Life

Cum sa faci cele mai bune sarmale tradiționale românești. Rețeta unicat de la bunica

23.12.2020 | 16:42
Cum sa faci cele mai bune sarmale traditionale romanesti Reteta unicat de la bunica
Cum sa faci cele mai bune sarmale tradiționale românești. Rețeta unicat de la bunica. Sursa foto: retetedecasa.com
ADVERTISEMENT

Crăciunul este un prilej pentru a găti rețetele adorate de români, iar acum ai ocazia să înveți cum să faci cele mai bune sarmale tradiționale, care vor fi pe placul invitaților. Rețeta de sarmale de la bunica nu dă niciodată greș. 

Sarmalele sunt un preparat nelipsit de la masa de Crăciun a românilor și gospodinele ar face orice pentru a-i impresiona pe cei dragi.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți pune la dispoziție o rețetă care îți va aduce numai laude din partea membrilor familiei, care nu vor uita atât de ușor sarmalele pregătite.

Cum sa faci cele mai bune sarmale tradiționale românești. Rețeta unicat de la bunica

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate preparate pentru români și, chiar dacă nu sunt ușor de făcut, ingredientele folosite corespunzător și puțină atenție sunt suficiente pentru ca acest fel de mâncare să iasă ca la carte.

ADVERTISEMENT

Ingrediente

  • Varză murată
  • Carne tocată (preferabil de porc)
  • Ceapă
  • Ulei
  • Sare
  • Piper măcinat & boabe
  • Orez
  • Bulion
  • Cimbru
  • Foaie de dafin
  • Boia dulce de ardei

Cum să prepari cele mai bune sarmale tradiționale românești

  1. Ceapa se toacă mărunt, după care se pune la călit într-un vas. Se adaugă o lingură de ulei și un praf de sare. Se amestecă și se lasă la călit până ce devine lucioasă.
  2. După aceea, se adaugă orezul peste ceapă și se călesc împreună pentru 2 minute, la foc mic.
  3. Se pune într-un vas adânc carnea tocată, la care se adaugă orezul, împreună cu ceapa și condimentele. Acestea trebuie amestecate foarte bine până când compoziția devine omogenă.
  4. Umplerea sarmalelor. Foile de varză se taie din mănunchi. Acestea vor fi umplute cu compoziția de carne tocată (o lingură de umpliutură pentru fiecare foaie de varză), după care se rulează.
  5. Capetele sarmalelor se împing către interior pentru ca amestecul să nu iasă.
  6. După ce sarmalele au fost rulate, restul de varză murată se toacă mărunt și se amestecă cu bulionul.
  7. Sarmalele se așază în oală. Se va pune un strat de varză și unul de sarmale repetitiv, până ce oala se va umple.
  8. Se adaugă o cantitate mică de apă și un strop de ulei, după care totul se pune la cuptor.
  9. Sarmalele trebuie să stea la cuptor timp de aproximativ patru ore, la temperatura de 150°C. Se adaugă apă în fiecare oră, dacă este nevoie. Sarmalele se pot fierbe și la aragaz timp de maxim patru ore la foc mediu și se adaugă apă în funcție de nevoie.
  10. Sarmalele se pot servi calde, cu smântână, mămăligă și ardei iute. Pentru un plus de savoare, se poate adăuga pătrunjel sau mărar tocat deasupra. În funcție de preferințele fiecăruia, sarmalele se pot servi și cu afumătură de piept de porc.
ADVERTISEMENT

P0nturi pentru ca sarmalele tradiționale să iasă ca la carte

Există câteva ponturi și secrete pentru ca sarmalele tradiționale să iasă perfect, exact ca la bunica. Ai nevoie să știi câteva lucruri înainte să te apuci de gătit acest fel de mâncare atât de gustos.

  • Carnea pe care o folosești la sarmale trebuie să fie puțin mai grasă, cum ar fi pulpa de porc cu puțină grăsime, spate sau piept de porc.
  • Orezul și ceapa trebuie să fie nelipsite din compoziția sarmalelor, dacă vrei ca acestea să fie fragede. Nu pune foarte mult orez. Spre exemplu, la 1 kg de carne tocată de adaugă 100 de grame de orez.
  • Sarmalele trebuie să fiarbă cel puțin două ore și nu mai mult de patru ore pentru a ieși cât mai savuroase.
  • Orăle crude din compoziția sarmalelor nu sunt indicate întrucât ar putea să o întărească.
  • Nu pune foarte multă apă peste sarmale, dacă nu vrei ca acestea să fie moi. Se adaugă câte o cantitate mică de apă pe parcursul fierberii.
  • Dacă folosește foi de viță-de-vie care au fost ținute în sare, acestea trebuie lăsate la desărat în apă călduță înainte să începi pregătirea sarmalelor.
ADVERTISEMENT

Poftă bună și sărbători fericite alături de cei dragi!