Pariuri sportive

Cum s-au reinventat casele de pariuri în pandemie: campionatele din Nicaragua sau Burundi, plus tenis de masă, darts sau eSports

09.07.2020 | 20:01
Cum sau reinventat casele de pariuri in pandemie campionatele din Nicaragua sau Burundi plus tenis de masa darts sau eSports
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a blocat sportul mondial de la jumătatea lunii martie până la începutul lui iunie. Pe lângă cei implicaţi direct în fenomen, sportivi, antrenori şi alţi angajaţi ai cluburilor de orice fel, afectaţi au fost şi spectatorii sau telespectatorii, privaţi de competiţiile preferate.

Implicaţiile financiare au fost teribile pentru foarte multă lume. Dar printre cele mai afectate domenii a fost cel al pariurilor sportive. Rămaşi fără obiectul muncii, sportul, toţi bookmakerii au fost nevoiţi să se adapteze, să inventeze şi să inoveze.

ADVERTISEMENT

Astfel, competiţii obscure au devenit vedete printre pariorii împătimiţi, deşi înainte de 10 martie nimeni nu mizase pe ele vreodată. Şi poate, multe dintre ele erau complet necunoscute înainte de coronavirus.

Casele de pariuri s-au reinventat în pandemie. Campionatul din Belarus a devenit „Liga Campionilor”

În perioada de vârf a crizei medicale, Aleksandr Lukașenko, preşedintele Belarusului, a luat decizia ca întrecerile interne de fotbal să nu fie suspendate, în ciuda avertizărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, partidele din campionatul intern s-au jucat în toată această perioadă cu spectatori în tribune. A fost o adevărată lovitură de imagine care, ulterior, s-a transformat şi într-una financiară, pentru că mai multe state au achiziţionat drepturi de televizare a competiţiilor belaruse.

Juventus, Real, Atletico sau Inter au jucat… dar nu în Europa!

În toată această perioadă de întrerupere a campionatelor importante, nume mari din fotbalul mondial au rămas în atenţia pariorilor. Formaţii ca Juventus, Real (Madriz!… ăsta e numele… real!), Atletico sau Inter au jucat în continuare fotbal. Cu singura precizare că primele două sunt cluburi din Nicaragua, iar celelalte din Burundi!

ADVERTISEMENT

Sportul-rege n-a fost suspendat nici în Tadjikistan, Taipei sau Taiwan. Iar K League, campionatul din Coreea de Sud, a revenit cu noul sezon la data stabilită anterior, la jumătatea lui mai. În Suedia, s-au disputat partide amicale, care nu au lipsit din oferta caselor de pariuri. S-a pariat la greu pe aceste competiții obscure, însă doar atâta timp cât erau singurele în desfășurare. De la începutul lui iunie, când s-a dat restartul fotbalului din liga mare, lumea a uitat complet de campionatele care stârneau atâta interes în pandemie.

eLiga 1 şi eCupa României, în direct la tv

În lipsa fotbalului adevărat, s-au inventat competiţii noi, de fotbal… virtual. În România, LPF a organizat, între 16 aprilie şi 4 mai, eLiga 1, un campionat online de FIFA20 la care au participat toate echipele din prima divizie. Fiecare club a fost reprezentat de un gamer profesionist, iar campion a ieșit Alexandru Rădulescu, cu FC Hermannstadt. Partidele de eLiga 1 au putut fi urmărite la tv pe canalele care transmiteau, în mod normal, Liga 1. Nu puţini au fost cei care au pariat pe meciurile din această competiţie.

ADVERTISEMENT

În eCupa României, turneu FRF, formaţiile româneşti au fost reprezentate chiar de jucători din loturile lor. Mihai Roman, atacantul Universităţii Craiova, a câştigat finala în faţa lui Stephan Drăghici de la Gaz Metan cu 4-3.

FIFA20 a cucerit Europa

Nu doar în ţara noastră s-au organizat astfel de competiţii. În Anglia, au avut loc două „sezoane” de ePremier League. Primul a fost câştigat de „Wolves” prin Diogo Jota, care l-a învins în finală pe Trent Alexander-Arnold de la Liverpool, iar cel de-al doilea de James Maddison (Leicester), în faţa lui John Egan (Sheffield United).

Starurile din Champions League s-au înfruntat şi ele într-un turneu de FIFA20. În finală, Trent Alexander-Arnold (Liverpool) l-a învins pe Vinicius Junior (Real Madrid).

Baschet, hochei, tenis şi darts… Alte sporturi pe care s-a mizat la greu

Rusia şi Belarus au fost două dintre statele care nu au sistat complet sportul. Partide de hochei scurt (3 x 15 minute), baschet sau chiar tenis de câmp s-au strecurat printre restricţii şi prin ofertele caselor de pariuri. O idee ingenioasă au avut şi cele trei federaţii internaţionale de darts. BDO, WDF şi PDC au profitat de specificul jocului pe care îl guvernează şi au organizat turnee de acasă. Fiecare jucător profesionist a concurat din confortul căminului propriu, meciurile fiind transmise şi comentate pe internet. Toţi bookmakerii au profitat şi au inclus cote variate în ofertele lor.

Public nou pentru eSports

Competiţiile de jocuri pe calculator, denumite oficial eSports, nu s-au inventat acum. Ele există de mulţi ani, dar până în 2020 aveau publicul format exclusiv din cei pasionaţi. Deşi uneori premiile sunt uriaşe – campioana mondială de DOTA2 a încasat 15.620.181 de dolari în 2019 – „muritorii de rând” au ignorat total acest fenomen. Neîngrădite de restricţii, pentru că totul se putea desfăşura online, aceste turnee au crescut foarte mult în popularitate în ultimele două luni. În lipsa sportului tradiţional, multe case de pariuri au început să introducă în oferta lor competiţiile majore de eSports. Succesul de care s-au bucurat printre pariori a făcut ca lista de meciuri să crească prin introducerea turneelor mici. Printre cele mai populare categorii de eSports în ofetele de pariere se numără CS:GO, LoL, DOTA 2 sau Starcraft. CS:GO sau Counter-Strike: Global Offensive este un joc video FPS (first person shooter) online multiplayer. Lol sau League of Legends şi DOTA 2 sunt jocuri online multiplayer de tip battle arena, iar StarCraft este un joc de strategie.

Sporturile virtuale au prins rapid

O categorie aparte, în această pandemie, a fost cea a sporturilor virtuale. Să nu le confundăm cu eSports. Competiţiile de sporturi virtuale sunt foarte diverse, de la fotbal, tenis şi baschet până la curse de câini sau de cai. La fiecare câteva minute are loc un meci din sportul respectiv. Jocul este generat automat de calculator, iar pariorii pot urmări online desfăşurarea. Mizele sunt plasate înainte de începerea evenimentului. În speranţa îmbogăţirii rapide, jucătorii împătimiţi nu au refuzat aceste „discipline”, unde hazardul este singurul guvernator.

Dennis Rodman, liderul… Coreei de Nord!

O secţiune aparte pe fiecare site de casă de pariuri a fost întotdeauna cea a „specialelor”. De obicei, în această categorie intrau opţiunile extra-sport sau generale, cum ar fi câştigătorul unei competiţii. Dată fiind incertitudinea care a planat asupra campionatelor de orice fel, au dispărut în timpul pandemiei cotele pentru câştigătoarele din Serie A, Premier League sau, să zicem, Euroliga de Baschet.

Bookmakeri s-au orientat, însă, rapid. Când starea de sănătate a liderului suprem din Coreea de Sud, Kim Jung Un, era sub semnul întrebării, au apărut rapid cote pentru succesorul lui. Printre „favoriţi”, nimeni altul decât Dennis Rodman, fostul mare baschetbalist! Un pariu de 1 leu pe numele lui… 9.999 de lei câştigaţi! O fi fost rău?

Un parius plasat pe numele lui Dennis Rodman, ca fiind succesorul lui Kim Jung Un, a avut o cotă uriașă!

 

S-a putut miza şi pe următorul James Bond sau pe câştigătorul de la MasterChef… Australia, pe împăcarea dintre Jennifer Aniston şi Brad Pitt sau pe numele viitorului preşedinte ale Statelor Unite ale Americii. Și astea au fost doar câteva dintre oferte…

 

Bilet câştigător de 34.000 de lei la tenis de masă

În lipsa fotbalului, mulţi pariori au optat pentru alte sporturi disponibile în această perioadă. Unul dintre cele mai apreciate de jucători a fost tenisul de masă. Alert şi spectaculos, a fost de multe ori şi extrem de profitabil. Un parior a reuşit să dea lovitura cu un bilet pe care a ales 6 evenimente. A mizat mult, 1.400 de lei, dar câştigul lui a fost pe măsură. Cu o cotă totală de 24,31, el a reuşit să încaseze peste 34.000 de lei.

La fel de inspirat a fost un jucător care a mizat 1.000 de lei pe 5 partide de tenis de masă. Cu 3 solişti şi 2 pronosticuri pe număr de puncte, el a obţinut cota 26,03 şi un profit puţin peste 25.000 de lei.

Profituri uriaşe au fost şi pe fotbalul din Belarus. Un parior curajos a ales să mizeze nu mai puţin de 22.000 de lei pe cel puţin 5 goluri într-o partidă a lui BATE Borisov. A câştigat 147.000 de lei fără probleme, după ce în pauză scorul era 3-1 pentru BATE, iar în minutul 55 s-a marcat şi cel de-al cincilea gol. La final, scorul a fost 5-3. Cât o fi fost cota pentru „peste 7,5 goluri”?…

Sloturi şi loterii, din agenţii pe internet

Închiderea tuturor agenţiilor stradale şi a cazinourilor tradiţionale a forţat operatorii de jocuri de noroc să-şi regândească strategia în perioada pandemiei. Sloturile au fost mutate în online, cele mai populare dintre ele putând fi jucate de pe mobil sau PC fără niciun fel de problemă. Fiecare casă de pariuri a încercat să atragă jucătorii din offline sau chiar să aducă noi clienţi. Ofertele au curs zilnic, cu bonusuri de înscriere şi rotiri gratuite.

Chiar şi loteriile naţionale s-au „teleportat” în mediul virtual. Extrem de populare în agenţiile stradale, loteriile nu aveau cum să lipsească din ofertele online. Zeci de mii de jucători alegeau această variantă zilnic, în agenţii, înainte de izbucnirea pandemiei şi de instaurarea măsurilor de restricţie. Operatorii nu-şi puteau permite să nu ofere o alternativă online pasionaţilor. Astfel Keno Polonia sau Keno Grecia au oferit în continuare speranţa unor câştiguri rapide. Mai ales că regulile sunt extrem de simple. Fiecare jucător poate alege între 3 şi 10 numere pe un bilet. Se extrag 20 de numere din 70, iar dacă cele alese de parior se regăsesc printre cele 20, atunci a câştigat. Cotele sunt fixe şi cresc o dată cu numărul total de opţiuni.

  • 70 de milioane de euro lunar a fost pierderea aproximativă pentru bugetul de stat rezultată din lipsa taxelor pe care le-ar fi plătit operatorii de jocuri de noroc dacă agenţiile stradale ar fi rămas deschise publicului
  • 25 de operatori de jocuri de noroc licenţiaţi Clasa I există în România, conform ONJN. La aceştia se adaugă şi 364 de licenţiaţi Clasa a II-a
  • 8.034 de agenții stradale de pariuri erau în România în decembrie 2019
ADVERTISEMENT