Fotbal intern

Cum s-a schimbat fotbalul din România după Revoluţia din 1989! Căderea comunismului a ajutat “Generaţia de Aur”

20.12.2020 | 23:00
Cum sa schimbat fotbalul din Romania dupa Revolutia din 1989 Caderea comunismului a ajutat Generatia de Aur
Cum s-a schimbat fotbalul din România după Revoluţia din 1989! Căderea comunismului a ajutat "Generaţia de Aur"
ADVERTISEMENT

Revoluţia din 1989 a produs mari modificări sociale în România, iar fotbalul nu a fost ocolit de evenimentul care s-a produs în urmă cu 31 de ani. FANATIK îţi prezintă cum s-a schimbat fotbalul din ţara noastră după decembrie 1989 şi cum arăta campionatul în momentul tranziţiei de la comunism la democraţie.

Pe 10 decembrie 1989, cu şase zile înainte să izbucneacă primele proteste de la Timişoara, în Divizia A se disputau meciurile din etapa a 17-a, ultima rundă a turului din sezonul 1989-1990. A fost ultima oară când Victoria Bucureşti şi FC Olt Scorniceşti, echipe ale “sistemului” au evoluat în prima ligă.

ADVERTISEMENT

O lună mai târziu, pe 17 ianuarie 1990, Victoria Bucureşti şi FC Olt Scorniceşti erau desfiinţate şi returul sezonului 1989-1990, disputat în democraţie, s-a jucat cu 16 echipe. Nu a fost singura schimbare produsă de Revoluţia din decembrie 1989.

Cum s-a schimbat fotbalul din România după Revoluţia din 1989. Ce s-a întâmplat în ultima etapă a turului

Sezonul 1989-1990 a însemnat o luptă între Steaua, campioana en-titre, şi Dinamo, echipa care nu mai câştigase campionatul din 1984. Turul campionatului a consemnat prima înfrângere a steliştilor, după 104 meciuri de invicibilitate în prima ligă, chiar în faţa rivalei din Şoseaua Ştefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Dinamo era lider în Divizia A la finalul turului din sezonul 1989-1990, cu un avans de trei puncte faţă de Steaua. În runda a 17-a, cele două rivale şi-au câştigat meciurile, jucate în deplasarea, 3-0 cu Farul, respectiv 1-0 cu FC Olt.

  • U Craiova – Corvinul Hunedoara 4-0
  • Farul – Dinamo 0-3
  • U Cluj – FC Argeş 4-3
  • FC Bihor – Petrolul Ploieşti 1-0
  • FC Braşov – Jiul Petroşani 2-0
  • FC Olt – Steaua 0-1
  • Sportul Studenţesc – Poli Timişoara 2-2
  • Victoria Bucureşti – FCM Bacău 2-2
  • Flacăra Moreni – Inter Sibiu 1-0
ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu fotbaliştii echipelor desfiinţate în ianuarie 1990

La nici o lună de la Revoluţia din 1989, FC Olt Scorniceşti şi Victoria Bucureşti au fost desfiinţate. Vestea a venit când echipele se pregăteau de cantonamentul de iarnă. FRF anunţa şi ce urma să se întâmple cu jucătorii celor două formaţii, rămaşi liberi de contract.

Fotbaliştii urmau să fie legitimaţi la cluburile de la care fuseseră transferaţi, însă exista şi un amendament în cazul refuzului venint din partea fostei echipe a jucătorului. Astfel, aceştia puteau să fie legitimaţi la una dintre echipele din judeţul de provenienţă. Au existat şi câteva cazuri în care fotbaliştii au putut să plece în străinătate.

ADVERTISEMENT

Victoria Bucureşti: Gheorghe Niţu (Steaua), Dumitru Moraru (IK Start/Norvegia), Alexandru Nicolae (Dinamo), Victor Cojocaru (U Craiova), Costel Solomon (FCM Bacău), Marcel Coraş (Sportul Studenţesc), Costel Orac (Etoile Carouge/Elveţia), Ovidiu Hanganu (Corvinul Hunedoara)

FC Olt Scorniceşti: Daniel Gherasim (Steaua), Niţă Cireaşă (Steaua), Gheorghe Mihali (Inter Sibiu), Dorinel Munteanu (Inter Sibiu), Ion Dudan (U Craiova), Gheorghe Tulba (Debrecen/Ungaria)

Dinamo şi-a schimbat numele în Unirea Tricolor pentru o lună

Tot în ianuarie 1990, Dinamo, echipă creată de Ministerul de Interne în 1948 şi apărută după desfiinţarea formaţiilor Unirea Tricolor şi Ciocanul Bucureşti, îşi modifica numele. Într-o încercare de a se delimita de Miliţie şi Securitate, clubul a decis să-şi schimbe denumirea în Unirea Tricolor. Totul a durat o lună, o scurtă perioadă în care s-a vorbit şi despre desfiinţarea clubului.

“Pe 13 ianuarie, mi-au pus clubul în braţe ăştia din minister! Se scria peste tot. Se discuta să le ia gradele sportivilor, să-i desfiinţeze” – Vasile Ianul, fostul preşedinte al lui Dinamo

Revoluţia din decembrie 1989, mână de ajutor pentru “Generaţia de Aur”

Pe lângă desfiinţarea a două echipe din Divizia A, Revoluţia din decembrie 1989 a ajutat fotbaliştii din România, în special pe cei din “Generaţia de Aur”. România obţinuse, în noiembrie 1989, calificarea la Campionatul Mondial din 1990, însă jucătorii naţionalei puteau doar să viseze la un transfer în străinătate.

Până la Revoluţia din 1989, fotbaliştii români aveau şanse minime să prindă un transfer în străinătate. Nicolae Ceauşescu nu le-a permis multor jucători să plece în Vestul Europei, singurele excepţii fiind fotbalişti trecuţi bine de 30 de ani. Pentru performanţa de la Sevila, Victor Piţurcă, Ladislau Boloni sau Tudorel Stoica au jucat în Vest pe finalul anilor ’80.

După Revoluţia din 1989, graniţele s-au deschis şi fotbaliştii români au devenit ţintele cluburilor din Vestul Europei. Dinamo şi Steaua îşi pierdeau vedetele la finalul sezonului 1989-1990, multe transferuri fiind perfectate în timpul Campionatului Mondial din Italia. Pe lângă cele două rivale, Universitatea Craiova îl vindea pe Gică Popescu la PSV în vara anului 1990.

Dinamo: Ionuţ Lupescu (Bayer Leverkusen), Ovidiu Sabău (Feyenoord), Dorin Mateuţ (Real Zaragoza), Mircea Rednic (Bursaspor), Dănuţ Lupu (Panathinaikos), Ioan Andone (Elche), Florin Răducioiu (Bari), Michael Klein (Bayer Uerdingen)

Steaua: Gică Hagi (Real Madrid), Gabi Balint (Real Burgos), Marius Lăcătuş (Fiorentina), Iosif Rotariu (Galatasaray), Silviu Lung (Logrones)

CFR Cluj scăpa de Steaua în 1990

La finalul sezonului 1989-1990, Flacăra Moreni a fost singura echipă din Divizia A care a retrogradat, după ce FC Olt şi Victoria Bucureşti au fost desfiinţate. Din Divizia B au promovat FCM Progresul Brăila, Rapid Bucureşti şi Gloria Bistriţa. Echipa condusă de Jean Pădureanu obţinea promovarea din Serie a 3-a, unde evoluase şi Steaua CFR Cluj.

Actuala campioana a României retrograda în Divizia C la finalul sezonului 1989-1990 şi îşi schimba numele. Clujenii scăpau de numele “Steaua”, folosit în perioada 1982-1990, una în care ardelenii au făcut naveta între Divizia B şi C.

ADVERTISEMENT