Sport

Cum s-a văzut derby-ul Râmnicu Vâlcea – CSM București, jucat pe Sepsi Arena! Reportaj de la Sf. Gheorghe

19.02.2021 | 10:15
Cum sa vazut derbyul Ramnicu Valcea  CSM Bucuresti jucat pe Sepsi Arena Reportaj de la Sf Gheorghe
ADVERTISEMENT

FRH a luat o decizie ciudată la începutul sezonului, în pandemie de coronavirus. Liga Națională se desfășoară sub formă de turnee care să aducă toate echipele în aceeași sală pentru disputarea etapelor, în locul sistemului clasic tur-retur. Astfel, derby-ul SCM Râmnicu Vâlcea – CSM București s-a disputat la Sf. Gheorghe, pe teren neutru. 

Decizia controversată a FRH continuă să producă multe controverse, multe dintre echipele din Liga Națională exprimându-și în scris dezacordul pentru acest sistem. Asta pentru că înseamnă cheltuieli în plus. Cazare, masă, testări anti-COVID, toate decontate din bugetele cluburilor.

ADVERTISEMENT

Decizie controversată de a disputa meciurile din Liga Națională în sistem de mini-turnee

Testările COVID-19 pentru o echipă, obligatorii înainte de o etapă, costă aproximativ 6500 de lei. La acestea se mai adaugă și cheltuielile cu mesele echipei în miniturneu, adică aproximativ 8000 de lei. Și deseori se întâmplă ca în mini-turneu să se joace o etapă. Toate aceste cheltuieli suplimentare să se facă pentru o etapă de Liga Națională. Cum s-a întâmplat acum.

Un alt risc al acestui sistem este faptul că actuala stagiune s-ar putea să nu poate să își desfășoare toate etapele până la final. FRH trebuie să anunțe până în iunie echipele care vor reprezenta România în cupele europene, iar în actuala configurație este greu de crezut că sezonul se va putea finaliza până atunci, având în vedere faptul că până acum s-au consumat doar 10 etape. Și suntem în final de februarie.

ADVERTISEMENT
Sepsi Arena

Sepsi Arena, sală de 17 milioane de euro, din fondurile CNI!

Ne-am deplasat de la București la Sf. Gheorghe pentru etapa a X-a a Ligii Naționale. Dacă în capitală era soare și o temperatură de aproximativ 5 grade Celsius, temperatura a scăzut vertiginos în timp ce ne apropiam de destinația noastră. Ba mai mult, când am ajuns la Brașov a început să ningă, astfel că drumul până la Sfântu Gheorghe a fost făcut într-o atmosferă festivă, care ne duce mai degreabă cu gândul la Crăciun, în loc de primăvară.

Sepsi Arena este o arenă cochetă construită chiar la ieșirea din oraș. A fost inaugurată în anul 2017, iar investiția de 17 milioane de euro a fost suportată de CNI. Sala este construită la standarde înalte, însă din păcate fanii nu au avut acces.

ADVERTISEMENT
Sepsi Arena din Sf. Gheorghe
Sepsi Arena din Sf. Gheorghe

Jucătoarele echipelor din Liga Națională s-au dezechipat pe aceleași scaune!

Toate echipele din Liga Națională și-au disputat meciurile din etapa a X-a în Sepsi Arena. Iar când privim asta din punctul de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, lucrurile nu stau neapărat ca la carte.

Jucătoarele de la mai multe echipe s-au dezechipat în tribune pentru că vestiarele nu au putut fi dezinfectate în intervalul de o oră dintre meciuri, însă locul în care handbalistele se schimbau era același. În schimb, după fiecare meci, parchetul sălii din Sf. Gheorghe era spălat și curățat cu o mașină specială.

ADVERTISEMENT

Lângă Sepsi Arena se ridică noul stadion al lui… Sepsi! Leo Grozavu speră să joace din sezonul viitor pe noua arenă

Chiar lângă Sepsi Arena se ridică noul stadion de fotbal al echipei din Sf. Gheorghe. Fiind acolo, reporterii FANATIK au făcut o vizită și la viitorul stadion, la care se lucrează de zor și care ar putea fi inaugurat în această vară. Lucrările la arenă sunt destul de avansate și vor intra pe ultima sută de metri în următoarele luni. Cel mai probabil, în stagiunea următoare, Liga 1 se va îmbogăți cu un nou stadion cochet.

Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe
Noul stadion din Sfântu Gheorghe

Derby-ul SCM Râmnicu Vâlcea – CSM București, o mostră de determinare și dorință!

Revenind în sala de handbal, intensitatea de pe parchet creștea cu fiecare meci care se disputa pe Sepsi Arena. Iar intensitatea maximă a fost în momentul în care SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București și-au făcut apariția pe parchet.

Cele două formații nu sunt prietene, ba din contră. Au fost multe încleștări care nu doar că au produs scântei, ci adevărate incendii. Iar derby-ul de joi nu a făcut rabat. CSM București venea din postura de echipă rănită de infectările cu COVID-19, în timp ce SCM Râmnicu Vâlcea voia să își încununeze începutul bun de an cu o victorie împotriva rivalei.

Iar începutul de meci a fost foarte disputat. S-a jucat tare, cu vână. La fiecare dintre jucătoarele celor două echipe s-a simțit dorința de a-și învinge rivala. Și, ca spectator, nu poți să îți dorești mai mult decât o dispută în care tu simți că jucătorii dau totul.

A fost CSM București echipa care a gestionat mai bine partida. Cristina Neagu și-a arătat încă o dată clasa, Grubisic a închis poarta și SCM Râmnicu Vâlcea a fost nevoită să se recunoască învinsă, scor 22-27.

Bucurie CSM București, la finalul meciului
Bucurie CSM București, la finalul meciului

La final se pune întrebarea: Este sistemul de mini-turnee cea mai bună soluție?

Sistemul de tip turneu pentru Liga Națională ridică multe controverse. Pentru cluburi sunt cheltuieli mai mari: cazare, masă, transport, teste COVID-19, etc., iar asta este principala nemulțumire a formațiilor din Liga Florilor. Este greu de crezut că în viitorul apropiat sistemul va fi schimbat la cel clasic, mai ales că în acest caz unele echipe ar avea avantajul de a juca unele meciuri cheie pe propriul teren.

Turneul de la Sf. Gheorghe a fost unul spectaculos. Iar dacă ar fi fost fanii în tribune puteam vorbi despre o sărbătoare a handbalului. Dar luând în calcul toți factorii și trăgând linie, este aceasta cea mai bună soluție?

Tabela, la finalul derby-ului Râmnicu Vâlcea - CSM București
Tabela, la finalul derby-ului Râmnicu Vâlcea – CSM București
  • 10 etape s-au disputat în actuala stagiune din Liga Națională
  • 6500 de lei costă o serie de teste COVID-19 pentru o echipă din Liga Florilor
ADVERTISEMENT