News

Cum s-a produs, de fapt, incendiul de la ATI Neamţ. Ce este injectomatul, cauza nenorocirii

15.11.2020 | 00:17
Cum sa produs de fapt incendiul de la ATI Neamt Ce este injectomatul cauza nenorocirii
ADVERTISEMENT

Una din posibilele cauze ale incendiului de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț este o defecțiune la unul dintre injectomatele folosite pentru tratarea pacienților aflați în secțiile de terapie intensivă.

Injectomatul este o seringă controlată automat care administrează pacienților medicamente sub formă de soluții lichide, potrivit unui dozaj prestabilit, scrie Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Injectomatele au avantajul că fac o parte din munca pe care ar trebui să o facă personalul medical, dar la intervale strict controlate.

Injectomatele necesită precauții la utilizare

Pe de altă parte, utilizarea injectomatelor trebuie făcută cu anumite precauții. „Există pericolul de declanșare a unei explozii dacă dispozitivul se folosește în prezența unor anestezice inflamabile”, se spune în manualul de utilizare al unui astfel de dispozitiv.

ADVERTISEMENT

În cazul în care cercetările pompierilor și ancheta penală vor confirma ipoteza unui scurt circuit la un injectomat, se poate contura modul în care a izbucnit incendiul din spital.

Odată cu apariția unei flăcări deschise, focul s-a propagat cu ușurință întrucât în salonul secției ATI a spitalului din Piatra-Neamț se aflau pacienți care aveau nevoie de oxigen, gaz puternic inflamabil în concentrații mari. Cei opt pacienți erau imobilizați la pat astfel că nu ar fi putut să intervină într-un stadiu incipient al incendiului.

ADVERTISEMENT
Model de injectomat/ Foto: captură YouTube
Model de injectomat/ Foto: captură YouTube

Pompierii nu încă nu au stabilit dacă existat și o explozie în salonul în care a avut loc incendiul.

Opt persoane au murit în incendiul izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 18.30, la secția de terapie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț. Alte două persoane au murit la scurtă vreme în Unitatea de Primiri Urgență a spitalului, însă este neclar dacă au murit ca urmare a incendiului sau pentru că starea lor era oricum gravă din cauza infectării cu coronavirus.

ADVERTISEMENT

Alte șapte persoane au fost rănite, printre ei aflându-se și medicul de gardă al secției ATI, care a suferit arsuri pe 40% din corp, o parte dintre ele fiind de gradul IV. Trei asistente medicale au suferit și ele arsuri însă acestea nu necesită spitalizare.

ADVERTISEMENT
Tags: