O tragedie cutremură comunitatea din Indiana, după ce o femeie în vârstă de 35 de ani și mamă a doi copii a pierit în urma unui consum excesiv de apă într-un interval foarte scurt. Incidentul a adus în prim-plan atenția medicilor cu privire la pericolele hiperhidratării și intoxicației cu apă.
Potrivit informațiilor furnizate de specialiști, femeia a consumat patru sticle de apă în doar 20 de minute, ceea ce a dus la un dezechilibru grav în organismul său. Medicii tratează acest caz ca un semnal de alarmă, atrăgând atenția asupra importanței cunoașterii și respectării limitelor în ceea ce privește consumul de apă.
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic la Unitatea de Primiri Urgențe Iași, a subliniat gravitatea situației și a oferit informații esențiale privind hiperhidratarea și intoxicația cu apă.
“Nu este de glumit, atenție! Intoxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! Nediagnosticată și netratată la timp hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă poate crea mari probleme de sănătate.
Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament trebuie să știți aceste informații”, a avertizat medicul, într-o postare, pe Facebook.
Specialiștii avertizează că intoxicația cu apă poate conduce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge, cunoscută sub numele de hiponatremie. Această afecțiune poate avea consecințe devastatoare și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Rata de mortalitate este alarmantă , fiind de peste 50% în cazurile în care nivelul de sodiu din ser scade sub 105 mEq.
Primele simptome ale intoxicației cu apă includ senzația de greață și dureri de cap, iar în forme mai grave, pacienții pot prezenta astenie, dificultăți de vorbire, vertij și confuzie. În cazuri extreme, intoxicația poate duce la convulsii, comă și chiar deces.
“În primul rând intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge, hiponatremie. Oricine poate fi afectat, indiferent de vârstă. Rata de mortalitate este foarte mare, de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq. Riscul este mai mare la femei, ele fiind mai conștiincioase privind hidratarea, și vârstnicii cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă.
Patologiile sunt de tipul cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice. Primele simptome sunt senzația de greață și dureri de cap, urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe, convulsii, comă și deces”, a explicat spus medicul Ciuhodaru.
Specialistul din Iași a subliniat importanța intervenției medicale imediate în cazul intoxicației cu apă și a făcut recomandări esențiale: “Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital. Nu uitați că tratamentul este în funcție de cauză și severitate clinică.
Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu, inclusiv soluții saline injectabil, diuretice. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete. Vreau ca aceste ‘Noțiuni de prim ajutor’ să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament”.
În lumina acestui incident tragic, medicii și experții în sănătate subliniază necesitatea educației privind sănătatea și primul ajutor. Legea Ciuhodaru, care vizează introducerea predării educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din România, este considerată o măsură vitală pentru prevenirea unor astfel de tragedii.
Autoritățile și specialiștii în sănătate îndeamnă la conștientizarea riscurilor și la respectarea măsurilor de siguranță în ceea ce privește consumul de apă, iar publicul este încurajat să ceară ajutor medical prompt în cazul în care suspectează intoxicația cu apă.