Cu siguranță nu te-ai fi gândit până acum să păstreze cojile rămase după ce ai mâncat lămâi sau portocale. Totuși, acestea pot fi folosite în mai multe moduri în gospodărie și te pot scăpa de soluții de curatare toxice.
Este cunoscut deja că citricele sunt o excelentă sursă de vitamina C. Dar ce nu știu multe persoane, este faptul că și cojile acestora conțin substanța nutritivă în proporție chiar mai mare decât pulpa.
În plus, acestea pot fi folosite în gospodărie, în mai multe scopuri. De pildă, poți transforma cojile de portocale sau cele provenite de la lămâi într-un detergent verde, care te va ajuta să economisești bani.
Mai mult, nu te mai expune substanțelor chimice din comerț, ce pot fi periculoase pentru sănătate. Iar procesul este unul foarte simplu. Adună toate cojile și pune-le într-un borcan încăpător.
Toarnă peste oțet, de preferabil oțet alb sau cidru de mere, și lasă amestecul la macerat. În timp, oțetul absoarbe uleiurile și acizii din coji, transformându-se într-un oțet infuzat cu arome de citrice.
Vei obține, astfel, o soluție ce funcționează ca un agent de curățare naturală, potrivit pentru diverse suprafețe din locuință, precum blaturi, geamuri sau pardoseli, eficientă în eliminarea grăsimii și a impurităților. În plus, oferă un miros revigorant de citrice.
Acest efect se datorează faptului că cojile de lămâie și portocală conțin uleiuri esențiale și acid citric, eficient în curățare și cu un parfum plăcut, în timp ce oțetul, fiind acid, acționează ca un solvent ce descompune grăsimea, depunerile de minerale și petele.
De asemenea, mai poți să folosești cojile rămase de la portocale sau lămâi pentru a ține la distanță țânțarii. Se spune că țânțarii sunt respinși de ambele mirosuri. Și tot ce trebuie să faci este să te freci cu ele pe piele.
Pe de altă parte, cojile uscate pot fi folosite pentru a reîmprospăta coșul de gunoi. Păstrează-le într-un borcan sau bol sub chiuvetă și pune-le periodic în tocătorul de gunoi. Ele ajută la curățarea lamelor și răspândesc un miros plăcut.