Crema de zahăr ars este un desert ușor de făcut și nu ai cum să dai greș cu el. Totuși, Maica Isidora de la Mănăstirea Arnota a împărtășit cu toți câteva secrete pentru o cremă de zahăr ars delicioasă.
Crema de zahăr ars se numără printre deserturile preferate ale românilor. Simplu de preparat și mereu delicioasă, crema de zahăr ars este varianta ideală pentru a potoli pofta de ceva dulce.
Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a face o cremă de zahăr ars. Totuși, dacă vrei să obții un desert delicios, va trebui să urmezi rețeta Maicii Isidora.
Pentru a face cremă de zahăr ars după rețeta maicii de la Mănăstirea Arnota, ai nevoie de 2 litri de lapte, 500 g de zahăr, 5 g de sare, 16 ouă și 2 lămâi.
Pe canalul de Youtube, Maica Isidora a explicat rețeta pas cu pas. Astfel, gospodinele care o vor încerca nu vor avea cum să dea greș cu ea.
Pentru început, se caramelizează într-o oală de inox o cantitate de 200 grame de zahăr. După ce se caramelizează, întreaga cantitatea de zahăr caramelizat se întinde pe pereții vasului, astfel încât să ajungă la înălțimea la care ar ajunge compoziția care se va adăuga în vas.
După ce s-a caramelizat zahărul, se dă la rece. Între timp, se sparg 16 ouă pentru că rețeta a stabilit o proporție de 1 litru de lapte la 8 ouă. Acestea vor fi cantitățile pentru a face combinația care va fi pusă în vasul unde s-a topit zahărul.
Se amestecă ouăle și se pun 5 sau 6 linguri de zahăr, în funcție de cât de dulce vrei să îți iasă. Nu trebuie să scapi din vedere faptul că blatul este deja dulce. Nu trebuie să uiți nici de un vârf de linguriță de sare. Compoziția are o surpriză și anume, coaja de lămâie și zeamă de la lămâie. Nu trebuie să lipsească nici esența de vanilie, pentru un gust aparte.
Peste ouăle bătute cu ingredientele menționate se toarnă 2 litri de lapte, după care se mixează la viteza mare. Apoi, se lasă ca să se așeze această spumă pentru a intra în compoziția întregului blat.
Amestecul obținut va fi introdus la copt la temperatura de 160 de grade pentru 45 de minute. Crema de zahăr caramelizat se coace la foc mic. Acesta este secretul pentru a se pătrunde.
Crema de zahăr ars este o prăjitură dulce. Poate fi servită ca atare, cu zeama care rămâne de la blat sau poate fi servită cu înghețată, ca un parfait. De asemenea, dacă vrei ca să nu aibă zeamă, ceea ce uneori se întâmplă, poți pune o linguriță de făină. Aceasta absoarbe din zeamă și dă o structură mai compactă cremei.