Cum să alegi lemnele de foc. Secretul pe care trebuie să-l cunoască toți cei cu centrale, dar și care este produsul cu puterea calorică cea mai bună. Descoperă în rândurile de mai jos ce trebuie să știi în această iarnă.
Lemnele de foc pentru sezonul rece sunt foarte importante, mai ales atunci când le folosești pentru o centrală termică. Confortul dorit în locuință are mai legătură cu arborele care se bagă în sobă pentru a încălzi casa.
Cel mai bun produs este cel de carpen. Acesta oferă cea mai mare putere calorică de aproximativ 3.940 Kcal/kg. Pe locul doi din acest punct de vedere se află lemnul de fag, brad, stejar și salcâm.
Totodată, lemnul de fag și salcâmul au o putere calorică de 3.600 de Kcal/kg, cel de brad de 3.719 Kcal/kg atunci când este ars și stejarul de 3.460 de Kcal/kg. În general, lemnul de esență tare are o puteră calorică mai mare.
Bucățile de lemn trebuie să aibă o grosime de maxim 15 centimetri. Totodată, trebuie așezate într-un spațiu cu o ventilație foarte bună pentru a se usca într-un timp cât mai scurt.
Lemnele de foc pentru iarnă trebuie cumpărate din timp. Indicat ar fi ca acestea să fie lăsate la uscate timp de 2 ani pentru a ne asigura că va avea cel mai mare randament atunci când este băgat în sobă, pe timpul iernii.
E foarte important ca lemnul verde sau cu grad de umiditate crescută să fie evitat. Lemnele care conțin substanțe chimice trebuie evitate cu orice preț, la fel și produsele care provin din construcții sau din alte domenii de activitate.
Umiditatea lemnului nu trebuie să depășească 20% pentru că în felul acesta scade puterea calorică și poate apărea funinginea. De asemenea, gospodarii trebuie să știe că cel mai bun lemn pentru foc este cel natural și curat.
Coșul casei e bine să fie curățat înainte de a aprinde pentru prima oară focul în sezonul rece. În felul acesta riscul de un posibil incendiu este evitat.