Iată cum trebuie să aerisești caloriferele în mod corect. Doar așa vei avea mai multă căldură în timpul iernii. Consumul va fi și el unul mic dacă faci aceste lucruri.
Sezonul rece nu este departe, ceea ce înseamnă, pentru cei mai mulți români, că vine și momentul în care trebuie să dea drumul la căldură în casă.
Înainte de a porni căldura, trebuie să faci un lucru foarte important, și anume să cureți caloriferele în mod corespunzător. În acest fel, vei avea parte de multă căldură iarna.
Este bine să te ocupi de calorifere și să le aerisești înainte de a începe procesul de alimentare cu agent termic. Praful care se adună în interiorul acestora pe parcursul anului poate afecta buna funcționare a caloriferului.
Caloriferele trebuie aerisite în fiecare toamnă, iar procesul este unul foarte simplu. Mai întâi, trebuie închis robinetul de tur, aflat în partea superioară a caloriferului, dar și cel de retur, din partea inferioară, pe unde iese apa.
În dreptul supapei de aerisire, trebuie să poziționezi un recipient pentru a putea strânge apa care curge. Supapa se află, de obicei, în partea de sus, cea opusă robinetului de tur.
Poți folosi o cheie pentru a roti încet șurubul spre stânga, ca să poți deschide supapa, după care va începe să curgă apa. E bine să ai la îndemână o cârpă și un recipient.
Procesul de aerisire nu trebuie să dureze mai mult de un minut. La final, supapa de aerisire se închide și se pot deschide din nou robinetele de tur și retur.
Un alt lucru important este să cureți bine praful. În general, caloriferele pot strânge mult praf, motiv pentru care vor “munci” mai mult pentru a putea încălzi așa cum trebuie. Din acest motiv, facturile ar putea fi mai mari.
Mai mult, în cazul în care caloriferele sunt înfundate, contaminanții vor ajunge în aerul in casa ta. Este necesar să cureți corect caloriferul, astfel încât să nu împingi praful mai adânc în interior.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să folosești un aspirator pentru a strânge praful vizibil de pe toate caloriferele din casă. Poate fi utilizat și un ștergător de praf lung, dar cu mare grijă. În acest caz, trebuie să te ocupi doar de praful din exteriorul caloriferului.
În schimb, pentru praful din interior, trebuie să folosești un dispozitiv care suflă aer, nu un aspirator. Poți utiliza un uscător de păr spre crăpăturile și fisurile caloriferului, iar praful poate fi îndepărtat prin rafale scurte de aer.
Nu trebuie să sufli direct în interiorul elementelor de calorifer, cu să orientezi uscătorul în jos, pentru ca praful să poată țâșni în sus și afară, notează playtech.ro.
Astfel, după ce praful a ajuns afară, îl poți curăța folosind aspiratorul. Poți să folosești și aer comprimat, în special dacă crăpăturile sunt prea adânci pentru a fi curățate doar cu uscătorul de păr.
De altfel, poți achiziționa o cutie cu un pai mai mic, pe care îl poți împinge în adâncituri. O perie lungă poate reprezenta, totodată, o soluție pentru a curăța caloriferul.
Dacă nu ai o perie specială pentru a curăța caloriferele, poți să înfășori, de exemplu, un băț lung și subțire într-o cârpă, pe care să-l legi cu elastic sau cu bandă adezivă. Bățul trebuie înfipt în crăpături pentru a putea scoate praful.
Pentru a nu fi împins praful în interior, unealta trebuie să fie înclinată spre exterior. Pentru crăpăturile mai mici, se pot utiliza paie, un sul de prosop de hârtie împăturit sau bețișoare.