News

Traian Berbeceanu nu mai e prefectul Capitalei. Cum s-au împărțit posturile de prefecți în Coaliție

02.02.2021 | 17:10
Traian Berbeceanu nu mai e prefectul Capitalei Cum sau impartit posturile de prefecti in Coalitie
ADVERTISEMENT

Traian Berbeceanu nu mai este prefectul Capitalei. PNL, USR-PLUS și UDMR și-au împărțit posturile de prefecți și subprefecți din țară și din Capitală. În urma negocierilor din aceste zile, liberalii au avut câștig de cauză, numeric, cu peste 20 de poziții.


Update, ora 17:05:

Traian Berbeceanu nu mai e prefectul Capitalei. Cum s-au împărțit posturile de prefecți în Coaliție

Anunțul a fost făcut chiar de Traian Berbeceanu, pe pagina de Facebook. El a încercat să motiveze aceste lucruri, spunând că sunt „decizii politice, firești”.

ADVERTISEMENT

„Revocarea din funcția de prefect al municipiului București, ca și numirea dealtfel, sunt decizii politice, firești. Am acceptat acestă funcție în urmă cu trei luni, cu multă bună-credință, într-o perioadă deosebit de complicată. Am avut un mandat scurt, dar plin de provocări dintre cele mai grele, cărora nu le-aș fi făcut față fără ajutorul vostru, al bucureștenilor, în primul rând, dar și cu sprijinul total al colegilor din Prefectură și al colaboratorilor din toate instituțiile”, a anunțat Berbeceanu.

„Îmi doresc ca viitorul prefect, cel care va fi nominalizat de USR – Plus, să fie unul dedicat total cetățenilor municipiului București, să fie o persoană care să respecte și să aplice legea, dincolo de orice fel de interese. Să facă numai lucruri bune. Îi doresc succes viitorului prefect, oricine va fi să fie!”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Știre inițială:

Pe de altă parte, USR-PLUS, al doilea partid din Coaliție ca influență, a izbutit să obțină postul de prefect în București și în alte județe importante.

La rândul lor, cei de la UDMR s-a ales cu un număr de 5 posturi, în zone-cheie din centrul și nordul României.

ADVERTISEMENT

PNL, USR-PLUS și UDMR și-au împărțit posturile de prefecți în Coaliție

După mai multe zile de negocieri aprinse, liderii Coaliției de guvernare și-au împărțit funcțiile de prefecți și subprefecți. Potrivit ultimelor informații, prefectura Capitalei revine USR-PLUS, PNL s-a ales cu 23 de poziții, iar UDMR cu 5.

Potrivit G4Media, la negocierile din coaliția guvernamentală, care au avut loc luni seara, prima tragere au avut-o liberalii, care spre surprinderea tuturor au optat pentru Sibiu, și nu pentru Capitală. Alianța USR-PLUS a avut a doua tragere și, cum era logic după alegerile locale, au cerut Prefectura București. Poziția de Prefect de București va reveni organizației PLUS.

ADVERTISEMENT

În urma negocierilor, liberalilor le revin prefecturile din Sibiu, Alba, Brașov, Prahova, Bistrița, Mureș, Hunedoara, Bihor, Caraș-Severin, Vrancea, Iași, Botoșani, Neamț, Giurgiu, Călărași, Constanța, Teleorman, Dîmbovița, Ilfov, Olt, Dolj, Vâlcea și Mehedinți.

USR-PLUS va numi prefecți în Capitală, Timiș, Bacău, Maramureș, Suceava, Argeș, Galați, Brăila, Gorj, Ialomița, Tulcea, Vaslui, Buzău și Harghita, iar UDMR a revendicat judeţele Cluj, Arad, Covasna, Satu Mare şi Sălaj.

Săptămâna trecută, liderul PNL, Ludovic Orban, anunța că liberalii vor avea 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar UDMR va avea 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Guvernul a modificat statutul prefectului

Guvernul a aprobat în ședința din 27 ianuarie proiectul de OUG care prevede modificarea statutului prefectului și subprefectului, astfel încât aceștia să nu mai fie înalt funcționari publici, ci să aibă funcție de demnitate publică.

Potrivit actului, prefecţii şi subprefecţii îşi vor păstra calitatea de înalt funcţionar public doar pentru o perioadă de maxim 30 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

ADVERTISEMENT