News

Cum s-au întrecut în mesaje politicienii la debutul anului școlar! Cascadă de motivaționale din partea dreptei, acuze cu nemiluita din stânga

14.09.2020 | 13:28
Elevi si parinti, ce poarta masti de protectie, sosesc la școală în prima zi a anului școlar. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți arată cum s-au întrecut în mesaje politicienii la debutul anului școlar! Discutăm, în mod categoric, despre o adevărată cascadă de motivaționale din partea dreptei, în timp ce eșicherul de stânga a lansat acuze cu nemiluita la adresa actualei guvernări.

14 septembrie a venit cu emoții pentru elevi, dar și pentru profesori. Pandemia de coronavirus a dat totul peste cap și noul an a venit cu provocări serioase. Cadrele didactice au fost nevoite să se adapteze din mers și să încerce să ofere soluții unor probleme aparte.

ADVERTISEMENT

Nu toată lumea a fost mulțumită de cum au decurs ultimele luni. Astfel, nu puțini au fost profesorii care au transmis că Ministerul Educației i-a lăsat de izbeliște, în timp ce instituția condusă de Monica Anisie a dat de înțeles că soluțiile nu trebuie să vină neapărat de la cel mai înalt for, ci trebuie gândite de fiecare școală în parte.

Ce mesaje au avut politicienii la debutul anului școlar!

Ca de fiecare dată prima zi de școală a însemnat nervi în trafic. Mai mult ca niciodată, părinții au încercat să-și protejeze odraslele și au mers la unitățile de învățământ cu mașinile. Zeci de autoturisme s-au îngrămădit pe câteva locuri de parcare.

ADVERTISEMENT

Centrul Bucureștiului a fost un haos total, în timp ce școlile de la periferie au devenit un furnicar de mașini, claxoane și oameni. Distanțarea socială a existat și nu prea, însă toată lumea a încercat să respecte pe cât posibil regulile comunicate de către unitățile de învățământ.

La toate acestea s-au adăugat mesajele clasei politice. Spectrul de dreapta nu a ratat momentul și a încercat să-i încurajeze pe elevi, dar și pe părinți. Printre primii care au ținut să-și exprime părerea și să transmită un mesaj s-a aflat chiar președintele României.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis cu prilejul începerii anului școlar preuniversitar 2020-2021

Dragi elevi, dragi dascăli,Vă doresc un an școlar cât mai bun și vă mulțumesc pentru implicarea voastră!

Geplaatst door Klaus Iohannis op Zondag 13 september 2020

Șeful statului le-a spus elevilor, în mesajul cu ocazia începerii noului an şcolar, că fiecare dintre ei vor avea ocazia să fie un supererou care, atunci când poartă mască, se spală pe mâini şi respectă recomandările cadrelor didactice, îşi ocroteşte părinţii şi bunicii.

În mesajul pentru dascăli, preşedintele afirmă că păşim pe un teritoriu necunoscut şi tocmai din acest motiv va fi nevoie de multă răbdare, flexibilitate, energie.

ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a spus că elevii se întorc în clase pentru a-şi continua pregătirea cu o lecţie în plus pe care trebuie să o înveţe: grija faţă de propria sănătate şi faţă de cei din jur. Șeful Executivului a subliniat și că ne confruntăm cu un inamic diferit faţă de virusurile cunoscute până acum, iar soluţia pe care o avem la îndemână este să împiedicăm transmiterea lui, respectând câteva reguli simple de igienă şi de distanţare fizică.

Ne dorim să asigurăm tinerei generaţii acces la învăţământ de calitate, dar este, în egală măsură, important ca actul educaţional să aibă loc într-un mediu sigur şi din punct de vedere sanitar. Pericolul infectării cu noul coronavirus încă nu a trecut, ceea ce vedem, din păcate, zilnic, în evoluţia numărului de cazuri.(…)

(…) Acest început de an şcolar reprezintă o provocare pentru toţi: elevi, familiile lor, cadre didactice şi, nu în ultimul rând, autorităţile cu atribuţii în domeniu. Va fi un efort comun pentru ca şcolile care vor funcţiona în regim clasic să nu devină vectori de transmitere a noului coronavirus, iar acolo unde orele se vor desfăşura online să asigurăm calitatea actului educaţional.

Îi îndemn pe toţi să se implice în acest efort. Purtaţi mască, respectaţi regulile de protecţie şi de siguranţă sanitară, preţuiţi educaţia”, a spus Orban.

Stânga politică atât a așteptat. Bâlbâielile guvernului au fost sancționate imediat de PSD. Președintele interimar al social democraților, Marcel Ciolacu i-a acuzat pe liberali în termeni duri pentru modul în care au gestionat debutul anului școlar.

Astăzi este un nou început. Un altfel de început. Pe un drum al responsabilității și al curajului! Pe un drum la sfârșitul căruia fiecare va fi mai puternic! Și mai înțelept! Sunt sigur că, în ciuda tuturor provocărilor, în ciuda tuturor lipsurilor, în ciuda haosului provocat de un guvern prea puțin preocupat de sistemul educațional, vom trece cu bine peste toate încercările.Împreună – elevi, părinți, profesori și autorități publice locale, vom reuși să trecem cu bine peste toate obstacolele! Mult succes în noul an școlar!

Geplaatst door Marcel Ciolacu op Maandag 14 september 2020

 

„Astăzi este un nou început. Un altfel de început. Pe un drum al responsabilității și al curajului! Pe un drum la sfârșitul căruia fiecare va fi mai puternic! Și mai înțelept!
Sunt sigur că, în ciuda tuturor provocărilor, în ciuda tuturor lipsurilor, în ciuda haosului provocat de un guvern prea puțin preocupat de sistemul educațional, vom trece cu bine peste toate încercările.

Împreună – elevi, părinți, profesori și autorități publice locale, vom reuși să trecem cu bine peste toate obstacolele! Mult succes în noul an școlar!”, a transmis Marcel Ciolacu

Nici Călin Popescu Tăriceanu nu a ratat ocazia. Președintele ALDE a pus la zid și el guvernarea Orban. „Este târziu acum să ne întrebăm ce a făcut guvernul Orban pentru ca școlile să se deschidă în siguranță, pentru că toți știm ce au făcut. Este momentul să găsim soluții împreună pentru că acum am rămas doar noi: elevi, părinți și profesori”, a scris actualul candidat la Primăria Capitalei pe o rețea de socializare. 

Culmea, nici „prietenii” de la USR/Plus nu s-au arătat prea mulțumiți de situație. Dan Barna spune că PNL-ul a greșit totul. „De la începutul pandemiei autoritățile române știau că va veni acest moment. Șase luni au avut timp să pregătească începutul de an școlar. Școala nu e fenomen meteo neașteptat, nimeni nu poate pretinde că a fost luat prin surprindere”, a scris fostul candidat la prezidențiale.

Pe lista acuzelor s-a înscris și Codrin Ștefănescu. PSD-istul spune că niciodată nu a văzut o asemenea bătaie de joc din partea autorităților.

Un alt mesaj care a făcut furori în mediul online este cel al Ralucăi Turcan. Aceasta i-a numit pe copii „smart”, „digitali”, dar și „colaborativi”. „Copiii noștri își doresc să revină în clase, iar eu am încredere în ei, în capacitatea lor de adaptare și de ascultare, de colaborare și de susținere reciprocă în momentele dificile. Experiențele din ultimele luni ne-au arătat că avem copii deopotrivă inteligenți și digitali, empatici și competitivi, implicați și colaborativi. Avem copii „smart”, cum îmi place mie să-i numesc”

La rândul ei, Monica Anisie a făcut un nou apel către profesori. Ministrul Educației a explicat că toate cadrele didactice trebuie să dovedească și acum că sunt încrezătoare în destinul lor și că pot să-i pregătească pe elevi pentru viață! De asemenea, aceasta a postat și o fotografie care reprezenta mesajul folosit în urmă cu 4 ani de zile pentru elevii pe care îi pregătea atunci.

Vă readucem aminte că anul şcolar a început în condiţii speciale din cauza pandemiei de COVID-19, care adaugă noi probleme celor deja cunoscute din fiecare toamnă.

Discutăm despre lipsa manualelor, lipsa toaletelor, lipsa avizelor de funcţionare pentru unele dintre unităţile de învăţământ. În 12.423 de şcoli, elevii vor merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare, iar în alte 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online.

Conform ministrului Educaţiei, 87% dintre elevi au laptopuri şi tablete personale sau primite de la autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, şcoli. Din păcate, sute de cadre didactice sunt spitalizate sau în carantină, iar 147 vor să se pensioneze.

 

 

ADVERTISEMENT