Nicolae și Elena Ceaușescu au format unul din cele mai mitice cupluri din istoria recentă a României. Mulți români cred cu tărie că Leana îl manipula pe Nicolae, că ar fi fost un agent străin și că ea, lua, de fapt, multe din deciziile care i-au afectat pe români în perioada regimului comunist.
Între cei doi foști dictatori iubirea s-a înfiripat pe 1 Mai 1939 la un bal. Cei doi s-au văzut prima oară la o petrecere care se organiza în Ferentari, cu ocazia Zilei Muncii. Elena Petrescu avea 22 de ani atunci, iar Nicolae cu un an mai puțin. Elena l-a cucerit definitiv pe Nicolae, ba chiar fusese declarată Regina Balului.
Alte surse istorice spun că Nicolae și Elena s-au văzut cu o lună înainte, pe 1 aprilie, la Cercul cultural al breslei din îmbrăcăminte. Elena era atunci țesătoare la fabrica Jaqard. Despre întâlnirea din luna aprilie, care ar fi fost prima, scrie în cartea „Ceaușescu – un fanatic al puterii. Biografie neretușată” (Editura Românul, 1994, scrisă de istoricul Ion Petcucă).
„Avea un tic nervos, se uita mereu la ceas să vadă ce oră este… Avea un ceas rusesc, obişnuit. Nu purta verighetă, nu ştiu care a fost explicaţia!”
, spunea Petre Gigea despre Nicolae Ceaușescu, scrie unica.ro.
Unul din cele mai mari hopuri pe care cuplul Ceaușescu îl avea de trecut a fost momentul întemnițării lui Nicolae. Acesta a stat în pușcărie în vara anului 1940, și pe toată perioada șederii sale, Elena îl aștepta și îi jura fidelitate. Unii spun că nu ar fi fost chiar așa și că Leana l-a înșelat în repetate rânduri pe rebelul Nicolae, care a supărat autoritățile, devenind astfel deținut politic.
Ceaușescu a fost eliberat după câteva luni, iar apoi a fost din nou băgat în pușcărie, în diferite penitenciare, până în anul 1944, aproape de sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Pentru faptul că a petrecut o mare parte din tinereţe după gratii, alături de liderii Partidului Comunist, l-a ajutat pe Nicolae Ceauşescu să aibă o ascensiune destul de rapidă în partid, imediat după ce a fost eliberat. Ambiţia şi dorinţa de putere l-au făcut să-şi petreacă cei mai frumoşi ani ai tinereţii în închisorile de la Doftana şi Jilava sau în lagărul de la Târgu Jiu”, susține istoricul sucevean Ilie Gliga, conform adevărul.ro.