Sport

Cum s-au schimbat lucrurile într-un an! În mai 2021, Guardiola era în vârf şi Mourinho mergea la Roma. Acum, Pep trăieşte un coşmar şi “The Special One” e într-o nouă finală europeană

În urmă cu un, pe 4 mai 2021, Pep Guardiola ajungea în finala Ligii Campionilor cu Manchester City, iar Jose Mourinho îşi începea aventura la Roma. Acum, spaniolul trăieşte un coşmar şi portughezul e aproape de succes.
05.05.2022 | 18:20
Cum sau schimbat lucrurile intrun an In mai 2021 Guardiola era in varf si Mourinho mergea la Roma Acum Pep traieste un cosmar si The Special One e intro noua finala europeana
Pep Guardiola a trăit un coşmar cu Real Madrid, în timp ce Jose Mourinho poate ajunge într-o nouă finală europeană
ADVERTISEMENT
05-05-2022
21:33

Jose Mourinho s-a calificat în finala Conference League

Jose Mourinho a reuşit s-o ducă pe AS Roma în finala Conference League, după 1-1 şi 1-0, cu Leicester. În ultimul act al competiţiei, italienii se vor duela cu Feyenoord, pe 25 mai, la Tirana.

După ce a câştigat de două ori Liga Campionilor, în 2004 cu FC Porto şi în 2010 cu Inter, şi o dată Cupa UEFA, în 2003 cu formaţia portugheză, Jose Mourinho are acum şansa unei tripe europene, dacă va cuceri trofeul Conference League.

Doar doi antrenori au mai reuşit performanţa să câştige trei trofee europene. Udo Lattek a cucerit Cupa Campionilor Europeni, Cupa Cupelor şi Cupa UEFA, cu trei echipe diferite, în timp ce Giovanni Trapattoni deţine recordul celor trei trofee câştigate cu o singură echipă, Juventus.

Pep Guardiola nu va uita niciodată ziua de 4 mai, una cu dublă însemnătate în ultimele două sezoane. De asemenea, Jose Mourinho semna contractul cu AS Roma în această zi, iar acum, după un an şi o zi, este la un pas de o nouă finală europeană.

4 mai 2021 – Pep Guardiola sărbătorea calificarea în finală, Jose Mourinho era prezentat la AS Roma

Pe 4 mai 2021, toţi ochi erau aţintiţi pe “Etihad”, unde Manchester City şi PSG se duelau în semifinalele Ligii Campionilor. În tur, la Paris, echipa lui Pep Guardiola se impusese cu 2-1 şi era cu un pas şi jumătate în finală. În aceeaşi zi, Jose Mourinho a reuşit să fure atenţia presei internaţionale.

ADVERTISEMENT

Demis de la Tottenham pe 19 aprilie 2021, cu doar câteva zile înainte de finala Cupei Ligii Angliei, cu Manchester City, Jose Mourinho revenea în Serie A şi semna cu AS Roma. Era ştirea care muta atenţia de la returul semifinalelor Ligii Campionilor pentru câteva minute.

Seara, Manchester City o învingea pe PSG, scor 2-0, iar Pep Guardiola revenea într-o finală a Ligii Campionilor, prima de când plecase de la FC Barcelona. Carierele celor doi mari rivali erau în contrast. Spaniolul atingea Everestul fotbalului european, în timp ce “The Special One” încerca să se rebranduiască şi alegea un campionat unde se simţise foarte bine.

ADVERTISEMENT

4 mai 2022 – Pep Guardiola a trăit un coşmar pe “Bernabeu”, Jose Mourinho se pregăteşte de returul cu Leicester City

Un an mai târziu, pe 4 mai 2022, Pep Guardiola a fost la câteva minute de o nouă calificare în finala Ligii Campionilor. În minutul 89 al returului cu Real Madrid, Manchester City avea biletele pentru Paris. Apoi, Rodrygo, cu o dublă în 85 de secunde, a împins meciul în prelungiri, iar Karim Benzema a marcat golul calificării “galacticilor” în finală.

La finalul meciului de pe “Bernabeu”, Pep Guardiola era dărâmat, după un final de coşmar, iar preţ de câteva minute a rămas nemişcat pe banca de rezerve. “Atât de aproape, am fost atât de aproape, dar în final nu am reuşit să ajungem unde ne doream”, spunea Pep Guardiola la finalul meciului.

ADVERTISEMENT

Acum e rândul lui Jose Mourinho să atingă un nou vârf al carierei, chiar dacă o finală în Conference League nu este asemănătoare cu una în Champions League. În manşa tur a semifinalei cu Leicester, AS Roma a obţinut o remiză, scor 1-1, în Anglia, iar calificarea se va juca joi, de la ora 22:00, pe “Olimpico”.

Jose Mourinho poate face o triplă istorică a carierei

Cu o carieră începută în 2000, când a preluat-o pe Benfica, Jose Mourinho a trăit primele mari momente cu FC Porto. În 2003, “The Special One” câştiga Cupa UEFA, competiţie cunoscută acum sub numele de Europa League, iar un an mai târziu, în 2004, cucerea şi Liga Campionilor. Marele trofeu continental l-a mai obţinut şi cu Inter, în 2010.

ADVERTISEMENT

Dacă va câştiga şi trofeul Conference League, Jose Mourinho va intra în galeria selectă a antrenorilor care au reuşit o triplă europeană. Udo Lattek a cucerit Cupa Campionilor Europeni (Bayern Munchen în 1974), Cupa UEFA (Borussia Monchengladbache în 1979) şi Cupa Cupelor (Barcelona în 1982).

Giovanni Trapattoni este al doilea antrenor care a făcut tripla, după ce a cucerit toate cele trei trofee cu Juventus (CCE – 1985, Cupa UEFA – 1977, 1993 şi Cupa Cupelor – 1984). De asemenea, italianul a mai cucerit Cupa UEFA şi cu Inter, în 1991.

ADVERTISEMENT