News

Cum să dormi bine pe caniculă? Secretul pentru a adormi în mai puțin de două minute

Nopțile cu temperaturi tropicale afectează calitatea somnului. Lipsa de odihnă are repercusiuni asupra vieții de zi cu zi și performanțelor profesionale.
14.07.2021 | 12:31
Cum sa dormi bine pe canicula Secretul pentru a adormi in mai putin de doua minute
ADVERTISEMENT

Pentru un somn de calitate, temperatura optimă a dormitorului este cuprinsă între 16 și 21 de grade Celsius, iar creierul trebuie să fie puțin mai rece decât restul corpului, spune dr. Nerina Ramlakhan, expert în somn.

Cum să dormi bine pe caniculă?

„Un somn bun este important pentru a procesa informații pe tot parcursul zilei, precum și pentru a repara și reechilibra corpul fizic și mental. În mod ideal, pentru ca noi să dormim bine, trebuie să existe o diferență fracționată de temperatură între corpul nostru și creierul nostru – un corp cald și un cap rece”, a explicat ea pentru The Independent.

ADVERTISEMENT

Experții au și o listă de 20 de recomandări pentru un somn bun pe caniculă:

1. Puneți așternuturile în congelator pentru câteva minute (puneți-le mai întâi într-o pungă de plastic). Dacă nu aveți prea mult spațiu în frigider sau congelator, chiar și fața de pernă sau pijamalele vă vor ajuta.

2. Umpleți o sticlă cu apă cu gheață și puneți-o pe „punctele de răcire” ale corpului: genunchi, glezne, încheieturi, gât și coate. De asemenea, puteți umple o sticlă cu apă rece, înghețați-o și luați-o la culcare cu dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

3. Hidratează-te înainte de culcare cu o cremă după plajă pe bază de aloe vera, păstrată ideal în frigider.

4. Umpleți o sticlă cu pulverizator cu apă rece și țineți-o lângă pat, pulverizați-o pe față, pe ceafă și în spatele genunchior pentru a vă răcori.

ADVERTISEMENT

5. Folosiți pijamale din bumbac și cearșafuri subțiri, din bumbac pur, pentru patul dumneavoastră, bumbacul de înaltă calitate este materialul ideal pentru a dormi pentru a vă răcori, deoarece este cel mai respirabil.

6. Asigurați-vă că nu mâncați prea multe proteine, deoarece acest lucru vă poate încălzi corpul prin creșterea ratei metabolice.

ADVERTISEMENT

7. Dacă preferați mâncarea picantă, consumați-o cu cel puțin trei ore înainte de culcare. Vă poate face să transpirați ceea ce răcorește corpul.

8. Faceți exerciții fizice dimineața, mai degrabă decât seara, pentru a opri corpul să se încălzească prea mult.

9. Faceți dușul de seară cu apă călduță pentru a vă reduce temperatura corpului. Totuși, nu folosiți apă rece rece, deoarece corpul dumneavoastră va reacționa la schimbarea bruscă a temperaturii prin păstrarea căldurii.

10. Contrar credinței populare, specialiștii spun că ar trebui să ținem ferestrele închise în timpul zilei pentru a menține casa mai rece. Ar trebui să păstrăm și jaluzelele trase.

11. Opriți toate dispozitivele electrice din dormitor deoarece acestea emit căldură. Opriți și prizele.

12. Păstrați-vă picioarele reci, fie ținându-le în afara cearceafului cu care vă înveliți, fie odihnindu-se pe o pungă de gheață.

13. Puneți un recipient plin cu gheață în fața unui ventilator pentru a răci aerul.

14. Beți apă regulat în timpul zilei, dar nu prea multă noaptea. Aproximativ 250 de mililitri înainte de culcare vor fi suficienți pentru a vă menține hidratat și pentru a vă împiedica să vă ridicați și să mergeți la toaletă.

15. Dormiți într-un pat separat de partenerul de viață – două corpuri = de două ori căldura corpului.

16. Dormiți la parter, în cazul în care aveți o locuință cu etaj, întrucât căldura se ridică.

17. Dormiți cu șosete reci și umede sau chiar într-un tricou umed.

18. Clătiți-vă încheieturile și picioarele cu apă rece înainte de a vă culca.

19. Dacă vă treziți noaptea, frecați un baston de mentol pe frunte pentru a vă răcori.

20. Puneți o cârpă umedă în frigider timp de aproximativ o oră înainte de a vă culca și puneți-o pe frunte în timp ce adormiți.

Secretul pentru a adormi în mai puțin de două minute

Puține lucruri sunt mai frustrante decât să petreci o noapte întorcându-te pe toate părțile, încercând cu disperare să adormi. Pentru cei care se chinuie să adoarmă există și vești bune.

Există o tehnică militară despre care se spune că ajută pe oricine să adoarmă în doar două minute. Trucul este folosit de armata SUA pentru a-i ajuta să adoarmă în situații mai puțin decât pașnice, cum ar fi pe câmpul de luptă.

Detaliată în cartea Relax and Win: Championship Performance, apărută în 1981, se crede că tehnica a fost dezvoltată de șefii armatei pentru a se asigura că soldații nu fac greșeli care pun vieți în pericol din cauza epuizării.

Ce trebuie să faceți

1. Relaxați-vă mușchii feței, inclusiv limba, maxilarul și mușchii din jurul ochilor.

2. Lăsați umerii cât de jos se poate, urmați de brațe, câte un segment pe rând.

3. Respirați, relaxându-vă pieptul urmat de picioare, începând de la coapse spre tălpi.

4. Apoi, ar trebui să petreceți 10 secunde încercând să vă curățați mintea înainte de a vă gândi la una dintre următoarele trei imagini:

  • Stai întins într-o canoe pe un lac calm, cu cerul albastru senin deasupra ta
  • Stai întins într-un hamac negru de catifea într-o cameră neagră
  • Îți repeți „nu gândi, nu gândi, nu gândi” timp de 10 secunde.

Se spune că tehnica funcționează pentru 96% dintre oameni după șase săptămâni de practică.

Specialiștii în sănătate recomandă în prezent ca o persoană să beneficieze de opt ore de somn de bună calitate în fiecare noapte pentru a funcționa corect. Aceștia avertizează că lipsa somnului poate face oamenii mai predispuși la o serie de afecțiuni medicale, inclusiv obezitate, hipertensiune arterială și boli de inimă.

Dacă tehnica nu funcționează, dr. Neil Stanley, expert în somn, spune că cel mai important factor atunci când vine vorba de a adormi este liniștirea minții.

„Pentru a dormi ai nevoie de trei lucruri: un dormitor care să invite la somn, un corp relaxat și cel mai important o minte liniștită. Nu poți să te culci dacă mintea ta aleargă și astfel orice poți face pentru a o încetini te va ajuta să dormi.

Nu există nicio modalitate magică de a face acest lucru, trebuie să găsești ceea ce funcționează pentru tine, fie cititul, o baie caldă, ceai de mușețel, mindfulness, aromoterapie sau muzica. Nu contează ce faci, atâta timp cât te oprește să-ți faci griji pentru stresul zilei”, spune el.

ADVERTISEMENT