Cum să consumi mezeluri și carne procesată fără probleme. Expertul ne explică de ce trebuie să fim precauți și cum pot afecta sănătatea noastră dacă le consumăm prea des.
Mezelurile și carnea procesată fac parte din dieta multor români, fiind adesea prezente la micul dejun și în sandvișurile de la școală sau serviciu. Aceste alimente, deși gustoase și convenabile, pot cauza prbleme de sănătate. Un nutriționist oferă sfaturi valoroase despre cum să consumăm mezelurile și carnea procesată într-un mod responsabil.
Rada Baltag, un expert în nutriție din Iași, avertizează consumatorii de carne procesată asupra lipsei de nutrienți din aceste produse. Ea subliniază că dacă sunt mâncate în fiecare zi, ele pot avea consecințe negative asupra sănătății.
Pericolul mezelurilor vine în principal din modul în care sunt prelucrate. Salamul, cârnații, crenvurștii, toba și multe altele sunt procesate intens, ceea ce duce la o diminuare semnificativă a valorii lor nutritive, afectând în special calitatea proteinelor și conținutul de vitamine B, scrie ziaruldeiași.ro.
Când vine vorba de mezeluri și carne procesată, e important să știm ce punem în coș și pe masă. Nutriționistul nostru ne sfătuiește să fim atenți la ce scrie pe etichete. Nu toate mezelurile sunt la fel, iar unele pot avea mai mulți aditivi și conservanți decât ne-am dori.
„Este important să facem o distincție clară în acest context, deoarece etichetele sau declarațiile nutriționale trebuie întotdeauna citite cu atenție. Este esențial să verificăm care producători sunt corecți în ceea ce privește procentul de carne folosită, aditivii și conservanții incluși. Toate produsele din carne procesată conțin conservanți, care sunt adăugați atât pentru a îmbunătăți gustul, cât și pentru a prelungi termenul de valabilitate.
Totuși, din punct de vedere nutrițional, consumul frecvent și zilnic de carne procesată poate fi dăunător pentru sănătate. Acest tip de alimente are un conținut ridicat de sare, care poate fi problematic, mai ales pentru persoanele hipertensive, fiind o sursă semnificativă de sodiu. Ideal ar fi ca acestea să elimine complet mezelurile din alimentație. În plus, grăsimile saturate și grăsimile trans prezente în carnea procesată reprezintă un risc pentru sănătate, contribuind la apariția bolilor asociate cu consumul frecvent de astfel de produse”, a declarat Rada Baltag, potrivit ziaruldeiași.ro.
Nutriționistul ne atrage atenția la nitrații și nitriții din mezeluri. Aceste substanțe pot fi transformate în organism în nitrozamine care pot deveni periculoase, chiar cancerigene.
Pentru a reduce acest risc, expertul recomandă consumul de carne procesată împreună cu legume, în special cele cu frunze verzi.
„Carnea procesată reprezintă cu siguranță un risc de inflamații, mai ales dacă există deja dezechilibre în organism. Într-adevăr, poate susține și întreține inflamația în astfel de situații. Totuși, este important să privim alimentația în ansamblu.
Dacă în mod obișnuit avem o dietă echilibrată, care include alimente integrale, legume, carbohidrați și proteine de calitate, și acesta este stilul nostru de viață de bază, atunci consumul ocazional de mezeluri sau carne procesată nu va perturba semnificativ acest echilibru. Corpul nostru va putea face față și va gestiona aceste alimente fără probleme majore”, a mai explicat Rada Baltag, conform sursei menționate.
Pentru consumatorii preocupați de sănătate, există alternative mai puțin procesate pe piață. Nutriționistul Rada Baltag menționează existența produselor bio, disponibile în secțiunile specializate ale magazinelor. Acestea sunt supuse unor standarde de producție mai stricte, de aceea sunt considerate mai sănătoase.