FANATIK vă prezintă într-un material special care sunt principalele atuuri ofensive ale lui Mircea Lucescu în partida Austria – România. Tricolorii pornesc cu șansa a doua în meciul de sâmbătă, 7 iunie, de la ora 21:45.
Totuși printre cei 27 de fotbaliști convocați de „Il Luce” pentru „dubla” cu Austria și Cipru (marți, 10 iunie, 21:45) se găsesc numeroși jucători care au demonstrat că au potențialul de a produce spectacol.
Echipa națională va fi nevoită să forțeze un succes la Viena pentru a rămâne în lupta pentru locul 1 ce asigură calificarea directă la Campionatul Mondial din 2026. Prima reprezentativă a cedat anterior, 0-1, acasă cu Bosnia și s-a impus fără emoții în deplasarea din San Marino (1-5).
Dennis Man (26 de ani) continuă să fie cel mai periculos dintre elevii lui Mircea Lucescu, chiar dacă a avut parte de un 2025 dezamăgitor până acum. Măcinat și de accidentări, Man a furnizat o singură pasă de gol în tot anul pentru Parma în Serie A. Aripa dreaptă și-a pierdut până și statutul de titular în formația pregătită de Cristian Chivu. Totuși, el a arătat în ultimii ani la echipa națională calități de necontestat cum ar fi: explozia, driblingul, pasa decisivă și simțul porții.
Nicolae Stanciu (32 de ani) vine alături de România, după ce a fost confirmat oficial acordul său cu Genoa. Căpitanul „Generației de Suflet” s-a consacrat în fotbalul nostru și în afara granițelor țării pentru șutul său periculos de la distanță din acțiune sau din lovitură liberă. Stanciu este capabil să ofere pase demne de un decar veritabil și să depună travaliul necesar unui inter pe ambele faze ale jocului. La Damac, în Arabia Saudită, s-a descurcat bine, în nota sa caracteristică.
Răzvan Marin (29 de ani) a trecut printr-un sezon complicat. Cagliari s-a salvat de la retrogradare, însă Marin și-a pierdut statutul de titular în angrenajul antrenorului Davide Nicola. Cu toate acestea, a avut o statistică decentă în tricoul „rossoblu” pentru un mijlocaș cu rol majoritar defensiv utilizat ca rezervă. Șutul său violent de la distanță rămâne un pericol pentru orice poartă adversă. Marin este capabil, de asemenea, să livreze pase decisive din faze fixe și este un executant redutabil al loviturilor de pedeapsă.
Andrei Rațiu (26 de ani) este, probabil, cel mai în formă fotbalist român al momentului. „Sonic” vine la echipa națională, după ce a fost ales de fani drept cel mai bun fundaș dreapta din La Liga. Rayo Vallecano, clubul său, a terminat pe locul 8 ce duce în preliminariile Conference League. Pe lângă faptul că își face datoria pe faza defensivă, Rațiu are un aport excelent și în atac. Viteza, driblingul, și tehnica de lovire a balonului îl fac pe Rațiu un pericol pentru porțile adverse. Mai mult decât atât, în cateva partide la Vallecano, a fost utilizat de antrenorul Inigo Perez pe postul de aripă sau mijlocaș dreapta!
La fel ca în cazul lui Rațiu, Nicușor Bancu (32 de ani) rămâne un fundaș stânga foarte capabil să ajute echipa națională pe fază ofensivă. Și-a confirmat potențialul de a oferi pase de calitate pentru Universitatea Craiova și în sezonul 2024-2025. Bancu a prins, de altfel, lotul echipei sezonului din SuperLiga României, publicat de către Liga Profesionistă de Fotbal.
Potențialul lui Alexandru Mitriță (30 de ani) de a crea goluri spectaculoase nu mai are nevoie de nicio prezentare. Vedeta Universității Craiova și-a demonstrat în câteva ocazii calitățile și la echipa națională a României. Mitriță a fost inclus de către LPF în primul 11 ideal al SuperLigii, fiind cu 19 goluri al doilea golgheter al campionatului după Louis Munteanu (23). Tehnica în regim de viteză, viziunea și șutul sunt calități care pot provoca probleme serioase pentru Austria, dacă Mircea Lucescu decide să se bazeze pe el în flancul stâng al atacului.
Daniel Bîrligea (25 de ani) s-a reîntors sub comanda lui Mircea Lucescu după un sezon excelent la FCSB. A câștigat campionatul și a ieșit cu 16 goluri al treilea cel mai bun marcator din SuperLigă. În plus, cele 3 reușite pe care le-a semnat în Europa League, importante pentru parcursul de vis al roș-albaștrilor, au arătat că Bîrligea este un vârf capabil să fie eficient și la un nivel ridicat. Stilul său bătăios pentru fiecare balon, presingul, finalizarea și viteza pe care o are când pornește spre poarta adversă îi pot da mari bătăi de cap reprezentativei pregătite de Ralf Rangnick.
Denis Drăguș (25 de ani) este atacatul pe care Mircea Lucescu s-a bazat cel mai mult în al doilea mandat al său, cel curent. Drăguș a avut un sezon dezamăgitor la Trabzonspor în campionatul Turciei și a risipit multe ocazii de gol în eșecul cu Bosnia (0-1). Driblingul său, dispoziția pentru efort și stilul său combinativ cu mijlocașii rămân niște calități incontestabile ale acestuia. Forma sa modestă de la Trabzonspor nu înseamnă sub nicio formă că nu poate să aibă o evoluție bună contra Austriei, dacă „Il Luce” se va hotărî să parieze din nou pe el.
Denis Alibec (34 de ani) este, la rândul său, o variantă pentru postul de atacant în angrenajul lui Mircea Lucescu. Transferul-„bombiță” al celor de la FCSB din startul perioadei de mercato a arătat pentru Farul Constanța că este capabil să înscrie goluri de autor, dar și să livreze pase demne de un mijlocaș ofensiv. Chiar dacă nu se remarcă în mod deosebit pentru viteză, Alibec este și el un fotbalist combativ. Se străduiește de fiecare dată să protejeze mingile până când primește suport din partea mijlocașilor.
Louis Munteanu (22 de ani) ar putea fi varianta-surpriză aleasă de Mircea Lucescu pentru postul de atacant. Golgheterul SuperLigii a demonstrat la CFR Cluj că are o calitate excelentă de finalizator și că este capabil de anumite demarcări specifice unui fotbalist cu mare potențial. Munteanu a arătat, de asemenea, că poate fi și combinativ. Rămâne de văzut dacă l-a convins pe „Il Luce” că este dispus să alerge la standardele celui mai titrat antrenor român din istorie.