News

Cum s-au trezit românii peste noapte cu rate uriașe. Sute de lei ceruți în plus și umeri ridicați din partea autorităților

Războiul din Ucraina a aruncat în aer ratele românilor. Oamenii s-au trezit că trebuie să înapoieze băncilor sute și chiar mii de lei în plus
19.10.2022 | 08:04
Cum sau trezit romanii peste noapte cu rate uriase Sute de lei ceruti in plus si umeri ridicati din partea autoritatilor
Zeci de mii de oameni au de plătit rate duble după izbucnirea războiului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii cu credite au probleme serioase în ultima perioadă după ce ROBOR și chiar EURIBOR au explodat. Războiul din Ucraina a venit la pachet cu scumpiri masive, dar și cu o creștere serioasă a ratelor, una care a adus aminte de ce au pățit cei care s-au împrumutat în urmă cu mai mulți ani în franci elvețieni.

Rate uriașe pentru români după izbucnirea războiului din Ucraina

Culmea, autoritățile au ridicat din umeri și au preferat să se uite, aproape ca de fiecare dată, în altă parte. Unii politicieni au mers pe cartea amânării ratelor, dar n-au spus nimic de felul și termenii în care se realizează acest lucru.

ADVERTISEMENT

Alții n-au ezitat o clipă și au aruncat totul în cârca situației din întreaga lume. Războiul din Ucraina a devenit vinovatul de serviciu, în timp ce oamenii au ajuns să-și drămuiască fiecare bănuț și să lupte pentru supraviețuire.

Pe rețelele de socializare există deja mai multe grupuri formate, rețele în care românii își plâng supărările financiare. Oamenii nu înțeleg cum a fost posibil ca rata lor să se dubleze într-un timp relativ scurt, în condițiile în care s-au chinuit luni de zile să obțină creditul.

ADVERTISEMENT

Culmea, băncile erau cele care au refuzat în multe cazuri împrumutul, de fiecare dată motivând salariul insuficient. „Vă dați seama ce bătaie de joc? Banca mi-a spus spus de vreo trei ori că nu mă încadrez pentru un credit Prima Casă, apartament cu 3 camere. 

Cu alte cuvinte, domnule Velcu, dumneavoastră nu câștigați suficient ca să accesați acest împrumut. Și n-am avut ce face, așa că mi-am cumpărat un apartament cu două camere, deși am doi copii. Toate bune și frumoase, dar la nici măcar un an de zile, rata mea a ajuns chiar mai mare decât cea pe care aș fi avut-o pentru apartamentul inițial. 

ADVERTISEMENT

Banca nu a mai fost interesată acum că eu nu am banii ăștia. Banca mi-a trimis o scrisoare acasă, domnule Velcu, aia e, scoate banii. Și continuă să-mi trimită constant scrisori d-astea”, a explicat pentru FANATIK unul dintre oamenii care s-au împrumutat la o bancă importantă pentru un credit.

Cu cât au crescut ratele românilor

Nu este singurul care a transmis că în curând nu va mai putea să-și achite creditul. Încet, dar sigur românii au devenit experți în indici economici și au început să aștepte cu teamă fiecare update.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în cazul unui credit ipotecar de 50 de mii de euro, dar luat în moneda națională, adică 250 de mii de lei, pe o perioadă maximă de 30 de ani, rata aproape că s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. În luna octombrie a anului 2021, ROBOR la trei luni era la 1.79. La distanță de 12 luni acesta a ajuns la 7.92, ceea ce face ca o rată inițială de 1200 de lei să fie acum la peste 2300 de lei.

Liniștiți mult timp și doar cu ochii pe cursul valutar, românii cu credite în euro au rămas și ei interziși în urmă cu o lună de zile. Septembrie a venit cu vești nu tocmai bune, în condițiile în care indicele EURIBOR s-a apropiat și el de pragul de 1%.

Interesant este că s-a ajuns în această situație după aproape șapte ani de zile ani în care indicele a fost negativ, mai exact minus 0.5. Așa că pe lângă creșterea euro, cu toții trebuie să plătească bani serioși în plus,

Amânarea ratelor, promisiune cu dus și întors

Deși a fost promisă chiar de liderul PSD Marcel Ciolacu, această amânare a ratelor nu a mai fost inclusă inițial între măsurile din pachetul economic și social pe care coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR l-a aprobat.

S-a vorbit la acea dată despre o intervenție puternică a mediului bancar, oamenii din sistem atrăgând atenția politicienilor că totul s-ar putea transforma într-o adevărată catastrofă.

„Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată şi cu băncile, s-a ajuns la un acord. Important e că am ajuns la un consens şi am constatat necesitatea şi cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, explica Marcel Ciolacu la jumătatea lunii aprilie, moment în care ratele încă erau la un nivel abordabil pentru fiecare portofel.

Cu toate acestea, băncile au tras un semnal puternic de alarmă și au transmis că măsura nu este deloc una menită să limpezească apele sau să liniștească spiritele. Dobânzile erau în creștere, ceea ce ar face ca românii să plătească și mai mult în următoarea perioadă.

Câteva luni mai târziu, Executivul lui Nicolae Ciucă nu a mai stat pe gânduri și a aprobat normele metodologice pentru amânarea ratelor la credite până la nouă luni, dar în anumite condiții. Astfel, atât persoanele fizice cât și cele juridice care au probleme în a-și achita creditele și fac dovada că au cheltuieli cu 25% în plus în ultimele trei luni pot să solicite amânarea.

O amânare care se face, în mod evident, în termenii pe care Executivul i-a aprobat după o discuție cu băncile nu cu cei care trebuie să-și achite creditele.

ADVERTISEMENT