News

Cum s-ar putea reîntoarce Scoția în Uniunea Europeană. Țara care se teme de reintegrarea scoțienilor

11.05.2021 | 18:54
Cum sar putea reintoarce Scotia in Uniunea Europeana Tara care se teme de reintegrarea scotienilor
Scoția s-ar putea reîntoarce în UE după obținerea independenței/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scoția s-ar putea reîntoarce în Uniunea Europeană, după ce partidele care susțin independența față de Marea Britanie au câștigat alegerile parlamentare din această regiune. Însă procedura ar putea fi mai dificilă decât estimează naționaliștii scoțieni.

Partidul Național Scoțian (SNP), condus de către primul-ministru Nicola Sturgeon, împreună cu Ecologiștii Scoțieni au obținut majoritatea în Parlamentul de la Edinburgh promițând obținerea independenței și apoi integrarea în Uniunea Europeană până în 2026.

ADVERTISEMENT

Însă realizarea acestor promisiuni nu depinde numai de voința scoțienilor, se arată într-o analiză realizată de Politico.eu.

Reintegrarea Scoției nu se va face automat

În primul rând, pentru o secesiune amiabilă față de Regatul Unit, Sturgeon are nevoie ca guvernul de la Londra să aprobe organizarea unui nou referendum pentru independență, aprobare pe care premierul Boris Johnson nu pare dispus să o acorde.

ADVERTISEMENT

Referendumul pentru  independență care s-a ținut în 2014 în Scoția a fost un eșec pentru tabăra naționaliștilor pentru că 55% dintre cei care au venit la urne s-au pronunțat împotrivă. Pe atunci însă, Marea Britanie era încă membră a Uniunii Europene. Chiar și acum, sondajele indică faptul că scoțienii sunt împărțiți în două tabere cu pondere egală față de chestiunea independenței.

În cazul în care totuși secesiunea ar reuși, chiar dacă Scoția a mai fost membră UE ca parte a Marii Britanii, noul stat va trebui să se supună aceleiași proceduri de aderare ca toate țările candidate, procedură reglementată de articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

În schimb, procedura ar putea decurge mult mai rapid decât în cazul țărilor candidate din Balcanii de Vest, precum Serbia, Muntenegru sau Macedonia de Nord. Prin comparație cu acestea, Scoția are o democrație veche, consolidată, o economie solidă, are propriul parlament și sistem judiciar și de educație, crede Kirsty Hughes, director la Centrul Scoțian pentru Relații Europene.

Pe de altă parte, Scoția va trebui să înființeze o bancă centrală proprie, un minister de Externe și alte instituții de reglementare, iar Uniunea Europeană va trebui convinsă că acestea îndeplinesc standardele comunitare de soliditate și eficiență.

ADVERTISEMENT

Costurile integrării pentru scoțieni

Un alt ONG, Institute for Government, a concluzionat într-un studiu recent că o Scoție independentă ar putea să aibă în primii ani un deficit bugetar mult mai mare decât cel permis de regulile europene.

Lideri ai SNP au lăsat de înțeles că Scoția ar putea continua să utilizeze lira sterlină, chiar și fără permisiunea guvernului de la Londra, însă este puțin probabil ca UE să fie mulțumită ca un stat membru să utilizeze moneda națională a unei țări din afara Uniunii. Mai mult, noilor membri li se cere să se angajeze că vor adopta moneda euro, chiar dacă nu imediat după aderare.

Fabian Zuleegg, director executiv al European Policy Centre, un think tank din Bruxelles, a estimat că UE nu va fi dispusă să admită în interiorul ei o țară cu probleme economice. Mai mult, țările membre se vor asigura că scoțienii vor fi un contributor net la bugetul comun, adică vor plăti mai mult decât vor primi prin intermediul fondurilor europene.

Totuși, în principiu, nu există motive să credem că Scoția nu va putea acționa în mod independent din punct de vedere economic și că nu va fi stabilă financiar”, a declarat Zuleeg.

Mai mult, europenii ar avea o atitudine pozitivă pentru o națiune care vrea să se reîntoarcă în sânul Uniunii astfel că negocierile de aderare s-ar putea finaliza relativ repede, în doi sau trei ani, după modelul de aderare al Finlandei la mijlocul anilor 90.

De ce se teme Spania de o Scoție independentă

Însă marea problemă pentru Scoția nu ar fi economică, ci politică. Pentru aderarea sa la Uniunea Europeană este nevoie ca toate statele membre să-și dea acordul, iar poziția Spaniei este incertă. Spaniolii se tem că un tratament favorabil pentru Scoția ar putea încuraja mișcările secesioniste din Catalonia sau Țara Bascilor.

Ignacio Molina, de la Institutul Regal Elcano din Madrid, crede că Spania ar putea fi de acord cu primirea Scoției numai în eventualitatea în care secesiunea acesteia față de Marea Britanie se va face amiabil, fără o declarare unilaterală a independenței, așa cum au încercat catalanii  în 2017.

Contextul politic de la Madrid este unul favorabil Scoției, cu un guvern de centru-stânga susținut parțial de către partidele catalane moderate. Chiar și așa, Spania ar putea cere anumite asigurări.

Ce a subliniat întotdeauna diplomația spaniolă este că Scoția va trebui să depună cerere ca orice alt candidat, fără scurtături sau privilegii, precum posibilitatea de a refuza adoptarea euro sau intrarea în spațiul Schengen”, a declarat Molina. Asta înseamnă că UE nu-și va lua angajamentul admiterii Scoției înainte de desfășurarea referendumului pentru independență.

O altă dificultate este generată de faptul că legislația britanică a început după Brexit să se abată de la normele europene, iar procesul va continua și în anii următori astfel încât nu se știe exact în ce măsură vor trebui scoțienii să revizuiască, după obținerea independenței, legislația adoptată la Londra.  De asemenea, va trebui instituită o frontieră între Scoția și Anglia, odată cu un acord care să reglementeze comerțul dintre ele.

În plus, secesiunea va însemna că Scoția iese din cadrul acordului comercial post-Brexit dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie cu riscul impunerii unor tarife vamale împovărătoare asupra produselor scoțiene care intră în UE. O posibilă soluție, dar destul de dificil de realizat, ar fi ca Scoția să negocieze atât cu Uniunea Europeană, cât și Marea Britanie rămânerea temporară în cadrul acordului post-Brexit deja existent.

ADVERTISEMENT