Rafturile din supermarket sunt pline cu o varietate incredibilă de iaurturi. De la cele simple la cele grecești, de la cele cu fructe până la cele organice, ne gândim adesea care e cea mai sănătoasă alegere, de fapt. Cum ne dăm seama când un iaurt este cu adevărat nutritiv.
Iaurtul este considerat de mult timp o alegere sănătoasă și nutritivă, fie că vorbim de micul dejun sau ca gustare. Hai să vedem ce beneficii aduce fiecare tip de iaurt și ce criterii trebuie să urmărim atunci când suntem la cumpărături.
Pentru a face cea mai bună alegere când vine vorba de iaurt la supermarket, există câteva criterii esențiale de verificat. În primul rând, lista de ingrediente ar trebui să fie cât mai scurtă, conținând în principal lapte și culturi bacteriene, precizează dcmedical.ro.
De asemenea, e mai bine este să alegem iaurturi cu mai puțin de 10 grame de zahăr per porție. În cazul iaurturilor pe bază de plante, este important să ne asigurăm că sunt îmbogățite cu calciu și vitamina D, iar prezența aditivilor precum îndulcitori artificiali, coloranți sau stabilizatori ar trebui evitată.
Iaurtul simplu, neîndulcit, rămâne una din cele mai bune opțiuni sănătoase. Este bogat în proteine și conține probiotice esențiale pentru sănătatea intestinală.
Fabricat doar din lapte și culturi bacteriene benefice, iaurtul neîndulcit conține zaharuri naturale din lactoză (aproximativ 7-12 grame la o porție de 245 grame). Prin comparație, variantele aromatizate pot conține până la 30 de grame de zahăr adăugat.
Pe lângă cel simplu, și iaurtul grecesc a câștigat popularitate în ultimii ani. Procesul de elimimnare a zerului îl face mai dens, având aproape dublu cantitatea de proteine decât iaurtul obișnuit.
Este o opțiune excelentă pentru cei care urmăresc să-și gestioneze greutatea, find foarte sățios dar cu mai puține calorii. În plus, este potrivit și pentru persoanele cu intoleranță ușoară la lactoză.
Iaurtul islandez, cunoscut și sub numele de Skyr, este filtrat și mai mult decât cel grecesc. Deci, oferă o concentrație și mai mare de proteine și mai puțin zahăr per porție.
Contrar părerii populare că produsele degresate sunt mai sănătoase, cercetările recente arată că iaurtul integral, complet cu grăsimi, are propriile sale beneficii unice, conform sursei citate.
Acizii grași benefici, inclusiv CLA (acid linoleic conjugat), pot ajuta la reducerea grăsimii corporale și îmbunătățirea sănătății inimii. În plus, grăsimea naturală face produsul mai sățios și mai gustos.
Piața oferă numeroase alternative fără lactoză, pe bază de plante, făcute din migdale, nucă de cocos, soia sau ovăz. Acestea sunt sănătoase, deși conținutul lor de proteine este de obicei mai scăzut decât al iaurturilor din lapte.
E important să fie îmbogățite cu calciu și vitamina D și să nu conțină zaharuri adăugate pentru dulceață.
Iaurturile organice și cele bogate în probiotice sunt și acestea două opțiuni foarte sănătoase. Primele conțin niveluri mai ridicate de acizi grași omega-3 și anumite vitamine. Cele probiotice suțin sănătatea intestinală și ar trebui să fie etichetate cu sigiliul ”culturi vii și active” care garantează 100 de milioane de culturi vii pe gram.