News

Cum s-au adaptat hipermarketurile la solicitarea de a închide la 9 seara. Ce program au acum marile magazine

11.11.2020 | 13:40
Cum sau adaptat hipermarketurile la solicitarea de a inchide la 9 seara Ce program au acum marile magazine
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum s-au adaptat hipermarketurile la solicitarea autorităților de a închide la 9 seara. Astfel, marile magazine au respectat la virgulă doleanța guvernanților, dar au găsit o portiță prin care să-și păstreze programul neatins. 

Concret, după ce pe 6 noiembrie Guvernul a decis ca magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, retailerii importanți au rămas singurii jucători. Drept pentru care nu au ezitat să își prelungească orarul.

ADVERTISEMENT

Astfel, hipermarketurile au anunțat imediat că sunt de acord și respectă decizia de a închide la ora solicitată. Doar că, nimeni nu le-a cerut nimic legat de ora de deschidere a magazinelor. Și tot ce au avut de făcut pentru a-și păstra programul normal a fost să își cheme personalul cu o oră mai devreme.

Ce au făcut hipermarketurile după ce li s-a cerut să închidă la 9 seara

Indiferent de numele magazinului, cei mai mari retaileri au jucat aceeași carte. Astfel, dacă până la decizia Guvernului, programul de funcționare al magazinelor începea de la ora 8 dimineața, acum lucrurile s-au schimbat și primii angajați sosesc la ora 7.

ADVERTISEMENT

Lanțul de hipermarketuri Auchan a anunțat că păstrează amplitudinea orară mare pentru clienți, dar ia măsuri pentru ca personalul propriu să poată ajunge la domiciliu mai repede, în contextul noilor solicitări ale Guvernului. Același lucru se întâmplă și cu ceilalți francezi de pe piață. Carrefour își deschide porțile, de asemenea, de la ora 7.

Sursa foto – hepta.ro

Kaufland a mers pe aceeași idee, la fel cum au făcut-o și cei de la Cora. Dacă ne raportăm la supermarketuri, atunci situația este una clară. Cei de la Mega Image avea deschis deja de la ora 7, în timp ce retailerul german Lidl prelungise programul de lucru al magazinelor sale, începând din 6 iulie.

ADVERTISEMENT

Cine beneficiază de piețele închise

De altfel, retailerii importanți par marii câștigători în urma deciziei luată de Guvernul Orban. Cu majoritatea piețelor închise, oamenii nu au altă soluție și se îndreaptă către magazine. Vă readucem aminte și că premierul  a explicat și care este diferenţa dintre o piaţă închisă şi un supermarket care continuă să îşi desfăşoare activitatea.

Șeful Executivului a precizat că gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, întrucât există sisteme de ventilaţie şi modalităţi prin care se asigură respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

“E o mare diferenţă. Gradul de conformare în supermarketuri este unul mai mare, acolo sunt sisteme de ventilaţie, sunt sisteme prin care s-a asigurat respectarea măsurilor. Diferenţa este strict legată de riscul de transmitere a virusului şi de analizele care au fost efectuate privind îmbolnăvirile.

Este o măsură temporară, cine vrea să cumpere din supermarket, poate să cumpere în continuare din supermarket, cine vrea să cumpere de la piaţă, va putea să cumpere de la piaţă”, a afirmat Ludovic Orban.

Începând cu luni, 9 noiembrie, au intrat în vigoare măsuri suplimentare de prevenerire a răspândirii îmbolnăvirilor de COVID-19, una dintre acestea fiind şi suspendarea activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, ceea ce a provocat nemulţumiri în rândul producătorilor.

PSD a suspendat ordinul liberalilor de a închide piețele

Interesant este că cei din Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor au adoptat un amendament al lui Marcel Ciolacu. Acesta prevede ca pieţele în spaţii închise, târgurile, bâlciurile, pieţele mixte şi volante şi talciocurile să rămână deschise în perioada stării de alertă, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Proiectul de lege a fost adoptat că 173 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 93 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pe această iniţiativă legislativă. Prin urmare proiectul de lege merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Acesta are dreptul să o întoarcă.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Marcel Ciolacu a ținut să transmită că Guvernul şi-a bătut joc de bătrâni şi prin decizii aberante i-a forţat să muncească din greu în frig şi ploaie.

„Orban, înţelegi de ce am votat azi în Parlament pentru redeschiderea pieţelor?! Tu poţi să trăieşti cu imaginea asta?! Dar parlamentarii tăi care s-au abţinut la vot?! Asta aţi făcut, criminalilor! V-aţi bătut joc de oameni! Aţi scos bătrânii care muncesc din greu în frig şi ploaie cu deciziile voastre aberante!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Replică dură a liberalilor

Liberalii au transmis că prin votul în Camera Deputaţilor a amendamentului care vizează redeschiderea pieţelor din spaţii închise, PSD a demonstrat din nou că este mai important populismul decât sfaturile specialiştilor şi sănătatea oamenilor.

„PSD pune, din nou, beţe în roate oricăror măsuri de protecţie propuse de specialiştii epidemiologi. Camera Deputaţilor a aprobat un amendament depus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu  privind redeschiderea pieţelor din spaţiile închise. 

Medicii şi epidemiologii au cerut autorităţilor să intervină în acele locuri în care nu se respectă regulile sanitare, adică acolo unde există un risc de infectare foarte mare. Astfel de locuri sunt pieţele din întreaga ţară. Din păcate, majoritatea vânzătorilor şi mare parte dintre cumpărători nu poartă mască, în ideea că se află în aer liber, deşi pieţele sunt în interior”, arată o postare făcută pe pagina de Facebook a PNL.

Sursa foto – REMUS BADEA / MEDIAFAX FOTO

Și ministrul Agriculturii, Adrian Oros a intervenit și a precizat că e convins că autorităţile locale şi administratorii de pieţe „de bună credinţă” vor găsi soluţii în aşa fel încât producătorii agricoli să îşi poată comercializa în continuare mărfurile, deşi pieţele care funcţionează în spaţiile interioare se închid.

„Eu readuc aminte tuturor că în perioada stării de urgenţă, când nimeni nu cerea închiderea pieţelor şi unii primari, tocmai pentru ca să saboteze măsurile pe care Guvernul atunci le lua, au închis pieţele, am ieşit public şi am spus că aceste pieţe trebuie lăsate deschise, cu respectarea tuturor normelor privind prevenirea acestei viroze.

Acest lucru l-am făcut atunci, deşi nu era campanie electorală, pentru că era necesar, era o altă situaţie epidemiologică. Acum trebuie să întărim şi să înăsprim măsurile, să restricţionăm circulaţia oamenilor pentru că e o altă situaţie epidemiologică. Eu sunt convins că toţi primarii responsabili şi administratorii de pieţe vor găsi soluţii”, a declarat Adrian Oros.

 

ADVERTISEMENT