News

Cum s-ar putea reduce facturile la energie cu 15%. Măsura propusă de ANRE

Facturile la energie dau mari bătăi de cap românilor din cauza sumelor mari de plată care le vin. ANRE propune o soluție prin care facturile de acest tip să fie micșorate cu 15%.
29.09.2021 | 15:36
Cum sar putea reduce facturile la energie cu 15 Masura propusa de ANRE
ADVERTISEMENT

Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie ANRE, a spus miercuri faptul că facturile la electricitate s-ar putea reduce cu 10-15%, în medie.

Asta dacă statul ar achita din bugetul național certificatele verzi din facturi şi contribuţia de cogenerare, și nu cliețnii furnizorului.

ADVERTISEMENT

ANRE propune eliminarea certificatelor verzi din facturile la energie pe o perioadă de șase luni

Dumitru Chiriță a mai precizat că această măsură ar putea fi implementată pentru jumătate de an.

”Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţă.

ADVERTISEMENT

La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei.

Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei

ADVERTISEMENT

Pentru un consumator casnic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii de 10-15%”, a spus Dumitru Chiriță, președintele ANRE, în cadrul audierii sale la comisia parlamentară de anchetă privind preţurile energiei.

Totodată, șeful ANRE  a mai declarat că se aştepta ca preţurile facturilor la energie să se majoreze, odată cu liberalizarea, dar nu atât de mult, după ce mai mulți români au semnalat sume imense de facturare.

ADVERTISEMENT

Amenzi pentru furnizorii care manipulează piața de energie

De asemenea, Chiriță a mai precizat că în prezent se investighează 26 de companii energetice, suspecte de manipularea pieţei. Dacă vor fi găsite vinovate, vor fi nevoite să plătească amenzi de 5 şi 10% din cifra lor de afaceri.

”Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte.

Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor.

Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o”, a mai spus Dumitru Chiriță.

Liberalizarea pieție de energie electrică fost anunțată de către autorități de la 1 ianuarie 2021, iar pentru gaze naturale, la 1 iulie 2020. Mulți români au omis acest lucru, așa că s-au trezit în ultima perioadă cu facturi chiar și până la 50.000 de lei.

ADVERTISEMENT