivă, în urma cărora 173 de oameni au murit şi aproape 800 au fost răniţi.

ADVERTISEMENT
Tags: