Deși puțini acordă importanță acestui lucru, apa pe care o bem poate face diferența asupra organismului. Nu contează doar cantitatea consumată, ci și de unde provine, ce conține și cui îi este destinată.
Claudia Bunea este somelier de apă și ajută oamenii să înțeleagă care este diferența dintre ape și cum trebuie acestea alese. În primul rând specialistul a explicat că există trei categorii de apă, cea de la robinet, cea trecută printr-un filtru de osmoză inversă și apa minerală naturală. Dintre acestea, doar ultima ar trebui folosită pentru consum.
„Nu este toata apa la fel. Apa este un aliment cu valoare nutrițională, iar prin complexitatea ei este principalul nutrient al organismului.
Avem trei tipuri mari de apă pe care le folosim frecvent. Prima este cea de la robinet, spălam vase, fructe, legume, carne și gătim. Pe care cei mai mulți o și beau.
(…) A treia categorie este apa minerală naturală. Aceea este care are complexitate. Vine încărcată cu o cantitate valoroasă de minerale din cel mai important laborator natural, pământul”, a explicat Claudia Bunea în emisiunea Vorbește lumea.
În plus, o confuzie care se creează des este între apa minerală și cea carbogazoasă. Despre asta și despre apa oligominerală pe care medicii o recomandă copiilor, specialistul a oferit lămuriri.
„Toata apa este minerală, datorită cantităților de minerale cu care vine din adâncurile pământului, mai mare sau mai mică. Și zicem așa, apă minerală naturală plată și apă minerală naturală carbogazoasă. Diferența o face dioxidul de carbon”, a spus somelierul de apă.
Claudia Bunea a dezvăluit că nu toate apele minerale din magazine sunt la fel, și că acestea au diferite cantități de săruri, ce diferă în funcție de vârstă. De aceea, ea recomandă că oamenii să schimbe cât de des posibil sortimentul de apă.
„Toată apa naturală plată îmbuteliată în România este oligominerală. Cantitatea de minerale diferă și avem apă pe categorii de vârstă. Avem ape destinate bebelușilor, copiilor în creștere, adulților, sportivilor, mămicilor însărcinate.
Diferă după cantitatea de minerale care ne oferă, încă o dată, să avem parte de o hidratare completă corespunzătoare, apa trebuie să conțină o cantitate de minerale.
Recomand oamenilor să rotească sortimentele de apă fie pe parcursul unei zile, fie o dată la 2-3 săptămâni”, a spus specialistul în consumul de apă.
Claudia Bunea a mai lămurit un mit și a precizat că apele îmbuteliate în sticle de plastic, deși pot intensifica poluarea, sunt sigure pentru consum și că niciun distribuitor nu va păstra cantități mari de apă, pentru timp îndelungat, în PET-uri.
Însă, atunci când achiziționăm o apă, trebuie să citim cu atenție eticheta și să nu alegem una care nu conține tabelul mineralelor conținute.
„Trebuie să învățăm să citim eticheta. Trebuie să ne alegem apa în funcție de vârstă, dar mai ales după necesitățile organismului. Dacă ne alegem o apă care simțim că nu ne satură, înseamnă că sortimentul nu e potrivit pentru organismul nostru”, a declarat Claudia Bunea.
Bebelușii și adulții au nevoie de cantități diferite de minerale, iar valorile necesare unui copil de până în trei ani sunt cu mult mai mici decât pentru o persoană matură.
„Ei nu au activități cum au adulții, sistemul lor renal nu pot filtra o cantitate mare de minerale. În spatele fiecărei sticle pe care o găsim la raft există un tabel pe care sunt enumerate toate mineralele pe care le conține acea apă și cantitatea.
Dar indicele după care ne ghidăm este reziduul sec. Ne spune cantitatea totală de minerale dintr-un litru de apa. La bebeluși trebuie să fie sub 250 de miligrame/ litru, calciul să nu depășească 100 de miligrame, sodiul sub 10 miligrame.
Pentru copiii în creștere, putem să-i băgam în aproape aceeași categorie cu adulții, pot bea apa cu reziduul sec între 250 și 500”, a menționat specialistul în cadrul emisiunii de la Pro TV, care în curând ar putea dispărea de post.