Life

Cum să faci cei mai buni langoși chiar la tine acasă. Urmează această rețetă pas cu pas ca să-ți iasă pufoși

Rețeta unor langoși gustoși care te duc cu gândul la copilărie. Cum se prepară și ce să faci ca să-ți iasă pufoși și delicioși.
10.12.2024 | 22:42
Cum sa faci cei mai buni langosi chiar la tine acasa Urmeaza aceasta reteta pas cu pas ca sati iasa pufosi
Cum să faci cei mai buni langoși chiar la tine acasă. Foto: lataifas.ro
ADVERTISEMENT

Langoșii se găsesc de obicei în târguri și piețe, dar cu această rețetă simplă poți să-i prepari chiar tu, în bucătăria ta. Mai mult, aceștia pot fi consumați și în zilele de post.

Cum să prepari langoși pufoși chiar la tine acasă

Mirosul îmbietor de langoși proaspăt prăjiți ne duce instant cu gândul la copilărie și la zilele de sărbătoare. Cu coaja crocantă și miezul pufos, langoșul este o gustare delicioasă și foarte sățioasă. Cum se prepară și care sunt ingredientele necesare?

ADVERTISEMENT

În Ungaria, țara de unde se trag acești langoși pufoși, sunt serviți cu smântână, usturoi, brânză Emmental și felii subțiri de ceapă verde. La noi, însă, fiecare și-a adaptat rețeta după gust. Iată cum să prepari langoși delicioși și să aduci gustul copilăriei la tine acasă, potrivit romaniatv.net.

Ingrediente:

500 g făină
25 g drojdie proaspătă
350 ml lapte
1 linguriță sare
Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Pentru a face cei mai buni langoși, trebuie să acorzi o atenție deosebită aluatului. Într-un bol încăpător, pune făina și fă o adâncitură în mijloc. Aici vei pune drojdia mărunțită și vei turna laptele călduț. Lasă compoziția să se odihnească 10 minute, timp în care drojdia începe să-și facă treaba.

ADVERTISEMENT

După ce drojdia s-a activat, adaugă sarea și începe să frămânți aluatul. Nu te speria dacă la început se lipește de mâini, ci continuă să frămânți până când devine elastic și nu se mai lipește.

Acoperă aluatul cu folie alimentară și lasă-l la dospit pentru o oră. În acest timp, aluatul își va dubla volumul și va deveni pufos.

ADVERTISEMENT

După ce a crescut suficient, împarte aluatul în 8 bucăți egale și formează bile din fiecare. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bilă până devine subțire dar ai grijă să nu se rupă.

Încinge bine uleiul într-o tigaie încăpătoare și începe să prăjești langoșii unul câte unul până sunt aurii pe ambele părți.

ADVERTISEMENT

Scoate-i pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei. Poți să-i servești simpli, dar tradițional merg unși cu smântână și presărați cu brânză rasă deasupra.

În Timișoara, un antreprenor creativ a inventat chiar și “langoșul Dubai”, o variantă dulce cu ciocolată și fistic.

„Eu eram mai speriat, că nu o să meargă, că nu știu ce…dar colegii mi-au zis «hai să încercăm!». Eu nici nu am stat în rulotă când l-au promovat. E foarte bun, înainte l-am gustat toți. Eu cu asociatul și soțiile, copiii, cu părerea: Prinde bine, e ok gustul, nu prea multă ciocolată, să nu fie grețos, toate la gramaj. La ultimul festival toți se uitau «uite, langoș Dubai!». 95% din persoane, toți citeau acolo «langoș Dubai», spune timișoreanul, potrivit Digi24, citat de romaniatv.net.

ADVERTISEMENT