News

Cum s-a răspândit COVID-19 prin piețe: patru din cinci vânzători au fost depistați pozitiv. Focarele de infecţie dau bătăi de cap autorităţilor

18.05.2020 | 17:10
Cum sa raspandit COVID19 prin piete patru din cinci vanzatori au fost depistati pozitiv Focarele de infectie dau batai de cap autoritatilor
ADVERTISEMENT

Piețele sunt niște focare de infecție COVID-19 în America de Sud. Patru din cinci comercianți din piețele importante de fructe din Peru a fost testați pozitiv cu noul coronavirus, dezvăluit niveluri uriașe de infecție. Temerile sunt mari în ceea ce privește răspândirea infecției cu COVID-19 în toate regiunile din America Latină. 

Cum s-a răspândit COVID-19 prin piețe: patru din cinci vânzători au fost depistați pozitiv

80% dintre deținătorii de standuri de pe piața en-gros a fructelor din Lima au fost pozitivi, în timp ce testele din alte cinci mari piețe din oraș au arătat că peste jumătate dintre comercianți erau purtători ai virusului, scrie Guardian.

ADVERTISEMENT

Rezultatele au venit în condițiile în care autoritățile din Mexico City și Rio de Janeiro luptă pentru aplicarea distanțării fizice și a măsurilor sanitare pe piețele en-gros și cu amănuntul, care sunt elementele principale ale economiilor locale.

Oamenii care vindeau în piețe și care au fost infectați vor fi înlocuiți

America Latină se luptă cu un număr mare de morți din cauza virusului SARS-CoV-2, iar în Mexic și Brazilia s-au atins niveluri uriașe în ceea ce privește victimele zilnice. Președinții celor două țări au fost acuzați că nu au luat în serios pandemia.

ADVERTISEMENT

Peru a raportat un vârf al deceselor de COVID-19 și a noilor infecții, chiar și după două luni de carantină strictă. Președintele țării, Martin Vizcarra, susține că oamenii care vindeau în piețe și care au fost infectați vor fi înlocuiți, însă nu a închis piațele de fructe, argumentând că o astfel de acțiune ar putea duce la o criză alimentară.

“Aceste cifre sunt o bombă biologică”

Soldații și ofițerii de poliție au fost trimiși în piețe să le ia temperatura tuturor comercianților și clienților: “Piețele au fost probabil cel mai mare vector de infecție, motiv pentru care carantina din Peru nu a funcționat așa cum ar fi trebuit”, a declarat Eduardo Zegarra, unul dintre anchetatori.

ADVERTISEMENT

“Aceste cifre sunt o bombă biologică”, susține Zegarra, care a solicitat Guvernului să închidă piețele și să declare stare de urgență.

Autoritățile din Lima au lăsat deschise majoritatea celor 1200 de piețe, efectuând teste la fața locului și comercianții depistați pozitiv, majoritatea dintre ei asimptomatici, au fost trimiși în izolare la domiciliu sau în unitățile guvernamentale.

ADVERTISEMENT

“Mă tem că ar putea fi declanșat un al doilea val al pandemiei”

Zegarra era îngrijorat că marile piețe en-gros din Lima erau deja “focare uriașe de infecție”, în special Santa Anita, cea mai mare din Lima, unde există aproximativ 30.000 de comercianți și furnizori care vând zilnic 8000 de tone de produse alimentare.

Zeci de infecții și cel puțin un deces a fost raportat în rândul portarilor de la piață, iar temerile au crescu că virusul s-ar fi putut răspândi deja, nu numai pentru mii de retaileri și clienți, ci și pentru șoferii de camioane care călătoresc în oraș și în țară.

“Mă tem că ar putea fi declanșat un al doilea val al pandemiei. Contagiunea dintre comercianți este foarte mare și nu știm cât timp au avut virusul sau la cât de mulți s-a transmis”, a spus Zegarra.

Peru a ajuns la aproape 90.000 de infecții cu COVID-19, iar numărul deceselor se apropie de 3000. Numai Brazilia are o rată de infecție mai mare în America Latină, ajungând pe locul patru în lume, cu aproape 240.000 de cazuri confirmate și pe locul șase la capitolul deceselor provocate de COVID-19: 15.662.

 

ADVERTISEMENT
Tags: